Novogodišnja jelka i njen sjaj




Evo ovako mene ćerka nagovara da okitim jelku









Pošalje mi mejlom ove sličice s porukom: Ja okitila.A kad ćeš ti?



Ja ću ovih dana,valjda...A ne kao prošle godine,bilo je skoro u pet do dvanaest.
Ali s obzirom da nisam privela kraju sve aktivnosti planirane pre prazničnih dekoracija..ko zna...Mada neće biti prvi put da se planovi menjaju.
Kako god,okitićemo jelku ovog meseca:))

A ćerka nije samo okitila jelku,nego je i hleb ispekla...čini mi se da je bio ukusan..




Ok.Moram da priznam da me je namamila..i ubedila da je vreme za praznične pripreme.. Što kaže izreka,neće riba u vodu..;))

Imam jednu prijateljicu koja je praktična u svakom pogledu.Ima sijaset obaveza u glavi i na leđima,pa mora da bude praktična.Praktična i svestrana.
Ni kićenje za Novu godinu ne doživljava drugačije,niti se opterećuje time.Deca porasla,imaju nove zabave...Ona zato svake godine,posle novogodišnjih praznika spakuje okićenu jelku u za to predviđenu ambalažu,odnese je na tavan gde jelka sačeka sledeću godinu i opet je samo iznese,popravi,još malo dodatno dekoriše...:)))
Jelka sija u mraku,tortica na stolu,muzika...I svi zadovoljni.

A imam i jednu drugaricu koja i dan danas kupi barem po jedan pa i više novih ukrasa i tako obnovi svoju jelku. I svake godine je okiti tako da sve pršti od boja,jer to je,kaže mi,podseća na nekadašnje novogodišnje dočeke,to je više nego bilo šta drugo podseća na detinjstvo...Kad nije bilo šablona i trendova u vezi kićenja jelke i boja koje su baš ove godine aktuelne...
Vatomet boja,prskalice,muzika...I svi zadovoljni.

A šta je bitnije od toga da su svi zadovoljni? 

Htedoh opet da se podsetimo da su nam navike svima različite i svi doživljavamo praznik na neki svoj način.
Neko kroz hranu...Neko kroz putovanja..
Neko kroz drage ljude koje samo u to doba godine viđa...Neko kroz opuštanje uz knjigu i šolju toplog napitka..u pižami sa listom spremljenih filmova...
Neko ne može da zamisli praznik bez velikog društva..
Kako ko...


A ja sam opet isprobavala recepte s nekih meni privlačnih blogova.Ovde ću vam predstaviti dekorativan i ukusan zeleni rolat koji me je godinama unazad privlačio ali nedovoljno da se oprobam u pravljenu..



Sve dok nisam naišla na recept,tj. primamljive slike na blogu La cuisine creative
Vrlo lepo je tamo sve objašnjeno tako da se nisam mnogo mislila,nego sam zasukala rukave i bila na kraju vrlo zadovoljna rezultatom,ako izuzmemo sitnicu da po svom običaju volim da petljam po receptu..tj. da ga bar malo menjam.Ovde nisam ništa menjala već dodala listove kačkavalja između zelene kore i fila.Ali ako se neko odluči za ovaj dodatak u vidu kačkavalja,može ga narendati u fil sa svim ostalim sastojcima,ili pak premazati prvo malo koru pavlakom pa preko poređati listove kačkavalja,pa odozgo fil...To je zato jer mi se prvih nekoliko komada sečenog rolata blago "odvilo",naravno jer kačkavalj nije ničim bio zalepljen za koru...
Da li komplikujem?? Da,naravno da komplikujem..:)

A otkriće u vezi ovog zelenog testa je da ako se napravi bez spanaća,znači žuta varijanta, izlije u kalupe za mafine i u njima ispeče,dobiju se male slatke krofnice.Ja sam ih nafilovala istim filom kao za rolat(jer sam imala višak) uz dodatak malo majoneza.Dobila sam simpatične slane princes krofne. 




Sa istog bloga isprobala sam i recept za Reform kocke.
Iako je u našoj porodici moja svekrva majstor za Reform tortu,pomislila sam da bih možda mogla da probam da je napravim...prvi put u životu..verovali ili ne..:))
I zadovoljna sam rezultatom..s obzirom da je prvi put.




I kao što kaže reklama..praznici nam stižu...

Provedite ih što je moguće lepše,uživajte u pripremama i u omiljenom društvu...u svim lepim svakodnevnim stvarima takođe. 

I ne zaboravite da se setite da praznici dođu i prođu.

Ostajemo posle njih mi..nezadovoljni jer je moglo i bolje,veselije,drugačije...ili zadovoljni, jer smo svesni da je svaki bljesak veličanstveno kratak.









Comments

  1. ja se veslim ovim praznicima kao malo dijete jer je to jedino razdoblje u godini posebno svečano. adventski vjenčić je već napravljen, ovih dana idemo po drvce u polje (već sam našla barem 2 koja mi se sviđaju). eee, to je moment za pamćenje! sjekira, muž i ja sami u šumi. nigdje nikog. moram biti dobra k'o bubica :) dakle, kad se to preživi, slijedi kićenje dnevnog, pa vrata, pa balkon, svaki dan pomalo. pa lampice.. jedva čekam.
    najgori dio mi je to sve raspakirati i poslagati natrag u kutije. da imam više slobodnog prostora, najradije bi sve to skupa zamotala u neku plahtu i tako spremila za dogodine, kao tvoja prijateljica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videla sam tvoj večić,prirodan i lep..i jasno mi je da uživaš u tim slatkim mukama koje te čekaju...Fino što ćeš biti malo sama s mužem u šumi,doduše sa sekirom....;))

      Delete
  2. volim ove blagdane kao i sve ostalo što dolazi sa njima, a djeca još i više zbog praznika..mi još je nekitimo do zadnjeg dana a valjda tako ostalo od djetinjstva uvijek čekajući sve do pet do dvanaest i sve opet stignem, ni u trku ni u letu, jednostavn je tako.. uživancija
    odličan post sa jako finim kolačima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma svako kako voli...najbolje..Hvala ti,Klaudija,uživajte u praznicima..:)

      Delete
  3. Obozavam novu godinu.Sve te svećice,ukrasi,lampice.Jako se radujem kao malo dete i dan danas.Zao mi je sto nisamu mogucnosti da okitim celo dvoriste i kucu,da bude kao u bajci.Valjda to dete i dalje u meni čuči.
    A tvoje fotke vrhunske.Sadra,svaka cast !:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Cale! Baš mi je drago što uživaš u novogodišnjim dekoracijama,lep provod uz sve to ti želim:*

      Delete
  4. Ovo doba godine mi je uvek nekako posebno, volim sve te male rituale: kicenje jelkice, pisanje cestitki, biranje novogodisnjih poklona za najdraze, pravljenje domacih keksica... uzivam u svemu tome.:)) Bas si me obradovala sa isprobanim recepticima, mogu ti reci da zeleni rolat puno lepse izgleda kod tebe, svidja mi se intenzivna zelena boja, a belezim ideju i za slane krofnice, to cu bas isprobati prvom prilikom... za reform stanglice sve pohvale!:)) p.s. jesem li spomenula kako su ti lepe fotkice, a ceo post odise nekom toplom i praznicnom atmosferom.:))) Punoo poljubaca tebi i tvojima, zelim vam da lepo provedete nastupajuce praznike!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno,značilo mi je sve onako lepo objašnjeno kako si ti to nama predstavila,što se recepata tiče.Trebalo je samo poslužiti se..
      Drago mi je da kao i većina uživaš u praznicima.Sve najlepše..
      I hvala za sve pohvale,poeni ovog puta idu ćerki,jer je stvarno i mene očarala fotografijama kićenja jedne,doduše male studentske,jelkice..Ali vidiš da baš uživa u tome..;))

      Delete
    2. p.s. i mene je ova intenzivna zelena baš iznenadila,koristila sam smrznuti spanać u briketima..

      Delete
  5. i ja sam ove godine nešto zakazala, moram se probuditi, dok se okreneš evo Božića...tek sam napravila par quiling pahuljica...joj joj !
    P.S. Fora su ove slane princeze, nikad čula za njih, baš neobično! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo bez nervoze ;)) Stići ćeš sve,a što ne stigneš,nije ni bilo u planu...Je l da sam u pravu??;)

      Delete
  6. Ćerka ista ko mama :-) Uživam u tvojim postovima. Super ti je ovo razmišljanje o praznicima, a jela su opet savršena :-)

    ReplyDelete
  7. Sad sam saznala i da cerka ne zivi sa tobom! Ja imam jednu vestacku jelku koju vec nekoliko godina koristim, a menjam ukrase koje na nju stavljam. Ono sto je jos uvek isto su zeleno crvene nijanse koje preovladjuju. Nekako me to najvise podseca na NG. Iz godine u godinu sam pocela da menjam ukrasavanje ostalih delova stana, kojih je sve vise i sve vise DIY :) Divno su ti ispale delicije. I ja sam rolat sa njenog sajta pinovala, pa sad ceka na probu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćerka studira u Bg...tj.već pet godina ne živi kod kuće...Eh....;))
      Znam,primetila sam da voliš zeleno...pa još uz crvenu..prava njujr kombinacija :)))
      Rolat obavezno isprobaj,neš' se kajat!..:*

      Delete
  8. Da, draga, praznici nam stižu i ja se radujem. Spadam u ovu drugu grupu tvojih drugarica koja svake godine nešto kupi i beskrajno se raduje kićenju jelke i dekorisanju kuće. A i oko kuće. Pa, znaš me, već...

    ReplyDelete
  9. Ja obožavam praznike od detinjstva i to kod mene ne prolazi... Radujem se svemu, a dekorisanju posebno... I posle svake Nove godine isplaniram kako ću sledeće biti organizovanija, ali život piše scenario po svom, pa onda opet kasnim, ne stižem sve što hoću i tako... No, sve to nema veze sa tim da su tvoje reform šnite mljac i da sam zamalo olizala ekran...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) E pa drago mi je što ti je vreme novogodišnjih čarolija na pragu..Uživaj i ne štedi na tome ;)

      Delete
  10. Da, praznici dođu i prođu, živimo dalje.
    Na žalost, ja već nekoliko godina ne kitim jelku, nikome u mojoj porodici nije zanimljiva.
    Bude koješta malo svečanije, ali bez jelke.
    I idemo dalje, do novog praznika, pa se pitamo: Kad pre, pa kao da je juče bilo kad smo čekali ovu što odlazi?

    Sve je to čarolija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost,uvek očekujemo bolje od nove godine,kad ono...u ovim našim krajevima od tog "bolje" ni traga ni glasa...Potpuno te razumem,a i kad deca porastu nije im više toliko stalo do šarenila..Prijatne dane odmora ti želim kad ih ugrabiš:*

      Delete
  11. Volim praznike, volim praznike. Tvoji postovi, tvoje slike! Takva divota i savrsenstvo i sve bi da probam! Hvala ti za ideje i recepte!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu! Probaj,peci,uživaj u praznicima..:)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts