07.08.2012.

Poslednja kineska lampa





Evo one svetiljke koju sam u naletu reciklažnog zanosa pokupila i smestila u skladište stvari za prepravku. Ne znam kako će se vama dopasti,ali znam da nisam sigurna ni da li se meni dopada...
A i uvek mi ostaje kofica tutkala,boje i četke da prekrečim...

Ovako je izgledala ranije:


Cvetiće sam sama oslikala:


Iste večeri nastala je još jedna u nizu ženskih kutija,ukrašena pomoću salvete:


Pa je to sada još jedan par na ovom svetu:



Znam samo da mi je drago što je nestao taj China look. Ironija je da je lampa kupljena mnogo pre nego što su kineske prodavnice preplavile ove krajeve.Da ne bude zabune,nemam ništa protiv tih prodavnica,posebno ne protiv cena pojedinih artikala.Mnoge rekvizite za svoje rukotvorine kupila sam tamo.I sve je bolji izbor,moram priznati. U početku su kineske radnje ostavljale na mene utisak samo preko čula mirisa. Da li se to promenilo na bolje,nisam baš sigurna u ovom trenutku dok ovo kuckam na tastaturi,a pored mene miriše breskva...jedno je sigurno,dobro su nas pročitali,znaju da u tom šarenilu ima za nekoga sve,a za svakoga ponešto.


Ja ću se sada odmoriti uz David Bowie-a:




A čeka me i ovo "malo" parče cheesecake sa ananasom i breskvom.
Recept sam već podelila u postu Kaži cheese..:


06.08.2012.

Recepti u srcu






Dolazili su nam gosti ovih dana.Mladi,fini i jednostavni ljudi.Bilo mi je žao kad odoše.
Za njima su ostale Milka praline u srcu.
Kad smo pojeli i poslednju čokoladicu,odložih ovu lila kutiju u poveću kesu u kojoj se skuplja zanimljiva ambalaža. Odavno već ne bacam takve stvari čim se isprazne. Čekaju one u toj kesi neko vreme svojih pet minuta. Uglavnom i dočekaju.
A ova srcolika kutija nije čekala ni pet minuta. Istog trenutka kad sam je odložila, postalo mi je jasno da je ona par koji sam čekala da bih realizovala jedan projekat koji je nedovršen čekao u povećoj kutiji sa nedovršenim projektima.
Shvatili ste već da mi je stan pun povećih kesa i kutija,krcatih stvarima koje nešto čekaju...

Nedovršen i iztutkalisan čekao je i ovaj rokovnik:


A onda sam mu našla par,tj. njegovu bolju polovinu:



U paru oni čine harmoniju koja je bila neophodna da bih bila potpuno zadovoljna kad ovaj poklon uskoro uručim. 




Iz ličnog iskustva znam da svi imamo neke papiriće i ceduljice sa ispisanim receptima,prirodnim melemima i savetima dobijenim negde nekad od nekoga. Pa dok se ne nađe vremena da se čitko ispišu u svesku,čuvaju se svakako i svugde po fijokama i pregradama.
Ili se izgube.
Ovo srce namenjeno je čuvanju zabeleški,a u knjigi se upisuju oni recepti koi su na neki način dobili status važnih ili proverenih.
Pa i ako radije čitamo recepte sa interneta,ovaj mali detalj može da unese vedrinu u kuhinju.




Nakon osnove od tutkala,sunđerom je nanešena bela akrilna boja,zalepljeni su motivi sa salvete,čipka i saten traka.I za kraj bezbojni akrilni sprej.





Poklon je za jednu sjajnu mladu damu koja tek uči da kuva. S obzirom na to da ta škola traje tokom čitavog života i da se u tu avanturu ne kreće bez puno,puno ljubavi i zadovoljstva,neću preterati ako dam jedan mali savet: 

Maki,ako ne kuvaš srcem,onda ne kuvaj!





05.08.2012.

Pizza pita Mr.Bean







U nekom časopisu sam pre nekoliko godina naišla na recept za ovu pitu.
Recept se zvao Mister Bean (nije bilo reči o piti u tom naslovu), pa me je zainteresovalo o čemu se radi. Ni dan danas ne znam zašto Mr. Bean...ako neko slučajno zna neka mi ispriča.Doduše,padale su mi na pamet razne situacije zbog kojih bi neko dao piti ovaj naziv,ali neću da vas zamaram mojim dokonim mislima koje me spopadaju dok ređam kore (dosadan posao).
Na slične recepte nailazila sam i kasnije.Svi su vrlo slični,ali ima uvek razlike u načinu  izrade,pa i količini sastojaka.
Nakon prvog pravljenja, kada isprobam recept i oslušnem,ne bih li čula oduševljenje ukućana izazvano prvim zalogajima;),recept uvek pokušavam da svedem na meru najlakše moguće izrade, sa što manje isprljanih posuda i što kraćim utrošenim vremenom. A da rezultat bude jednako dobar i ukusan. Bude tu i korekcije sastojaka,u skladu sa trenutnim (ne)dostupnim namirnicama.
Znam samo da ovaj recept nikada nigde nisam zapisala,pa se tako on malo,pomalo i menjao...nekad dva jaja,nekad četiri,da li  100 gr.ili 150gr. šunke, šoljica ili šolja ulja...??? Bilo je i kritika na moj račun: Pa kako možeš tako da mi diktiraš recept,zna se valjda koliko jaja ide tu..kesica ili pola kesice origana... Ljudi,ovo je obična pita!!,rekla bih tada...A zaboravila sam da sa dvadeset pet nisam znala da ispečem jestivu pitu ;)
Jasno vam je da sa vama želim da podelim jedan jednostavan recept.Kako god budete eksperimentisali i menjali količine(pa čak i sastojke) u razumnim granicama,rezultat ne može biti loš.


Potrebne namirnice:

pakovanje kora(400 gr.)

150gr. kečapa
kesica origana
pola šolje ulja

3 jaja
200gr. kačkavalja
200gr. šunke
malo soli

Postupak izrade:

Ređati kore jednu preko druge, i svaku poprskati (premazati) mešavinom kečapa,ulja i origana. Na taj način utrošiti celo pakovanje kora, a na poslednju koru rasporediti već pripremljeni fil od rendanog kačkavalja,rendane šunke i ulupanih jaja,uz dodatak malo soli.
Uviti u vrlo čvrst rolat,zamotati u kesu ili providnu foliju,pa ostaviti da odleži u zamrzivaču oko 30 min(može i malo duže).Polusmrznuti rolat se bolje seče i fil ne curi.Nakon toga seći kolutove širine oko 1,5-2cm. Ako baš nemate vremena da čekate pola sata,preskočite deo sa zamrzavanjem.



Kore su sve do poslednje poređane i premazane 
Narendani sastojci čekaju...
...ulupana jaja 
Fil je raspoređen preko kora
Sve je urolano...
...pa isečeno

Ako imate u najavi drage goste koji će možda svratiti "ovih dana",idealna je varijanta zamrzavanja već pripremljenih komada koji treba samo da se ispeku( dok vi sa gostima pijete kafu ;)



 Spremljeno za zamrzavanje, jer su gosti odložili posetu za sutra ;)
Noć je bila duga u zamrzivaču,ali ove komade čeka topla rerna

Peći u blago podmazanom plehu 40-ak min. na srednjoj temperaturi, tj. dok ne porumeni (kako to neki kažu).
Ja uvek ugrejem rernu pre pečenja.
Može se servirati uz dodatak kisele pavlake ili neke salate, što daje kompletan obrok.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...