Sapuni-ca 2.deo




Prvo da kažem da sam se naježila bacivši pogled na jučerašnji  post. Ne znam ni sama da li bih ga detaljno čitala na vašem mestu. Preopširan je iako sam stvarno pokušala da to izbegnem.
Ipak, iskreno sam opisala i objasnila kako vršim pripreme za pravljenje sapuna u kućnoj varijanti. Pa ako je nekoga zainteresovalo sve to, ovo je nastavak naše sapuni-ce.

Podsetiću na početku da sam u prošlom postu za izradu sapuna spremila sledeće količine sastojaka:

-1l maslinovog ulja
-1l palminog ulja
-277,3g NaOH
-647ml destilovane vode
-15g pčelinjeg voska
-2 kašike meda
-eterična ulja lavande, čajevog drveta i limuna

i još sam spremila malo mlevene kafe i ulja od cimeta da se tu nađu kao dodaci.

U šerpu staviti obe masnoće (zajedno sa voskom koji se ne otapa brzo, a koji nije ni obavezan ali ga ja volim u sapunu). Zagrevati na laganoj vatri do temperature od oko 38-40 stepeni C.
E, tu sam samu sebe ulovila. Znala sam da postoji kiks u prošlom postu (kao i u svakom!). Termometar za tečnost je jedan od rekvizita koje nije loše imati prilikom pravljenja sapuna. Reći će neko Obavezan je!
Ja ga nemam.
Pitaće neko: Pa kako, ženo praviš sapun bez termometra..
Lepo. Nije nemoguće. Kad sam prvi put rešila da napravim sapunčić od 100g Vital ulja i 100g svinjske masti nisam imala volju da ulažem u spravu koja će mi (možda) zatrebati tad i nikad više (ma koliko da je takav termometar koristan, nikad nije postao prioritet).
Ja sam tada rizikovala da radim bez termometra i tako je ostalo do današnjeg dana. Taj prvi sapunčić odvratnog izgleda i mirisa sam sa zadovoljstvom bacila (tek kasnije mi je bilo jasno da nije trebalo).
Neću sada da vas davim kako i kojim sam svojim metodama i čulima određivala kada je temperatura prava.
Termometar je konačno došao na red da se ovih dana nađe u društvu opreme za izradu sapuna.
Objasniću ipak početničke metode: 38 stepeni je temperatura "malo" viša od temperature tela pa se na nadlanici približno može odrediti kada smo je postigli kod masnoća. Ova metoda, naravno nije primenljiva kod određivanja temperature rastvora sode i vode. Tu je  nastupalo opipavanje tegle i čista sreća ali i oprez i strpljenje. Sve po malo. Dakle, ne savetujem rad bez termometra, iako nije nemoguće.

U staklenu teglu (ili otpornu plastičnu posudu) uliti što hladniju destilovanu vodu. Zatim lagano dodavati granule NaOH.
Uvek se soda dodaje u vodu, nikad obrnuto.
Lagano promešati varjačom nekoliko minuta koliko je potrebno da se granule rastvore u vodi.
Temperatura koja se razvije dostiže skoro 90 stepeni. Voditi računa da se ova isparenja ne udišu i zato ne treba stajati direktno iznad tegle. Iako je maska na nosu i ustima, ja ovo uvek radim na terasi ili pored širom otvorenog prozora.
Ovaj rastvor ohladiti do temperature iste (ili barem slične) kao što je ona u šerpi sa otopljenim masnoćama.

Bolje da se prvo napravi rastor vode i sode, a tek onda pređe na masnoće, jer rastvoru treba malo više vremena da se ohladi do temperature od oko 40 stepeni.

Kada su  temperature u dvema posudama izjednačene (ili bar približne) vrlo lagano rastvor iz tegle ulivamo u šerpu sa masnoćom. Bistar izgled masnoće počinje da se muti, a miris postaje "čudan". Varjačom promešamo kratko (2-3 minuta), a zatim nastupa štapni mikser.
Štapnim mikserom se najbrže umuti sapun. Za oko 3-5 minuta. Može se mutiti i ručno, varjačom, ali to može da potraje i 45 minuta, pa čak i duže.
Štapni mikser prvo zaronimo u šerpu pa ga onda uključimo na najslabiju brzinu (ako ima tu opciju). Ovim sprečavamo prskanje iz šerpe.
Kad postignemo gustinu ređeg pudinga i počnemo da naziremo trag od miksera po površini prestajemo sa miksiranjem i brzo dodajemo pripremljene dodatke. Kod mene su to med i eterična ulja.
Zatim još jednom kratko promešamo da se sve lepo sjedini, pa izlijemo u prethodno pripremljeni kalup. Izlivanje treba da liči na izlivanje pudinga. Ako vam je slučajno malo gušća smesa, kalup blago protresati prilikom sipanja da se popune sve praznine i ćoškovi kalupa.

Napomenuću opet da je ovo jedan od mojih načina pravljenja sapuna. Znam da postoje stručnije recepture i saveti, ali ja sam se vodila sirovinama koje su meni kao i većini ljudi dostupne. Pravila sam i sapun od margarina, suncokretovog i maslinovog ulja. Razne su mogućnosti i recepti.

Imala sam u vidu da je u prošlosti ovo bio nužni posao skoro u svakom domaćinstvu.. kao što je pečenje hleba. Sve to bez termometra, precizne vage, štapnog miksera..

Istražujte, kreirajte, igrajte se. Spojite lepo i korisno. A nesumnjivo je da je ovo jedna korisna veština.
Dobru zabavu vam želim pre svega ;)

Evo par sličica kako je napravljen sapun u mojoj kuhinji danas:

Merenje palminog ulja koje meni više liči na mast
Merenje žive sode


Rastvor vode i sode sam ipak  pravila u otpornoj plastičnoj posudi,ne u tegli

Masnoće sa voskom spremne za zagrevanje


Drveni i silikonski kalup.Oba ću upotrebiti

Oblaganje drvenog kalupa pek papirom je najdosadniji posao.Bio i ostao!

Rastvor žive sode ulivam u  posudu sa masnoćom

Posle pola minuta sve ovako izgleda

Posle 5 minuta javio se trag.


Jedan deo sam prelila u drugu posudu i kao dodatke dodala mlevenu kafu,ulje cimeta i lavande

Drugom delu dodala sam med i ulja lavande,limuna i čajevca

Kafena srca i medene kocke nisu nazivi za sapun


Uvek mi zafali spremljenih modli,pa tu uskaču u pomoć razne plastične čašice


Sve se odmah zamota u kese i  pokriveno ćebetom ostavi  negde gde neće da smeta.


Ostaje mi još da se ponadam da će ovaj sapun da "uspe" da mogu da fotkam sečenje i srculenca kad ih izvadim iz kalupa. To bi trebalo da se desi za dva dana. Uvek nestrpljivo sačekam da prođe tih 48 sati.
Ovako od oka čini mi se da će biti nešto od svega.
I ako ne bude.. to je to.. dala sam sve od sebe.
Pitajte sve što sam zaboravila da kažem ili mi se učinilo da se podrazumeva.
I nadam se da sam bar nekoga zagolicala u nameri da proba da napravi sapun :***

Ima još jedan post o sapunima na ovom blogu. Zove se Sapuni




Comments

  1. Ajmeee... sapunaaa... jel ti to otvaraš biznis???
    Navrati do mene čeka te blog nagrada!
    Ćao

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))Otvorila bih ga ja rado ali teško je danas biti biznismen-ka;)
      Hvala ti na nagradi,obradovala si me jer si me svrstala u zaslužne.Postaviću je odmah u "odeljak" za nagrade dok ne stignem da uradim post na tu temu.:*

      Delete
  2. Odlicno objasnjeno!Svaka cast za post!Sve deluje vrlo jednostavno iako verujem da nije!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi put nije jednostavno, ali je zato tu drugi i treći put...Hvala ti na komentaru:)

      Delete
  3. Uglavnom i koristim domaće sapune ( ne pravim ih ja) na bazi kozjeg mlijeka,s medom , lavandom i obožavam ih osobito jer imam problematičnu kožu...Oduševio me je tvoj detaljan postupak pravljenja sapuna i iskreno se nadam kako ću jednom sve potrebno sakupiti i napraviti svoj prvi domaći sapun:))) Imaš blogonagradicu kod mene:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na blogonagradi!!Raduje me svaka nova:)
      Nadam se da ćeš isprobati izradu sapuna s obzirom da ih rado koristiš.Nema ništa bolje nego kad sama sebi smućkaš;)

      Delete
  4. Zelim ovo da imam,pa ako se odlucis za prodaju,javi:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imaćeš,Bojana,i bez moje prodaje.Ionako ću da ispoklanjam ovaj primerak koji sam "online" pravila samo još da ga iseckam i prosušim,ako uspe.Videćemo sutra.Danas sam "opipavala":) jer sam uvek nestrpljiva ta dva dana dok čekam i mogu ti reći da je tvrdoća baš kako treba...:)))Umirem..:)

      Delete
  5. Super, jedva čekam da vidim rezultat!

    ReplyDelete
  6. Jedva čekam da ih vidim!

    ReplyDelete
  7. Zaista sam impresionirana!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts