Vanilice forever itd...





Šta se ovde radilo u poslednje vreme...da vidimo...




Jedna reparacija bele lampe koja je zadobila oštećenja u dnu abažura. Iako sam je volela baš onako jednostavnu,morala sam da zakamufliram štetu,i naravno da su igle i konac priskočile u pomoć.







Završeni su i neki radovi započeti pre više meseci.
Dvostrana heklana jastučnica..
Ko zna osnove heklanja, može sa vrlo malo vunice da uradi nešto slično za praznični poklon.Vreme izrade je takođe kratko.. naravno ako vam rad ne stoji u fijoci dva meseca pre ušivanja.. kao što je bio slučaj kod mene.








Mnoge sam blogove u zadnje vreme pretresla kad je u pitanju isprobavanje recepata, i nema kojim nisam zadovoljna.


Pa tako sam se poprilično zadržala i  kod Naleta na Coolinariji.

Interesantno mi je što su joj i jela i slike baš onako...domaćinskog karaktera.
Lepo objašnjeni recepti uz poneki savet i caku koja nam možda ne bi pala na pamet za određeno jelo...
Kuvanje uz pričice i misli iz svakodnevnog života, koje se svima nama nekad motaju po glavi dok seckamo i mesimo... Dok lupamo šnicle onako muški, jer nismo imale ni vremena ni volje da se odlaskom u teretanu oslobodimo nakupljenih naboja i briga. Ili dok razvijamo i filujemo, pa nas arome vanile i cimeta stalno vuku u neka prisećanja...

Samo su mi malo moje fix ideje, kad je doslednost receptima u pitanju, nekad remetile ishod, pa je sve rezultiralo nečim što nije bilo za fotografisanje i hvaljenje unaokolo.. ali da se pojelo...sve se pojelo. Uostalom, to i jeste najvažnije.

Nešto sam naravno, iako promašeno, morala da slikam, jer kako neko reče, a ja se složih: moji u kući uglavnom kažu(ako ne kažu-pomisle), aj' sad čas ovo da se slika, pa da jedemo...

Odlučim prvo da isprobam  kiflice sa sirom i ajvarom. Dobro, pola mere bih pravila samo sa sirom, jer imam ovde neke što zakeraju kad se mnogo kombinuje i meša. Oni radije jedu ajvar namazam na hleb i parče sira uz to... Ali meni nešto bile ove kifle s ajvarom primamljive... nikad ih u životu nisam ni jela ni pravila...
Ja u teglu, ajvar se prokiselio...

A uzbek somse za doručak pre neki dan sam, dobro pročitavši recept, toliko jednostavan i primamljiv, uspela da ne napravim, jer sam po navici u smesu sastojaka ubacila kvasac... U receptu nigde kvasca!!! Eto od željenih somsi nasatadoše uštipci... Ali ne odustajemo od njih jer su nam i dalje vrlo primamljive. Izgled im je baš onako... Je l da?

Pravila sam i  pitu s mesomali bez jaja ne bi li bio više burek nego pita.....?!?..:))

Vanilice su mi zato nadoknadile sve, obele mi obraz, što kažu stari.. Ponosno sam ih fotkala onako male, vađene poklopcem od dvolitarske kisele vode. A recept nisam pipnula da ga nešto menjam. Sve i količinski su bile na broju.. hiljade i hiljade vanilica tu ima, činilo mi se u jednom momentu...

Kao mlađa, nisam uopšte volela vanilice a bilo ih je često kod nas u kući... Zato sam sada sigurna da su to kolači neprolazni i prepoznatljivi...što kaže Nale, pravi zimski kolači.

Jeste da sam priupitana dok sam ukočeno mazala džemom (valjda) hiljadu i prvu:..je li, što praviš te vanilice kad ih niko ne jede?? Pa baš zato, rekoh. 

Niko ne jede, a nestade polovina s tanjira u roku od pet minuta...




E, graham jufkice sam na brzinu odlučila da umesim pa sam od testa koje je neočekivano brzo naraslo, formirala dva hleba,i to u mojim omiljenim četvrtastim duguljastim modlama. Divan ukus domaćeg pečenog hleba.




Hvala, Nale, tvoj spisak je još uvek aktuelan u mojoj kuhinji..

Svima najiskrenije preporučujem da svrate na Coolinariju, fino je.. imate utisak da zajedno s Natašom ćaskate i kuvate.


Ja se evo, ovog momenta, setih časopisa ITD... kad smšljah naslov postu :))))))

Comments

  1. Slatko, slatko, sve je nekako slatko i nezno na tvom blogu. Zaista obozavam tvoje postove, i, posto sam skoro tj pre neki dan "pobedila testo" (objasnjenje procitati na mom blogu) moracu da napravim kiflice sa ajvarom, zaista zvuci primamljivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Nataša...i drago mi je zbog tvoje "pobede"...;))

      Delete
  2. Sviđa mi se novi izgled bloga, odmah da ti kažem, i da, danas mi je stigao tvoj poklon!! :D jako sam se iznenadila, predivan je! Prekrasne su čestitkice i sve miriši po tvom sapunu! A moj muž se sad već čudi što nam malo-malo stižu pokloni, pa mu se brkovi smiju,oooo što oni to tebi stalno šalju,što smo dobili?, pita. Stvarno ćete nas razmaziti! He he i još si želi prisvojiti onu prekrasnu jastučnicu koju si za mene isplela, stvarno je divna, ne smeta mu ni što je ružičasto-bijela :) Već sam stavila jastuk u nju :) Hvala, grijat će me sigurno. I da ne zaboravim onu kuglu od ružica, pravo malo remek-djelo, kojim materijalom je to oblikovano? Bit će na boru sigurno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))))) nek ti ustupi tu jastučnicu,pa ćemo i njemu jednu...kad stignem..;)) Pisala sam u nekom od postova o masi za cvetne kugle,mislim da se zove "CP i ljubav na prvi pogled",pretraži malo...Pozdrav!:)

      Delete
  3. Glasam za vanilice! Uvek! kiss

    ReplyDelete
  4. ITD ? Pa,.... nije te vanila i cimet vratila baš tako daleko u prošlost. Par godina samo :)))))))))))
    Znaš....da si me pre 10 godina pitala za tu "kamuflažu" na lampi, jastučnice ili vanilice...mislim da bi se od moje "kritike smrzla". Međutim,....kako vreme prolazi, meni se sve više i više dopadaju takvi detalji, da ih i sama "gajim" po stanu. Ima u Beogradu jedna kafanica koji se zove "Kićeni kućerak". Imam pregršt fotografija sa tog mesta i svi mi kažu da treba da odem tamo, a ja...baš ti nisam za kafanu, ali ako se ikada nađemo u četiri oka, moraćemo tamo da odemo zajedno. Mislim, da bi uživale obe, jer...ima razloga ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dogovoreno! Znači,Kićeni kućerak...ni ja nisam za kafanu,ali zajedno ćemo biti idealni gosti!!:*
      A hekleraj,samo u detaljima...nikako na svakom komadu nameštaja,televizoru i rukohvatima fotelja;))

      Delete
  5. Za mene su vanilice kolači detinjstva. Moja mama ih je pravila na tone, a potom ređala u katonske kutije od cipela postavljene belim papirom i onda bih ja moju kutiju odnela u sobu i karckala ih danima. Mama je uvek govorila da ih ne jedem odmah, jer što duže stoje to su bolje, ali ko će da čeka par dana. Doduše,one koje ostanu stvarno su bile najbolje, ali nema veze, meni su i odmah bile dobre. I još uvek ih volim, onako uz popodnevnu kafu, kad mi se istope među prstima, a mrvice skupljam sa tacne. :)
    Ja ih pravim drugačije od mame i mogu odmah da se jedu, a recept je iz čuvenog Patinog kuvara, provereno dobar. Za rad na jastučetu neću ništa da kažem, ista sam. Ali je divno. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E,jeste kartonske kutije od kupljenih cipela...:) Da,da,Patin kuvar..kažu svi da je neponovljiv..ja ga nemam,nažalost..

      Delete
  6. Opet sami "slatkiši" kod tebe. Kad stigneš? Ta rečenica: "aj' sad čas ovo da se slika,pa da jedemo..." me nasmijala do suza. Jako mi je poznata. Kad moj dragi pravi neke svoje specialiteet, tako dugo fotografira, da se sve ohladi, a mi svi tužno i gladno čekamo, da dođemo na red... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))))) Pa je l se ti to ne hvališ na blogu sa specijalitetima svog muža??:))

      Delete
  7. Jako mi se dopada novi izgled bloga, jos je topliji i nezniji nego sto je bio. Uzivam svaki put kada dodjem. Ideja za abazur je fenomenalna, zaista divno izgleda. Hvala ti za isprobavanje i lepe reci koje si mi uputila.Zadovoljstvo je kada citam kako me mnogi od vas dozivljavaju i nikada niko pogresio nije, sto mi je mnogo drago jer to je znak da je moguce upoznati coveka kroz njegov rad, makar i virtuelno. Zao mi je sto si se umorila od vojske vanilica vadjenih cepom ali one tako lepo izgledaju da je vredelo truda ;) Predivne su! Interesantni su ti tvoji pokušaji na svoju ruku, i ja sam takva i sve ohrabrujem da kuvaju na svoj način, pa šta bude. Hleb je divan, vidi se koliko je mekan i na fotki:) Drago mi je da smo se "družile" na ovaj način. Puno ti hvala na isprobavanju i dodeljenom mestu u tvojoj kuhinjici:) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi,Nale ,još jednom...sa zadovoljstvom sam pisala ovaj post..Pozdrav veliki!:*

      Delete
  8. Ala si ti naspremala!!! I meni su vanilice favorit među kolačima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesam,Nataša,takav neki period mi je nadošao...:)) Ma vanilice su zakon!

      Delete
  9. Sve lijepo, sve šareno i slatko!!!

    ReplyDelete
  10. Lampu si bas osvezila i obmotala u zimsko ruho. A gle secera oko vanilica? Ma ne, nisu se jele i to odmah iznad stola, iz neizdrza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto,vidiš s kim ja imam posla..:) Lampa jeste malo zimska sada...

      Delete
  11. Bas si bila vredna, lampa prekrasno izgleda u novom izdanju, a Naletovi recepti su uvek provereno dobri... ah, te vanilice, tesko im je odoleti.:))) Punoo lepih pozdrava ti leti.... novo zaglavlje je divnooo, posebno fotkica na kraju reda!:))))

    ReplyDelete
  12. Kod tebe je uvek posebno lepo, posebno izobilje svega, posebno radosno.
    Neka se tako nastavi i ubuduće.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts