29.07.2012.

Starinarnica



Znate one dane kad imate jaku kreativnu potrebu da ulepšavate,popravljate,menjate,vraćate stvarima dah života...a nigde oko sebe ne vidite idealne komade za navedene radnje,sve vam se čini nedovoljno i nezanimljivo,bezvezno i nedostojno truda.
E, ja sam ovih dana imala sreću da mi je doživljaj mog doma bio kao da sam u nekoj starinarnici,punoj izazova,punoj starih i odbačenih stvari koje samo čekaju mene i šansu da ožive. Gde god bih se okrenula videla sam ideju, zamislila novi prizor i grabila stvari sa polica,zidova i iz fijoka, stavljajući ih na gomilu koja čeka reparaciju. Ćerka je,onako u prolazu,pomno prateći moje aktivnosti,posle nekoliko sati primetila da gomilica vrlo brzo raste,i da je vreme da zaštiti neke svoje stvari od moje kreativne najezde.
Ustvari,okidač su bile dve prelepe šolje koje su kao poklon stigle u naš dom, i ostavile utisak kakav dugo nije ostavio nijedan poklon.



Prvo sam ih satima gledala,obilazila oko njih,okretala, premeštala,čudila se kako je neko napravio nešto tako jednostavno a prelepo...(scenario je uglavnom sličan kad me opčine takve neke sitnice),a onda sam se konačno odlučila da ih operem i posluzim prvu kafu u njima.

I dok smo Marija i ja ispijale kaficu, setila sam se jednog poslužavnika koji je čučao u nekom mraku,u koji sam ga smestila poodavno(dok ne smislim šta ću s njim).Tog trenutka sam smislila.

Zatim mi pogled odluta i do zidnog sata čiji me je izgled nervirao samo zadnjih dvadesetak godima(!!).Bio je to pogled koji se zove: E sad si moj!!

Par na "optuženičkoj"klupi

Učinilo mi se to malo i nedovoljno!

Posebno zadovoljstvo pričinio mi je naradžasti svećnjak koji sam unela u kuću,rekla bih,prilikom totalnog pomračenja uma.Nikad se nije uklopio ni u delić ambijenta, a bilo je tu raznih faza i transformacija u uređenju.Svečano sam ga priključila pomenutoj gomili.


Možda negde,nekad....ali ovde ne

I bordi ram za sliku došao je na red:

Njega sam baš volela,ali kreativna oluja nije imala milosti

I još mnogo ramova,i providna staklena vaza,i kutije,kutije,kutije...



Da ne dužim mnogo,evo poslužavnika nakon prvog sloja tutkala(bilo ih je ukupno tri):



A evo i finalnog izgleda. Ne mislite da nisam svesna da je moglo biti i mnogo bolje(naročito ove haotične tufnice kao i trapavo nacrtani plavo-beli znak). Ali nakon puno premišljanja,doterivanja i zagledanja,stala sam i zaključila da je to- to. Mala oda šoljama:


Nisam baš vični crtač,ali vežbam


Sat je u pet do dvanaest izgledao ovako:

Motiv sa salvete mi se učinio pristojan...


Bordi ram ovako:



...dok Marija nije tako mislila


Kutija od cipela:

Još malo finalne obrade me ovde čeka,tj. senčenje oko cvetova


Nescafe limenke:


Jedna je gotova i namenjena za poklon



A da ne bih zamrzela tufne,jedna providna staklena vaza koju zaboravih da fotografišem pre rada,posle reparacije izgleda ovako:


Dok ne stigne sveže cveće...

Sve predmete sam prvo premazala(sunđerom utapkala) tutkalom. U nedostatku tutkala pomešam lepak za drvo sa belom akrilnom bojom,iz neku kap vode.
Posle bojenja i lepljenja salveta, sve je isprskano providnim mat akrilnim sprejom.

Primetićete da ostajem dužna prepravku narandžaste svetiljke. Zaista će mi biti zadovoljstvo,i do toga će doći vrlo brzo,naročito sada kada je ona uredno sklonjena u red moje starinarnice.

A kako sam došla do ovih kombinacija boja i motiva? Priznajem,mnogo sam vas pratila u poslednje vreme,drage moje kreativke ;))









17.07.2012.

Prozor



Danas sam pomagala ćerki u pripremi jednog,za nju,važnog rođendanaskog poklona.
Dakle,ona je želela da sliku koju naslika,urami u prozorski okvir,ili nešto nalik tome.
A ja volim njene kreativne izazove,ma koliko mi se činili neizvodljivi u određenom trenutku sa raspoloživim materijalom..Marija nikada ne odustaje od početne ideje,i ne daje vam izbor. Geslo je: učestvuj ili se udalji...Nije to ni tako loše..
Interesantno je kada ovan nagovara drugog ovna.Naročito onaj deo kad ja kažem: Ma,uprosti to malo,neće ličiti na prozor,videćeš da je bolje ovako,jednostavan ram,manje je više....
Ona samo kategorički uzvrati: Ne.Mora baš ovako.Biće prozor!

I bi prozor.
Obojeni prozor čeka sliku

Drveni ram premazan zaštitom za drvo mahagoni boje

Kartonske lajsnice u nedostatku odgovarajućih  drvenih

Slikanje 



Kartonske lajsne su zalepljene savijenim komadom kartona i učvršćene ekserom



Malo smo uživali u prizoru pre pakovanja poklona


Onako,u prolazu,napomenula sam da bih se i ja veoma obradovala ovakvom poklonu...Možda neko polje maka..ili lale..ili šta god...u prozoru....;)))




12.07.2012.

Med


Ovogodišnju akciju porodičnog ceđenja meda,zabeležila sam popriličnim brojem fotografija,od kojih sam izdvojila nekoliko.Naravno,moj zadatak nije bio samo fotografske prirode,ali sam bila čvrsto rešena da uslikam što više faza rada, pa sam izdržala i sve začuđene i skeptične poglede mojih  ukućana koji nisu bili raspoloženi za (javno) poziranje.
Ovo su završni koraci jednog ciklusa u pčelarstvu,kada se dobija finalni proizvod-med. Sve ono do tada,ja nažalost nisam propratila fotografisanjem,ali posmatrajući stvari sa strane već više godina, postalo mi je jasno da priroda,čovek i pčele čine savršenu spregu u ovom mehanizmu.

Centrifuga je spremljena

Ramovi čekaju našu eksploataciju

Idealno zaklopljeno saće

A otklapanjem saća....

...dobili smo ukusnu i zdravu poslasticu


Unutrašnjost centrifuge je ustvari jedan medni karusel

Šta reći,osim: Hvala pčelama!


Sada bi očekivano bilo da ovim povodom nastane neka zanimljiva poklon ambalaža.Pošto sam se do sada uglavnom bavila reciklažom u neprehrambene svrhe,a ovde je u pitanju prehrambeni proizvod,malo ću da razmislim (čitaj:pronjuškam po vašim blogovima).





09.07.2012.

Kad mala maca stiže kući



Tog dana obično ne znam šta bih od sreće.To jest, šta bih prvo? Iako je planiran,najavljen i očekivan,taj dan je uvek poseban doživljaj.
Praznično raspoloženje u srcu,obično proprati jutarnja poseta pijaci,obilje svežeg povrća,recepti koji se roje u glavi ne bi li se na trpezi našlo najukusnije(i najzdravije) jelo,čista mirisna posteljina,veseli buketić na stolu...Sve ono čime bismo,mi majke,želele da izrazimo sreću i zahvalnost za dan koji osvane i koji nam pruža mogućnost da svojoj deci kažemo:
Dobrodošli kući!

Kiš sa šampinjonima i tikvicama
(do pre nekoliko dana nisam znala da se ovo jelo zove kiš)

Za nadev:
400gr.šampinjona
3 tikvice srednje veličine
dve glavice crnog luka
začin,ulje,so

pakovanje lisnatog testa

Za preliv:
3 jaja
šolja mleka
2 kašike brašna
150gr.rendanog kačkavalja
so
Šampinjoni i tikvice narezani na režnjeve

Izdinastano i začinjeno povrće raspoređeno preko lisnatog testa...

...pa preliveno i spremno za pečenje (40 min. na 180 stepeni)


Pečeno jelo čeka ogladnele studente.
Crveno i zeleno društvo


Obavezna šoljica razgovora posle jela

Vitamin C umesto gaziranih sokova

Domaće višnje u sladoledu

Voćni sladoled
200 gr.šlaga umućenog s vodom
1/2 l jogurta
prah šećera po ukusu
250gr.višanja(ili bilo kog drugog voća)


05.07.2012.

Sladoled




Juče sam na Google pretraživaču ukucala: Brzi sladoled. Jasno vam je da sam želela nešto lako (za pravljenje) i ukusno. Jedan od najprimamljivijih mi se učinio recept  koji je objavila shnjufudla 
Nisam pogrešila jer je nastalo nešto kao čokoladni parfe u koji sam ja još dodala  100gr. mrvljenog keksa i 100gr.seckane čokolade,a sa 50-ak gr. otopljene čokolade sam dodatno išarala već uliveni sladoled u posudi za smrzavanje.Ovi dodatni sastojci čine da dobijemo nešto između sladoleda i kolača,što nepotrebno povećava kaloričnost,a smanjuje finansijsku isplativost,što uopšte ne želimo!;) Ali,kad očekujemo važne goste...ovo je pun pogodak.




Dakle,namirnice koje sam upotrebila su:

500 ml slatke pavlake
450 ml mleka
pola šolje(od bele kafe)šećera u prahu
100 gr. seckane čokolade
100 gr. izmrvljenog keksa
100 gr. otopljene čokolade(pola u glavnu smesu,pola za šaranje)
Ovo šaranje nije neophodno.Važno je da se svi ostali sastojci dodaju i ulupanu slatku pavlaku.

I,naravno,ko će da čeka osam sati do prve probe. Mi smo u kući uglavnom nedisciplinovani po tom pitanju,pa smo morali da svečano otvorimo vrata hladnjaka već posle pet i po sati(vrlo pomno sam pratila sat). Ali,biću iskrena,savet je sasvim opravdan i ko može,neka se strpi,a najbolja je varijanta pravljenja sladoleda kasno uveče...



Ova poslednja fotografija se zove:Led u borbi protiv vrućine...
Ja sam staromodna po tom pitanju i ne ide mi od ruke rashladjivanje mlakim čajem i sličnim stvarima.Preporučujem limunadu s ledom. 


Recikliranje na 40 u hladu


Svi smo se složili da po ovim vrućinama ne funkcionišemo baš najbolje. Ali ja primetih da u mojoj glavi stalno nešto krčka i kuva,naročito kad je vreme takvo. To se kuvaju  pitanja: Šta? Kako? Od čega? Gde da tražim? Gde? Gde? Gde?
I u momentu dok ispijam ogromnu čašu hladne vode da malo smirim kuvanje u glavi,jer pitanja već počinju da kipe,pogled mi je zaustavljen na najvišoj kuhinjskoj polici i odgovor je tu. NESCAFE se dosta pio u poslednje vreme.Nekoliko praznih kutijica,ostavljenih po strani,strpljivo čeka neki svoj novi život i namenu.

Zalet pun elana


Dilema da li je jedan projekat dovoljan za celi dan...


Možda je ipak jedan bio dovoljan?


Bela podloga,crni marker,akrilne boje...


..žuta saten traka i bela čipka..


...i četkice su smeštene.

A ja sam sebi obećala nešto još bolje sa preostalom ambalažom.


04.07.2012.

Pčela


Evo kako iz duboke hladovine izgleda jedan vreli letnji dan u prirodi.
Nije loše?




A kako tek zvuči..
Pčele svuda naokolo, vredne kao i uvek, proizvode svoju harmoničnu melodiju.
Pošto moj fotoaparat nije dovoljno takav kakav bi trebalo da bude, da bih njime mogla da zabeležim sve što bih htela, pčelice sam uspela da ulovim na delu tek po povratku iz prirode, kada su se ustremile na moj dragi prkos. Eto nama još jedne koristi od prkosa. Bio jedan Prkos, pa došla pčela,radila,radila,radila..kad najednom...na stolu tegla meda! Magija prava.
Naravno, jedva se raspoznaju pčele u ovom šarenilu, ali ove fotografije su najbolje što sam uspela da izvedem.



Neko bi me sad pitao: Šta ti je, šta priroda, šta pčele.. imaju ljudi svoja dvorišta, prirodu, svoje cveće i pčele na njemu...

A ja sam samo htela da vam se pohvalim jednim svojim ručnim radom, koji je nastao tokom duge zime, a koji sam namenski pravila kao poklon za jednog Cveleta, stručnjaka iz oblasti pčelarstva i dragog prijatelja cele moje porodice.
Ideja je naišla, i već posle 30 minuta ova bucmasta pčela je, kao na prestolu, sedela na vrhu svoje košnice (vrškare-kako se tačno zove ovaj tip košnice, prim.stručnjaka:))




Materijal koji sam koristila je papir i lepak. Cvetne lopte dočaravaju šarenilo prirode..
Ne znam šta bih još dodala..pa da, Cveletu se dopalo, a to je i najvažnije.

I, da, veoma korisne informacije iz oblasti pčelarstva možete naći na sajtu Pčela, bilo da već vladate osnovama, ili ste potpuni početnik i uvek spremni na niski start kad su košnice blizu (moj slučaj). Tamo vas čeka pravi zaljubljenik u prirodu i pčele, koji nesebično deli svoje znanje sa svima koji to požele. Provereno!







01.07.2012.

Prkos

Uprkos tome što sam zadnjih godina veoma lenja kad je briga o cveću u pitanju,postoji jedan ,po meni,čaroban cvet koji prkosi mojoj lenjosti.To je Prkos(Portulaca grandiflora).
Dakle,idealan u svakom pogledu. Posejete ga jednom i završili ste posao.Svake naredne godine prkos raste još gušće i obimnije. Formira niske žbuniće simpatično usklađenog  šarenila koje niko nije aranžirao.Đubrenje mu,koliko vidim,nije neophodno.Tek poneko zalivanje u prolazu,što činim svakog jutra,jer iskreno mislim da barem toliko dugujem ovom prelepom cvetu.






Kolač koji mi je poslužio da vam predstavim Prkos na tanjiru je malo izmenjena verzija Kolača sa pavlakom i mešanim voćem sa bloga Moje grne. Kako mi se veoma dopao recept,krenula sam ka frižideru i ustanovila da namirnice kojima raspolažem mogu da podmire neku novu (uskraćenu za navedenu mešavinu voća) verziju ovog kolača.U svakom slučaju,hvala Dragani za još jedan dobar recept.
Podloga od dva reda Petite Beure-a,poprskana mlekom.
Glavni fil od dve čaše kisele pavlake,100gr. šećera u prahu i 200ml ulupane slatke pavlake.
Voćni preliv od 250 gr.višanja,šoljice vode,4 kašike šećera i kesice želatina.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...