Cveće,cveće i nešto na tanjiru




Gerberi...Uvek dobrodošli u moj dom:)
I lukovice lala se polako formiraju u cvet.
Ova dva cveta su mi favoriti među cvećem i ne bih mogla da se odlučim koji mi je omiljeniji.




Nisam neki znalac oko cveća,ono kad se sadi kako prehranjuje,razmnožava i sve ostalo..
Međutim imala sam neke faze poslednjih godina gde sam se pomalo učila i isprobavala koje to cveće najbolje uspeva uz minimalnu negu ;)
Otkrih da je mnogo takvih biljčica...ali s obzirom da moja nemarnost u vezi gajenja cveća nekad prelazi granice pristojnosti, prilično oprezno sada krećem u te avanture.Jednostavno,šteta je da nešto što može da bude tako lepo i uspešno,na tužan način završi baš u mojoj saksiji.

Nisam bila lenja da povremeno slikam neke faze mojih eksperimenata.Sad onako "iz daljine" vidim da je tu bilo i lepih primeraka.I ponovo me "golicaju" sa ovih slika da nešto malo posadim.
Ne preterano.Ni slučajno.Jer poznajem sebe..:)

Ne znam kako je kod vas ali mene cveće,naročito ono koje sam sama proizvela i (uspela) da odnegujem,baš može da oraspoloži... skoro kao muzika.

Ovde vidite neke prilično uspešne primerke:




A ovo je neka mini-cvetna oaza koju je trebalo češće zalivati... i koja je imala tužan kraj:( 




Prvo mi se činilo da od ovoga nema ništa.
Međutim,čak nekoliko puta sam napunila vazu;)





Ni ovo nije bilo loše:




Po mom mišljenju,aranžman u ulazu poslovnog prostora treba još s vrata da "razbuca" svaku strogost;)






Kada sam,pre nekoliko godina,krenula da kupim buket  za ćerkin 18-ti rođendan nisam znala od kog cveća treba da bude,ali sam lokalnoj cvećarki objasnila da mi treba "najlepši,najveseliji i najprolećniji buketić koji je ikada napravljen..." :))


Drago mi je ako sam vam probudila želju da zasadite neki cvetić;)



Kao što je red,podeliću s vama jedan recept.

Ovih dana isprobala sam  Vlaške plašinte sa sajta Moje grne.Odlična stvar,mogu vam reći! Nešto kao punjene mekike...

A ja opet ne bih bila ja, da (samo malo) nisam promenila originalni recept.U belo brašno umešala sam malo ražanog i za nadev sam izostavila jaja.
Eto vama opet od mene preporuke za ukusno pecivo koje mnogo ne košta.
Naravno i obiđite Moje grne povremeno,to je jedna riznica ukusa...






Comments

  1. pa, sandra, meni se činiš dosta uspješna, lijepo ti se sve zeleni i cvate!
    nama se isto vrt zazelenio, danas je čak i vruće, a prognoza za slijedećih par dan je loša, nadam se da neće smrzavati. samo, kod mene nema baš cvijeća, samo zelenila za papanje :)
    čestitke (tebi) na njenom 18. rođendanu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da ću i ove godine imati malo cvetića..i da tebi neće izmrznuti posađeno..
      Prvo zaboravih da u tekstu navedem da smo punoletstvo slavili pre nekoliko godina,pa sam dodala...Hvala u svakom slučaju..Uskoro slavimo 23.:))

      Delete
  2. Čudovite cvetlice in okusno izgleda ta zadeva
    Lp Tamara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Ukusno je ovo pecivo,stvarno..

      Delete
  3. E,jesi me oraspoložila ovim vatrometom cveća:))
    Ja sam 100% vl. i umesto š koristim č,a inače mogu i da se peku.:)(Da li ćeš razumeti ovo?!):)))
    Pozdrav!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E,da znaš da sam sada "otvorivši" post da vam odgovorim na koment.,samu sebe zadivila ovim cvećem...Mislim,ovde na slikama i u ovim kolažima deluje čarobno.A uopšte nije uživo tako lepo bilo!!!Valjda sam ga ovde zgomilala pa se šareni kao na onim kesicama za seme:))
      Pa ti sve u šiframa: 100% vl.!!:) Razumem,naravno..Znači: Vlaške plačinte;)
      Nisam planirala,ali možda da ispečem sl.put,biće manje masne!!;)

      Delete
  4. Danas sam posadila lukovice kala, nadam se da ćesve biti kako treba. volim cveće, ali sam primetila da ono koje kupim na pijaci od baka, koje nije iz plastenika i staklenika, mnogo bolje uspeva. I toga se držim pri kupovini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmmm...kale će biti divne,tako su mi elegantne...nema razloga da ne uspeju,za sada sam(kao laik) baš zadovoljna uspevanjem lukovičastog cveća.
      Da,u staklenicima je uglavnom sasvim drugačija klima od one koju mi obezbeđujemo cveću kada ga kupimo...a bake s pijace ih u svojoj proizvodnji bolje pripreme za naše uslove nege..

      Delete
  5. Čudovito cvetje! Meni uspevajo predvsem tiste rože, ki ne potrebujejo veliko nege :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! A ja se plašim sadnje ruža:(Čini mi se da im treba neka posebna nega da bi bile uspešne...Vidiš kako ništa ne znam:) Ali ovih dana sam krišom osmatrala ruže u prodaji,kujem opasan plan...da ih zasadim;)

      Delete
  6. Ovo pecivo izgleda baš onako jednostavno i dobro da bi mi moglo uspjeti...Smijem se čitajući o tvojm cvjetnim avanturama jer su slične mojima. Svake godine imam ideje i želje i eksperimentiram sa različitim cvijećem, ali bez posebnih rezultata. Ali, ne dam se još obeshrabriti, moram samo biti malo realnija i konačno shvatiti da cvijeće koje treba sjenu ili polusjenu, ma koliko meni bilo lijepo, jednostavno ne uspijeva na južnoj strani i suncu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,nekad tvrdoglavo ponavljamo iste greške(i kod cveća kao i kod drugih stvari;)Ima puno cvetnica koje traže baš jug i celodnevno svetlo...Hajde,sadi pa nam pošalji slike;)
      Pecivo je stvarno jednostavno.Ako se odlučiš da isprobaš,prijatno!

      Delete
  7. Uh, koliko boja!
    Ne mogu reći da sam poželela da zasadim koji cvet, za to je kod nas zadužen moj suprug i ja se ne mešam, ali da uživam u cveću, njegovim bojama i mirisima, za to sam uvek raspoložena.
    Svrati na moj blog, čeka te nagrada! Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh,lako je tebi uz takvog muža koji ti napravi cvetnu atmosferu pa ti ostane samo da uživaš u pogledu ;)))
      Hvala na nagradi!:)

      Delete
  8. Da mi je taj tvoj vrt :) Kod mene, na balkonu, procvjetali zumbuli (koji miris), narcisi, a lale će ubrzo.
    Volim sve vrste tijesta tako da bih ovo tvoje rado probala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mali problem je što smo vrt i ja na različitim adresama,bilo bi to još mnogo bolje,sigurno..Ali uvek nam ostaju naše terase u zgradama..Evo i meni krenuli krokosi,zumbuli i narcisi iz saksija:))
      Rado bih te ugostila s ovim pecivom!

      Delete
  9. Prelep veselo cvetni blog,ja isto mogu da se prikljucim onim zenama sto bas i nemaju vremena za cvece,zato gajim kaktuse :)))Mozda se nekada popravim,mada mislim da mi je korisnije da zasadim paradaiz :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaktuse,pa nego! Ja sam za to da gajimo ono što možemo da odnegujemo..ne k'o ja ovih godina,ako nisam pedeset vrsta sadila,a nije bilo skoro ništa od toga...Moj muž se slaže za paradajz("..bolje bi ti bilo da posadiš paradajz..")...Ja mu samo mahnem i pošaljem poljubac;))

      Delete
  10. Divno cveće!
    Ja bih bar nešto ispresovala :)
    Hvala za recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti.Nije mi palo na pamet presovanje!!:( Možda ove godine...;)

      Delete
  11. Čitam prvi deo posta vezan za cveće i razmišljam, da li sam ga ili nisam ja napisala !? :))) Hoću reći, imamo isti problem i zbog toga sam prošle godine ostala bez cveća na terasi. Nisam htela uopšte da ga sadim, mučim i maltretiram kada će mi na kraju zapostavljeno uvenuti. Nije mi se dopala ta odluka, tako da ove godine....nema izgovora !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh,to je izgleda sveopšti "problem"...stalno iznova pokušavamo da ga gajimo a ne stižemo ni sa minimalnom negom.Ni ja zadnje dve godine nisam sadila(ove slike su sve od 2009/10 g.)
      Ma da ipak probamo opet sa saksijom-dve na terasi.;))
      I još nešto: mnogo je važna zemlja,ja kupovala one kesice od 5l u piljarnicama..Ne! Treba uložiti u onu skuplju rastresitu zemlju,na kraju se isplati jer onda cveće ne propada tako lako..
      Hvala ti na komentaru!:)

      Delete
  12. Prekrasno cvijeće, super si ga poslikala, milina!!!!
    Evo se i ja spremam za sadnju začinskog bilja...u pitare, naravno kad nemam ovako krasan vrt kao ti.
    Što reći za vlaške plašinte nego mmmmmmmm...... valjalo bi isprobati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma da,cveće mi je bilo osrednje,ali što može da ispadne lepo na slikama...milina;)
      Začinsko bilje mi je velika želja...Napravi neki post o tome ako nađeš vremena...za nas početnike.
      Probaj pecivo,svideće ti se sigurno jednostavnost postupka..

      Delete
  13. Imaš nagradicu na mom blogu :)

    ReplyDelete
  14. Opet ja! I evo još jedna nagrada od mene!

    ReplyDelete
  15. Tko bi rekao po ovim fotkama da te cvjećarstvo nije jača strana!! Ja se svake godine namučim sa cvijećem jer je terasa na sjevernoj strani i izložena buri... pa unosim i iznosim posude dok se ne umorim, ali par mjeseci uspijem uživati:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo je kao fora sa kesicama u kojima prodaju seme za cveće.Fotografija je čudo;) Ali ja ne odustajem..:)))
      Uh,kod tebe je baš veselo..severna strana i bura u kombinaciji...:((

      Delete
  16. I ja cesto svratim na MOJE-GRNE. Ovo jos nisam pravila ali mogla bih da probam, super izgleda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super jednostavno i pre svega ukusno;)

      Delete
    2. Cvece,cvece,cvece! Divno,boji ove sumorne dane :)

      Delete
    3. A možda i prizove lepo vreme...;)

      Delete
  17. Ajme meni koliko okusa i mirisa u jednom postu.Doza koju sam upravo trebala na ovaj prepreprekišoviti dan!Hvala ti na tome!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts