Čeri




Čeri paradajz bio je ovog leta glavna zvezda iz bašte na našoj trpezi. Bez preterivanja.
Lepo je rodio, svekar i svekrva redovno polivali, sve po protokolu ako hoćemo zdravo ubrano, neprskano...




A ako želimo čeri i na svojoj terasi u saksiji... može... Ali samo ako nismo toliko lenji, pa zabušavamo s polivanjem.
Nakon samo dva dana bez vode, naš čeri izgledaće ovako: 




Znači, ostala sam bez povrtnjaka na terasi, a i ona voda što sam je upotrebila tokom celog leta da biljka poraste i ovoliko, bila je uzalud utrošena...
Razmisliću dobro pre nego što se opet budem igrala baštovana u saksijicama.


Na sreću, bašta je radila punom parom, pa sam dala svojoj kulinarskoj mašti slobodu i upotrebila čeri na mnogo načina u kuhinji.

Jedan od njih je sasvim jednostavan i brz, a to je omlet s čerijem.



A moja svekrva servirala nam ga je ovako. Šareno, pa na tufne..




Ja sam dugo planirala da ga isprobam pečenog u testu. Pa kada sam kod Zorice videla kako ona to radi, prihvatila sam se oklagije.

Zamesila sam obično hlebno testo, posula ga mladim sirom, poprskala maslinovim uljem, poređala čeri i začine (bosiljak,origano i peršun), malo posolila, uvila u rolat i ispekla.









Comments

  1. ajmeee, što mi kruli u želucuuu, vjeruj mi da mi ide voda na usta :)) bez pretjerivanje!
    ja ti za zalivanje imam muža, jer da je po meni, ne bi se baš najeli. jedino ako kome paše osušeno povrće. a i to treba znati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa dobra podela poslova i organizacija,nema kod tebe trte mrte..."prvo polij baštu,pa idi po lignje"..haha!!....;)))))

      Delete
    2. hahaha :))) ...."a poslije si slobodan"...

      Delete
  2. I ja sam videla nešto slično, i sve rešavam da probam. Na isti način, samo što je testo sečeno na krugove.

    Problem je u tome što mnogo hoćemo, od svega po malo, što bi se reklo, ali sve zahteva vreme i pažnju, a nismo uvek, pored svakodnevnih obaveza, u stanju da postignemo i to "od svega po malo", jer izgleda da je, ipak, previše.

    Ne brini, svaka greška je novo iskustvo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma,nema brige,šačicu plodova smo i ubrali sa ove moje terase..;))Verujem da ima dosta dobrih recepata s čerijem,možda je taj način sa sečenjem testa pre pečenja i bolji..ovo meni malo drndavo ispalo..al pojelo se;)

      Delete
  3. Pa desi se to i najboljima, da jim se osuši paradajz :-) Tvoje kulinarične majstorije opet divno izgledaju. I meni ide voda na usta :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,dešava se,ali ko zna do sledeće godine možda opet krenem u istu avanturu...;)

      Delete
  4. I meni je mučno kada mi se sasuše biljke koje mjesecima tetošim, skroz te razumijem..
    Ovaj tvoj šeri jelovnik izgleda jako primamljivo, posebno ovaj zanimljivi rolat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste rolat zanimljiv,naročito po ukusu,baš je aromatičan nekako...Izgled je tu i tamo mogao da bude i bolji,ali biće drugi put..;))

      Delete
  5. Nemam baš iskustva sa uzgojem povrća ali sam osušila malo sjemenkica crvenih i " smeđošarenih" šeri rajčica pa ću ih pokušati uzgojiti na balkonu....nikad neznaš, možda i uspiju.....
    A onda prvo na red dolazi ovakav rolat....
    Lijep pozdrav..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nema razloga da ne uspeju na terasi,samo redovno polivanje traže i ne praštaju lenjost u tom pogledu,a ja sam bila lenja samo dva dana po nesnosnim vrućinama..:))

      Delete
  6. E, sad mi je lakše :))))) Znaš već....napravila sam istu grešku, na istom mestu sa istom biljkom !
    Ali ne odustajem. Sledeće godine....ma videćeš, ima čudo da napravimo :))))

    ReplyDelete
  7. Ajme, tko bi rekao što se sve s paradajzom može osim staviti u salatu, prefino, pogotovo ovo zadnje u tijestu njam!

    ReplyDelete
  8. Od ovih tvojih divnih recepata i fotografija totalno cu poludeti! Jos nisam spremila dzigericu po tvom receptu, tako mi se namestilo, ali sam ga zabelezila i pravim sto posto!

    ReplyDelete
  9. Sandra,mogla si i mene pozvati na ručak...ja obožavam testo sa paradajzom. Kod mene ima i jedna pogača koja je pravljena sa čeri paradajzom isto je fantastična a može se i osušiti u rerni. Kod mene nema povrća u bašti, ali nekada zažalim što nemam bolju zemlju za povrtnu baštu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa baš odatle i jeste ova ideja..Hvala Zoko na tome,ali možda vam je promaklo da sam stavila i link za taj odličan post...I sušena varijanta mi je primamljiva..Pozdrav!:)

      Delete
    2. Izvini sandrice, ne videh prethodni link...nas je ova pitica/štrudlica oduševila i sa mekoćom i sa ukusom.Topli pozdrav

      Delete

Post a Comment

Popular Posts