Med


Ovogodišnju akciju porodičnog ceđenja meda,zabeležila sam popriličnim brojem fotografija,od kojih sam izdvojila nekoliko.Naravno,moj zadatak nije bio samo fotografske prirode,ali sam bila čvrsto rešena da uslikam što više faza rada, pa sam izdržala i sve začuđene i skeptične poglede mojih  ukućana koji nisu bili raspoloženi za (javno) poziranje.
Ovo su završni koraci jednog ciklusa u pčelarstvu,kada se dobija finalni proizvod-med. Sve ono do tada,ja nažalost nisam propratila fotografisanjem,ali posmatrajući stvari sa strane već više godina, postalo mi je jasno da priroda,čovek i pčele čine savršenu spregu u ovom mehanizmu.

Centrifuga je spremljena

Ramovi čekaju našu eksploataciju

Idealno zaklopljeno saće

A otklapanjem saća....

...dobili smo ukusnu i zdravu poslasticu


Unutrašnjost centrifuge je ustvari jedan medni karusel

Šta reći,osim: Hvala pčelama!


Sada bi očekivano bilo da ovim povodom nastane neka zanimljiva poklon ambalaža.Pošto sam se do sada uglavnom bavila reciklažom u neprehrambene svrhe,a ovde je u pitanju prehrambeni proizvod,malo ću da razmislim (čitaj:pronjuškam po vašim blogovima).





Comments

  1. Ovo nisam nikada imala priliku uživo gledati i sa velikim zanimanjem gledam ove tvoje fotografije... baš savršena sprega čovjeka i prirode:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja porodica je imala sreću da u svet pčelarenja uđe uz nesebičnu pomoć i sve moguće instrukcije jednog vrsnog pčelara i sjajnog prijatelja.Iako se moj udeo uglavnom ogleda u ovim finalnim akcijama eksploatacije,priznajem da bavljenje pčelama nije ni blizu komplikovano kako mi je nekada izgledalo.To je još uvek u granicama naših sopstvenih potreba,a med,osim što je zdrava namirnica,takođe smatramo za veoma lep i koristan poklon nama bitnim ljudima.Svima toplo preporučujem košnicu ili dve,negde u nekom kutu dvorišta..Hvala na interesovanju:)

      Delete
  2. Osjećam posebnu radost kada se sjetim vrcanja meda, a med poteče!!!!Obožavala sam cuclati saće:)Obožavam miris meda i saća:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,ja u tim prilikama uglavnom"radim" na točenju meda u tegle. Osećaj je stvarno izuzetan kada med poteče:)

      Delete
  3. Niti ja to nikad nisam vidjela uživo, a mora da je doživljaj za sva čula! :)

    ReplyDelete
  4. "NJuškam" po tvom blogu, ima lijepih stvari, ali ja zastadoh kod ovog meda, koja divota!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts