Još reč-dve o letu



Evo rodila mi je jedna paprika na terasi. Rešila sam da ne pravim zimnicu od nje.

Zato sam, kao i svake godine u ovo doba, iskoristila trenutak i ispekla bundevaru, ili kako ja zovem tu pitu - tikvenjak.


Za ovaj moj tikvenjak potrebni su sledeći sastojci:
-pakovanje kora
-manja bundeva, tj.tikva (moja je bila duguljasta,žuta)
-4-5 kašika šećera
-2 jaja
-šolja ulja
-vanila

Narendala sam tikvu, umešala dva ulupana jaja, pošećerila sve zajedno sa 3 kaš.šećera i dve kesice vanilin šećera.
Kore se ređaju u uljem premazanom plehu.
Filovala sam svaku drugu koru, a onu koru koja se ne filuje posipala sam uljem i šećerom (otprilike kašika ulja i prstohvat šećera preko svake kore)
I poslednju koru premazala sam ostatkom fila.
Pekla sam sve oko 40-ak minuta na umerenoj temperaturi u prethodno dobro ugrejanoj rerni.

Jednostavna pita. A ukus neponovljiv. 
Tikva je tikva.


I kako je leto na izmaku (to ste i sami primetili) a ako niste neko vas je verovatno već pre mene upozorio... počinjem polako da se vrpoljim na stolici...
Zašto? Nemam pojma. Nema ni razloga, valjda.
Prilagođavanje sledi. Kao i svake godine.
A preiod koji dolazi zove se jesen i omiljeno mi je godišnje doba.
Ali zašto onda moram samu sebe stalno da podsećam na to? Ne znam.


Leto je bilo dugo. Uredno ovekovečeno kroz moj objektiv.

Poneki doručak na terasi.



Meda taman koliko treba do sledeće godine.



Lazanje na moj uobičajeni način.
Od palačinki.



Štrudla od maka prvi put ređena na ovaj način u pravougaonom kalupu. Sviđa mi se.




Ne, nije ovo sve samo o hrani...

Jedna mala pijaca u najranije jutro



Šarenila i plavetnila na sve strane




A suton je lepši od svitanja. Ili nije?



Zelena klupa, kamen, petunije i kuće meni dragih ljudi











Comments

  1. Joooj miline !!!
    Ne znam da li mi je žalije što leto odlazi ili mi je draže što jesen dolazi ♥

    ReplyDelete
  2. Prekrasno si to sročila i oprostila se s ljetom....ja sam već sva u jesenskom ugođaju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,da,videla sam...Ja se sve nadam,imaćemo i Miholjsko leto,valjda...?!;)

      Delete
  3. Divan ti je post i fotke. Postajes majstor za fotografije.Kako ti je dobra ona sa medom i odsjaj.Ja sam jos uvek u letu. Jos dva dana u Pargi i vracam se.A ta strudla sa makom,malo drugacije redjana:)))Pozdrav draga:)))

    ReplyDelete
  4. Volim čitati tvoje postove i gledati fotografije. Postaješ pravi majstor :-) Kad gledam te tvoje slatkiše uvjek moram u šetnju do frižidera :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa kako bi se prošetala do frižidera?!?;)

      Delete
  5. Divan post i fotke su kao čarolija
    a sada sam gladna...
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam dosta fotografija i imam problem kad treba da ih odaberem za post.Svaka mi se sviđa na poseban način...Hvala i pozdrav!:)

      Delete
  6. Kakv divan, slikovit post! Ja od tikve pravim slanu pitu, sad si mi dala ideju da probam i slatku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čula sam za tu slanu varijantu,i planiram da je isprobam.Eto podsetila si me sada.A ako uspe i svidi mi se možda i objavim neku sličicu;)Pozdrav,Fikreta!:)

      Delete
  7. Divan oproštaj od leta...volim leto, ali mnogo više jesen i sve njene raskošne boje i zrele plodove leta.Bundevaru/tikvenjak obožavam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se što se lepote jeseni tiče.Hvala na poseti i veliki pozdrav šaljem!:)

      Delete
  8. Kakav divan post!
    Imaš oko za lepotu i uživanje :)
    I kod mene se jede tikvanik, malo drugačiji naziv, a malo je drugačiji i recept, jer ja tikvu prvo malo prodinstam sa šećerom, na ulju, pa savijam rolne, no sigurna sam da nije ukusnija od ove tvoje pite.
    Živela mi, draga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Neno...ti i tvoje pohvale...:))
      Slobodno preskoči to dinstanje,rezultat je isti,veruj mi,probala sam jedan i drugi način.Ovako je malo jevtinije(zbog struje) a i brže bude sve gotovo;)
      Pozdrav,draga:*

      Delete
  9. Ne znam šta prvo da prokomentarišem. :D
    Tikvenjak. Koliko ga dugo nisam jela, skoro da sam zaboravila na njega! Sutra na pijaci tražim bundevu i spremam po tvom receptu. :)
    Volim jesen i njene boje i miris zimnice i prohladne noći u kojima se divno spava, ali leto ipak najviše. :)
    Divne su ove tvoje letnje fotke, skoro da osetim miris soli, i zato od mene jedno ''šmrc'' što leto odlazi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je kad tako pogodim sadržaj posta pa ne znaš šta ćeš pre...da komentarišeš...ili da trčiš na pijacu...;))

      Delete
  10. Predivne slike! Ipak se nadam da ce biti jos malo toplih dana ... :(. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja se iskreno nadam,bilo bi prerano da sada odjednom sve ovo prestane...Pozdrav i hvala:)

      Delete
  11. ja od tikvica (zucchinija) radim bučnicu, može biti i slana i slatka, ja glasujem za slanu. onda se to zove ručak :)
    kod tebe stvarno svega, od krasne verande po krasnih pejsaža... sunčano-kišni pozdrav ti šaljem

    ReplyDelete
  12. Predivan post, skup prelepih fotografija i fin recept za tikvenjak. Nisam nikada stavljala jaja u tikvenjak, ovo mi je novitet. Strudla ti je super, a i lazanje. Med je ipak neprevazidjen...

    ReplyDelete
  13. Umrecu kad vidim tvoje divne slike! Kako lazanje od palacinki? Vec planiram i bundevaru ali ne smem da obecam danas i to..mora nesto i da se radi..joj, stvarno ti to divno radis

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts