30.11.2012.

Slana štrudla





Evo jedne ukusne slane štrudle.Ustvari,nazvala bih je rolovani hleb ili slani rolat ili kako god...Savršeno jelo i po ukusu i po jednistavnosti postupka izrade.Testo je odlično,a za filovanje postoje razne mogućnosti.Sir,šunka,blitva,pečurke...Ja sam izpoštovala originalni recept,ali sam pravila pola mere(za slučaj da ne uspe).
Inače,ovaj recept sam pronašla na Coolinarici,a objavila ga je ratatouille (čik da izgovorite;)))






Prijatno!


Poslednji dan novembra bio je potpuno okupan suncem,imala sam utisak da je april.Sutra ću već smestiti ove saksijice na tamno suvo mesto,da tamo sačekaju trenutak pogodan za ponovni susret sa suncem.Februar ili mart...
Volela bih da preskočim ili premotam unapred naredne mesece,jer me živo interesuje da li će nešto iznići odavde:








29.11.2012.

Lišće




Ozbiljna je situacija sa ovim prolećem u jesen. Čini mi se da neće još dugo da nas zavarava.Valjda zato što smo na pragu zime.

Svakog dana na šoferšajbni zatičem hrpu lišća,koju pre nego što se odvezem,strpljivo razgrnem,otresem i ostavim da truli sa ostatkom na zemlji.Danas sam se setila da ga uskoro neće biti da me čeka tu,na istom mestu,svakog dana...Vezujem se lako...čak i za lišće.

Zato sam juče nekoliko listova povela u kratku vožnju,pokupila usput neke grančice koje su me kao naručene čekale,ubrala još malo zimskog cveća i obišla moju salatu na koju sam ponosna jer se "primila"(kao i luk). 







Jesenja dekoracija,sada kad svi već uveliko smišljaju i realizuju one Novogodišnje? Zašto da ne. 
Jesen nas je ove godine baš "poslužila".Red je da je pustimo da ode.

Od ovih grančica planiram da napravim jedan mali praznični venčić.
A do tada,praviće društvo opalom lišću.







28.11.2012.

Carpe-diem




Ana,hvala na nagradi!

Biću iskrena i reći da me je ova nagrada koju sam dobila od Ane sa bloga Carpe-diem baš obradovala.
To je ustvari zato što ja kada primim nagradu malo "opletem" po darodavcu. Malo "pročešljam" uzduž i popreko dotični blog ne bih li dobila dovoljno materijala za pristojnu zahvalnicu. 
Međutim,ovde se radi o dami koja me je osvojila prvim  postom koji sam pročitala na njenom blogu.Bio je to,sećam se vrlo dobro,post o kostimu za maskembal koji je ona sašila svojoj ćerki.Kostim Snežane iz bajke Snežana i sedam patuljaka.
Divna mala Snežana iz ovog posta probudila je najlepša osećanja kod mene,podsetivši me na davnu 97. ili 98. godinu kad je moja ćerka takođe,sva ponosna,maskembalskom povorkom prošetala isti ovaj kostim. Samo što sam ja krojački totalno nepismena,pa je haljinicu šila komšinica...
Eto meni sećanja,nostalgije,sete...zašto deca tako brzo rastu?

Dakle,to je bio početak jednog lepog blog-poznanstva.Jer svaki sledeći post koji sam otvorila bio je na svoj način očaravajući.Većina se odnosila na kostime za maskembal i iz svih tih kostima virila su slatka  i iskrena dečija lica. Verujte,prizori ne mogu biti lepši.
Mene je sve to osvojilo a svima vama toplo preporučujem da posetite Anin blog. Družina koja vas tamo čeka  je stvarno neponovljiva.
Osim kostima tu su i recepti,saveti o povrtarstvu,divni predeli primorja...Uživajte!

Za Anu sam izdvojila dve sličice koje nisu baš najboljeg kvaliteta,još su i skenirane,ali bilo je davno...moja deca kao Pipi i Mali robot:






Nagradu ću ovog puta proslediti svim svojim blog-prijateljima,a navešću i nekoliko pojedinačnih koje vredi posetiti i koji,meni lično, jako prijaju.
Nema ljutnje??




26.11.2012.

Gde sam bila-nigde,šta sam radila-svašta!



Ovo se ja ne žalim. Baš naprotiv.
Prilično ispunjen i šarolik period je protekao.Gledaću nekako da ga još malo razvučem u vremenu...

Ako se još neko i seća davno najavljivanih ruža u kupatilu,kutija od sladoleda,limenki i jedne prazne gajbice od grožđa...evo ih:






Malo sam smirila prostor u kome uvek vlada haos od šarenila i raznih sitnica.Svo šarenilo je i dalje tu,ali lepo  upakovano(čita se: sakriveno).
Eto vam predloga,pa koga ne mrzi...mala promena u kupatilu uz sasvim malo ulaganja i truda.
Polukružne kutije na žičanom stalku su od čvrstog kartona.







Bilo je zatim i pripreme zemlje za proletnju sadnju cveća:



Salata,luk i grašak već su smešteni u leje. Ja se tek učim oko baštovanstva...pa možda i bude nešto od svega.
Evo mojih mini parcela. Nekako mi moćno deluju kad ih ovako obojim u smeđe:)
Kao one stare fotografije iz doba kada su se ljudi masovnije bavili zemljom:




Još malo drva za ogrev:


Novembar je uvek prošaran raznovrsnim kolačima i tortama.Ove godine posnim.Mrzelo me je da fotografišem sve,a primetila sam da mi sve teže pada nered nastao prilikom izrade kolača.Pa samo još škljocanje naokolo fali..:(

Kikiriki kuglice
Doboš i parfe torta


Tu su i pokloni koji stignu....od kojih me neki uvek posebno osvoje.
Šolje ili kako sam ih sms-om ćerki opisala:
najlepši beli labudovi u ženevskom jezeru ...
Znam,znam...:)



Pa sam malo farbala,malo krečila,malo razmeštala,doterivala...
Moram i da se pohvalim svojom bistrinom kad sam odlučila da u jednom delu stana sama postavim podne lajsne.Pribor koji sam pripremila za tu delatnost je sledeći:


Mučila sam se nekoliko sati.Suze i znoj tekle su,hvala Bogu, bez krvi. Razni uglovi su nastajali pod mojom čarobnjačkom rukom uz jos čarobniji alat.Osim onog od 45º.
Nisam želela da poverujem mužu koji je tvrdio da je za tu namenu izmišljena sprava za sečenje pod uglom i da moramo da je kupimo.
I da skratim celu priču,pravi alat za ovu namenu bio je iznenađujuće povoljan i izgleda ovako:



Ako se nekome učinilo da ja ne znam da odmaram...evo,znam itekako:

Večiti sam kritičar sopstvenog ambijenta...zato opet smeđe obojeno..

A ovo super-toplo ćebe je tu ako slučajno zahladni ove zime:









15.11.2012.

Izazovi i slatkiši



Ćao svima.
Ja samo htedoh da objavim da sam se učlanila na blog Izazovi i slatkiši.
Mnogo se priča o njemu ovih dana,pa neću da se ponavljam jer sam sigurna da već svi sve znate o ovom projektu.
Kako ja rado prihvatam izazove,naročito kad je mamac slatkiš-evo me!

A evo i slatkiša:



Mladim damama sa bloga Izazovi i slatkiši želim srećan novi kreativni poduhvat!



13.11.2012.

Pokloni,pokloni,narcisi i lale



Evo meni onih dana kad mi se samo ćuti.I pravi,lepi,boji....
U isto vreme pristigoše i dani proslava i poklona.
Tako sam ja(ćuteći) u poslednje vreme napravila mnoštvo poklončića od kojih su neki poklonjeni neuslikani(straaašno!!!:)
Jedan od njih će tek biti uručen.To je kuhinjski komplet sa sveskom i kutijom za recepte,dve višenamenske posudice i ukrasnim varjačama.
Evo ga:










Takođe su i lukovice mojih omiljenih lala i ćerkinih omiljenih narcisa udomljene do proleća u "nove" saksije:



A ja ne bih bila ja,da povremeno ne prefarbam neki posližavnik:





01.11.2012.

Pita za ručak prvi put...



ali neće biti i poslednji.Tako je odlučeno posle ručka.
Moj sin je pitoljubac i njegova reč je bila "poslednja".
I zaista je pita česta na našem stolu,ali uglavnom ne u vreme ručka.Ali ovo je prva planirana ručak-pita.

Juče mi je u poseti bila moja drugarica Ana. Malo smo pričale o svemu,pa smo najzad došle i do teme spremanja obroka.Šta ponuditi deci a da ona budu zadovoljna(što je vrlo teško)?Zdravo i ukusno i raznovrsno i ..?Zvuči nemoguće,složile smo se.
No,mi,majke i dalje pokušavamo,ne predajemo se.

Tako sam danas zamenila uobičajenu varijantu ručka koja kod nas podrazumeva "dosadnu" supicu,varivo,salaticu i slične stvari jednom "neobičnom" pitom.Verujte mi da često moram da tepam jelima za koja znam da će biti dočekana s negodovanjem.





Podloga je od tankih kora za pitu koje sam onako izvađene iz pakovanja uvila u blagi rolat i isekla na trake(nalik rezancima) širine 1-2 cm.Trake sam lepo razdvojila(negde se sečenjem zalepe jedna za drugu),tj. raskupusala. Ubacila sam ih u prethodno pripremljenu smesu od jaja,sira,jogurta i ulja.Dobro sam izmešala tako da sve kore budu obložene filom. Tu smesu sam rasporedila po dnu pleha za pečenje.
Preko podloge sam mestimično naređala dve viršle,skuvane i isečene na kolutove.
A preko svega prelila sam mešavinu rendanog kačkavalja i tikvice,mleka i jajeta.Začin i so dodati po ukusu.

Za podlogu:
pakovanje kora(400 g.)
200 g. sira(ja sam koristila mladi)
2 jaja
šolja jogurta
pola šolje ulja
pola šolje kisele vode
so

Nadev:
2 viršle(ili više)

manja tikvica(izrendana i oceđena)
100 gr. kačkavalja
1 jaje
šoljica mleka
so

Prilog: salata ili kiselo mleko..

Rezultat izgleda ovako:




Nije ovo ništa spektakularno,već mala promena u navikama.A nama se dopalo,naročito meni jer planiram razne varijante ove pite za naredena spremanja.Sledeći put praviću je sa pečurkama u kačkavalju umesto tikvica i viršli.Razno povrće ovde dolazi u obzir.Pustite mašti na volju.

A i mnogo mi je lakše kad pomislim da sutra u vreme ručka neću da čujem:"Ooopet grašak..."


Evo i ukrasa koji mi je,kao neko malo sunce,sa stočića obasjalo ovaj kišni dan:



Uzgojila Ana,lično ;)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...