Zdravo,zdravije,heljda...




...ili možda nije tako...Ko će to danas znati..

Kako god,dokle god ova žitarica bude na dobrom glasu,mesićemo heljdin hleb.Podeliću s vama moju varijantu koju sam isprobala ovih dana.

Pravila sam ga kombinujući obično belo pšenično brašno i heljdino brašno u odnosu 1:1.Mislim da sam pogrešila i da ipak belo brašno treba da bude zastupljeno u većoj meri od heljdinog. To je zato što nisam postigla mekoću i vazdušastost hleba kakvu sam očekivala.Možda bi pravi odnos bio 2/3 belog i 1/3 heljdinog brašna...Probaću ovih dana.
Osim ova dva tipa brašna dodala sam i po punu šaku(ove mere će nekoga da razbesne;)) ovsenih,ražanih i ječmenih pahuljica i još jednu punu šaku;) semenki suncokreta kao i kašiku lanenog semena. Ustvari,dodaje se sve što spada u semenje a što trenutno imamo na raspolaganju.Za dizanje testa upotrebila sam kvasac,dodala ulje i so.
Na kraju sam ispekla dobar,ukusan ali ne mnogo mek hleb...

Još nešto!! Miris ovog hleba dok se peče je božanstven...videćete i sami ako probate.

Sastav:
250g heljdinog brašna
250g pšeničnog brašna
250-300 ml vode
semenke
kvasac,ulje,so




I dok se hleb ovako šareni od raznih dodataka u njemu,tu je i moj komplet kape i šala koji sam takođe zašarenela kombinujući tri boje.




Nije još završen i još uvek nisam osmislila njegov krajnji izgled u vidu dodataka,cvetova i sličnih stvari...A možda i ostane ovako potpuno jednostavan...Ako neko ima predlog..slušam ;)



Malo muzike za kraj radne nedelje vam šalje Sandra...








Comments

  1. Lepo izgleda hleb sa svim dodacima!
    Šta sve čitam ovih dana,ne znam da li ima nečeg da je još zdravo??
    Sviđa mi se kombinacija boja,sve su 'tople':)
    Pozdrav!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vala,baš..sve je zagađeno i otrovno...:(
      Možda je malo šašava kombinacija boja..htela sam nešto neobičnije.
      Hvala ti,instruktore;)

      Delete
  2. Kruh mora biti zelo dober,
    tvoje pletenje prav tako,
    izbor skladbe pa me je pobožal po duši.
    Lep vikend in teden
    Tamara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Tamara.Uživaj u muzici i vikendu!:)

      Delete
  3. Jako lipo, ukusno i zdravo izgleda tvoj domaći kruh...a boje vunice su mi baš dobre!
    Pozdrav iz Dalmacije!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav i od mene.Drago mi je da vam se sviđaju boje pletiva..a hleb...je bio ukusan;)

      Delete
  4. Baš mi se sviđa kombinacija boja koje si odabrala... bit će to jako lijep komplet! Sama kombinacija zanimljivo izgleda kako god je završila, možda na kapu dodati neki manji žuti detalj?
    A ovakav kruhić još nisam probala, u stvari nisam nikada radila ništa sa heljdinim brašnom:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. E tako sam i ja nešto mislila,neki žuti detalj...:)
      Heljda je,kažu,dobra..mada ja baš nisam prezadovoljna ovim mojim hlebom,moglo je to mnogo bolje..ali zato su palačinke od ovog brašna odlične.Probaj,to je i brže za izradu, a ima recepata po internetu..;)

      Delete
  5. Mirise taj hleb,BAS:)))Ne moras stavljati drugaciji odnos brasna,vec mozes samo dodati mnogo vise tecnosti,da testo bude mekano.A kada se ispece hleb(bakine tajne)onda se stavi na tanjir i ne dize sa njega,dok gornja korica ne bude mekana.Toplota iz hleba kondenzuje vlagu i vraca se u hleb.Mozda ti to znas ali lepo je podeliti znanje.Prijatan vikend:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super si Slavice sa svojim "cakama" ;) Znaš da sam pomislila da je ipak do tvrdoće zamešenog testa...hm..opet pravim sledeće nedelje i prdržavam se svih tvojih uputstava.Hvala!

      Delete
  6. Dopada mi se ovaj tvoj hleb,i ja stalno mesim ali stavljam integralno brasno,mirise svaki put kao da pecem ko zna sta:)))I ja cesto ubacujem razno semenje,ali kad se ubaci semenke bundeve bude bas,bas.Vidim ja da se ti polako pretvaras u ozbiljnu pletilju,boje su divne:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha,znači "videla" si kako miriše ;)I bundevu ćemo sledeći put da umiksamo..
      Ja se polako pretvaram u kokošku koja kao da treba da snese jaje,svaki slobodan trenutak provodim sedeći i pletući...:)

      Delete
  7. Sandra, Ad 1) obožavam domaći kruh, pa još sa svim mogućim sjemenkama. me, nikako ne može loše ispasti. a to što je malo tvrd, pa što, svi smo se previše navikli na kupovni mekani bijeli
    Ad 2) koja kombinacija boja, ludo!
    Ad 3) Lennon mi je najdraži od najdražih, a ova pjesma tek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma hleb je pojeden ko od šale :) Da,boje su mi stvarno luckaste,ali sve mi se više sviđaju ovako kombinovane..
      A ova pesma.."..now and forever.." ...Ili kako bi Balašević rekao:O,kako tužnih ljubavi ima..:(

      Delete
  8. Evo mene opet u kasne sate i dobro je da nisam gladna jer bi sigurno ogladnila sada gledajući ovaj tvoj kruh! Obožavam svakakve kombinacije kruha iako sama najviše pečem običan iz polubijelog brašna. Ja ga premijesim dva puta i bude super mekan. Ne znam da li ti to radiš jer nisi napisala...sigurno pomaže jer kad mi se žuri i ne premjesim nego dam peći odmah ne bude tako mekan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. O,dobro jutro!(još malo;)
      Aha,i ja premesim dva,nekad i tri puta,ali mislim da sam ovde preterala sa tvrdoćom testa..Nema veze,pojeo se a drugi put će biti bolje..valjda;)

      Delete
  9. Heljdin hleb je inače, tvrđi, tako da nisi ništa porešila. Isprobaj i tu druu varijantu, ali ipak mislim da heljidino brašno treba da bude zastupljenije od belog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i ja nešto mislim,ako ćemo zdraviji hleb treba više heljdinog..valjda.
      Hvala!:)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts