31.01.2013.

Januarske priče







 Ova prva slika prikazuje najčešći prizor tj. moju razonodu, tokom proteklih januarskih dana,a naročito večeri...Da,da,razonodu.


Pletenje sam savladala dok je moja ćerka bila mala i tih godina sam imala nekoliko uspešnih pletačkih projekata u vidu džemperića za nju.Kad je ta zanesenost prošla,pletenje sam odložila iz svog života na dobrih petnaest godina.A kako sam ovde započela blog druženje sa Ljubinkom (koja na nenametljiv način pokušava da nas sve nagovori da nekad malo štriknemo nešto),dohvatila sam ponovo igle i krenula da pletem Božićne poklone svojim ukućanima.
Ukućanima!!Zvučim kao veliki brat:)

Naravno da sam mislila da sam zaboravila da pletem.Ali to se valjda ne zaboravlja kao ni vožnja bicikla ili skijanje...
Tako sam za Božić imala spremne ove zavežljaje:




U januaru mi je u ruke došao i ovaj stari ram u kome je nekad bila uramljena slika.
Na sreću, moj svekar vrlo retko baca stvari koje se ne koriste.Tako me je i ram sačekao uredno odložen u jedan ćošak.
Prekriven finom višegodišnjom paučinom.Bez paučine mi sigurno ne bi bio interesantan.
Još uvek ga samo gledam i sa strahopoštovanjem obilazim oko njega,i mislim se šta ću s njim...
Mislim da će biti ogledalo... 



Naravno,bez čizkejka nema praznika!
Ali ovo vam pokazujem novi način slaganja.U kalup obložen aluminijumskom folijom se prvo izlije voćna želatin masa,koja se odloži sat-dva na hladno dok se ne stegne.Preko nje se rasporedi fil i na kraju dva reda keksa po želji(keks dodatno pospem šoljom jogurta).Ovaj način je još lakši za izradu od moje "originalne verzije".



Još da podsetim da pomalo zaboravljena  štrudla sa džemom spada u poslastice "prste da poližeš":



 


I za kraj,posle svih poslastica i naslaganih kalorija...
dolazi priča o povrću...zbog neke ravnoteže..

A deci ga najčešće nudim rečima:
 ...divno,šareno zdravlje u tanjiru...
Jedite!!!!





30.01.2013.

Izazovi i slatkiši 1.put




Ovo "prvi put"u naslovu znači da planiram još da dolazim ovde ...na Izazove i slatkiše 






Ove čestitke su namenjene jednoj mami i njenoj bebi,čiji su rođendani vrlo blizu jedan drugom.Pošto su mi to trenutno omiljena mama i beba želela sam nešto posebno...

Kako je i izazov ovog puta imao temu čestitki,pa su mi devojke još zadale i šemu kako sve i gde treba...taman se sve uklopilo.
Potrudila sam se,možda je moglo i bolje ali ja sam svu svoju ljubav i pažnju iztufnala u ove dve čestitkice.





Srećno svim učesnicima!:)



29.01.2013.

CreativaCale






Ovo je nagrada od naše drage Slavice sa bloga CreativaCale  a koju sam pre nekoliko dana dobila i od Sonaj sa bloga For you.
Znate već da volim da se lepo zahvalim pa i da malo prodiskutujem o blogu sa kog mi stigne nagrada...
O Sonaj sam ne tako davno već pisala pa da se ne bih ponavljala a da Sonaj ne bi bespotrebno "opet" crvenela od mojih pohvala preći ću odmah na Slavicu,tj. Cale;)

E pa,ovako... blog CreativaCale pratim skoro od kad je nastao.A to je bilo otprilike u isto vreme kad sam i ja počela da se vrpoljim na stolici pokušavajući da ubacim fotografije,da podesim šablone,postove,gadžete,formate i još milion(tako mi se činilo) misterioznih novih zavrzlama koje su me sačekale u ovoj mojoj novoj zabavi.

Slavica je,odmah sam na početku druženja saznala,osim u kreativnost zaljubljena i u svoju porodicu.

I tako ja u svojoj novoj blogerskoj koži,kad god "obiđem" Slavicu, tamo me sačeka po nekoliko novih postova..i to sve korisnih i praktičnih da bolje ne može biti...Sve neke ideje i saveti koji mi baš u tom trenutku budu od koristi...Pitala sam se tako jednom,da li ova žene može nekom telepatijom da mi čita misli.!?

Pa recite i sami,zar nije korisno znati šta da se radi kad se pokvari rajsferšlus,kako od starih farmerki sašiti slatke patofne ili od stare roze majice super štosne gaćone;))
Opasna je ova Cale,pomislih...svašta zna.
A tek tutorijali, zidanje,renoviranje,pravi saveti u vezi ishrane,kako smršati bez dijete(gde me nađe)....Čuda mala...

Ali,kako to obično biva kod mene, najveći osmeh izmamila mi je fotografija sa tri rumena plavooka lica...Kao i post u kome je Slavica objavila da je njena ćerka Zaga nastupila na takmičenju Ja imam talenat,baš u vreme kada je dobila i radno mesto medicinske sestre.
To su vesti!!
Odmah sam ja to preslušala(2-3 puta),dojavila nekim osobama da obavezno čuju Zagu i glasaju za nju(kasnije sam saznala da to nije tako sa glasanjem).
Kažem im da je Zaga Slavicina ćerka,a tetka me pita:Koja Slavica???
Kako koja Slavica!!?Objasnim ja lepo...
Uglavnom,Zaga peva bolje od Adel i od Dani! 
Sa tri "DA" potvrđeno!

I još nešto.
Slavica radi na najboljem radnom mestu na celom svetu
- u biblioteci! 
Možda je tajna u tome!?!?

Nagrade kruže ovih dana,vidim to.I ja sam ih vrlo skoro poslala na nekoliko adresa,pa ću ovog puta da se zaustavim ovde.

Hvala Slavice od srca!;)








26.01.2013.

Sapuni-ca 3.deo








Ova moja sapuni-ca je iz tri dela.
Što znači da smo došli do samog njenog kraja.

Trenutak kada odmotavam moj zavežljaj od pre dva dana liči na prve stihove ove pesme:






Zadržavam dah i brojim (ne baš) do deset....Drama...;))
Uzbuđenje i neizvesnost koja se ponavlja sa svakom novom "turom" ručno rađenih sapuna...

Na prvi pogled mi je izgled ovih sapuna sasvim zadovoljavajući.
A i miris, verujte mi:




Sečenje vršim oštrim tankim nožem na željene komade:



Savršeno nesavršeni:




Iako lepše izgledaju u pletenoj korpi,sapuni moraju da se lepo poređani i razdvojeni suše nekoliko nedelja.
Za tu svrhu koristim rešetku od starog frižidera prekrivenu pamučnom krpom:



Ko god poželi da na poklon dobije ovaj sapun imaće ga u svom kupatilu.
Razumem i ljubitelje industrijski pravljenih sapuna,naravno.

A svi oni koji vole "domaći" sapun i kojima se dopala ova moja mini sapuni-ca neka se jave bez ustručavanja(u komentarima ili mail-om) da šaljem...
Dok traju zalihe, kako to kažu tamo neki;))
A ako ste mnogo sramežljivi, uzimam stvar u svoje ruke i objavljujem spisak!!!
Sa imenima "srećnih dobitnika" ;)))






Moj hobi






Nagrada koja mi stiže sa bloga Moj hobi obradovala me je kao i sve blog nagrade do sada.Možda ipak malo više.Možda baš zato što stiže pravo iz Zadra,najlepšeg grada na svetu,kako to kaže naša Melanzana.A ja se slažem.
A i možda smo se nekada tim kamenim ulicama mimoišle ona i ja...ko zna....

Melanzana na interesantan i zabavan način piše i uveseljava nas svojim blogovima,a ima ih ukupno tri:
MOJ HOBI,CASALINGA i U KUŽINI.
Ona je majstor ručnog rada,restauracije,dekoracije,deli sa nama divne jednostavne kulinarske recepte kao i savete korisne "mladim" i "starim" blogerima..:)
Pa čak i kad se javi problem,za nju nerešiv,ona ne gubi nadu jer naravno:"...Mare će znati..."....;)

Pravila o nagradi su:
1.Napisati 11 činjenica o sebi.
2. Proslediti nagradu na 11 drugih blogova.
3.Obavestiti blogove kojima ste dodelili nagradu.



Nisam sigurna da ima 11 činjenica koje znam o sebi.Da nije prošla ponoć,za ovaj zadatak potražila bih pomoć prijatelja.
Probaću da nabrojim bar nekoliko:

-ko me ne poznaje misli da sam ozbiljna
-ko me poznaje zna da sam neozbiljna
-volim muziku
-volim slova više nego brojeve
-volim prozu više nego poeziju
-ne volim neiskrene osmehe
-volim da kuvam
-volim da jedem
-volim da vozim
-ne volim da me voze
-volim jesen
-volim lepe tašne
.......
-volim što smo se upoznali;)

Nagradu prosleđujem:

Aleksandri,
Slavici,
Ljubinki,
Bojani,
Snežani,
Nataši, i
Ivani

...ma i svima vama je prosleđujem...



Melanzana,hvala na nagradi!
Evo,zahvaljujem se na moj način...Ova mi je omiljena:)















24.01.2013.

Sapuni-ca 2.deo



Prvo da kažem da sam se naježila bacivši pogled na jučerašnji  post. Ne znam ni sama da li bih ga detaljno čitala na vašem mestu. Preopširan je iako sam stvarno pokušala da to izbegnem.
Ipak, iskreno sam opisala i objasnila kako vršim pripreme za pravljenje sapuna u kućnoj varijanti. Pa ako je nekoga zainteresovalo sve to, ovo je nastavak naše sapuni-ce.

Podsetiću na početku da sam u prošlom postu za izradu sapuna spremila sledeće količine sastojaka:

-1l maslinovog ulja
-1l palminog ulja
-277,3g NaOH
-647ml destilovane vode
-15g pčelinjeg voska
-2 kašike meda
-eterična ulja lavande, čajevog drveta i limuna

i još sam spremila malo mlevene kafe i ulja od cimeta da se tu nađu kao dodaci

U šerpu staviti obe masnoće (zajedno sa voskom koji se ne otapa brzo,a koji nije ni obavezan ali ga ja volim u sapunu).Zagrevati na laganoj vatri do temperature od oko 38-40 stepeni C.
E, tu sam samu sebe ulovila. Znala sam da postoji kiks u prošlom postu (kao i u svakom!). Termometar za tečnost je jedan od rekvizita koje nije loše imati prilikom pravljenja sapuna. Reći će neko: Obavezan je!!
Ja ga nemam.
Pitaće neko: Pa kako, ženo praviš sapun bez termometra!!??
Lepo. Nije nemoguće. Kad sam prvi put rešila da napravim sapunčić od 100g Vital ulja i 100g.svinjske masti nisam imala volju da ulažem u spravu koja će mi (možda) zatrebati tad i nikad više (ma koliko da je takav termometar koristan, nikad nije postao prioritet).
Ja sam tada rizikovala da radim bez termometra i tako je ostalo do današnjeg dana.Taj prvi sapunčić  odvratnog izgleda i mirisa sam sa zadovoljstvom bacila (tek kasnije mi je bilo jasno da nije trebalo).
Neću sada da vas davim kako i kojim sam svojim metodama i čulima određivala kada je temperatura prava.
Termometar je konačno došao na red da se ovih dana nađe u društvu opreme za izradu sapuna.
Objasniću ipak početničke metode: 38 stepeni je temperatura "malo" viša od temperature tela pa se na nadlanici približno može odrediti kada smo je postigli kod masnoća.Ova metoda,naravno nije primenljiva kod određivanja temperature rastvora sode i vode.Tu je  nastupalo opipavanje tegle i čista sreća ali i oprez i strpljenje.Sve po malo. Dakle, ne savetujem rad bez termometra, iako nije nemoguće.

U staklenu teglu (ili otpornu plastičnu posudu) uliti što hladniju destilovanu vodu. Zatim lagano dodavati granule NaOH.
Uvek se soda dodaje u vodu, nikad obrnuto.
Lagano promešati varjačom nekoliko minuta koliko je potrebno da se granule rastvore u vodi.
Temperatura koja se razvije dostiže skoro 90 stepeni. Voditi računa da se ova isparenja ne udišu i zato ne treba stajati direktno iznad tegle. Iako je maska na nosu i ustima,ja ovo uvek radim na terasi ili pored širom otvorenog prozora.
Ovaj rastvor ohladiti do temperature iste (ili barem slične) kao što je ona u šerpi sa otopljenim masnoćama.

Bolje da se prvo napravi rastor vode i sode, a tek onda pređe na masnoće, jer rastvoru treba malo više vremena da se ohladi do temperature od oko 40 stepeni.

Kada su  temperature u dvema posudama izjednačene (ili bar približne) vrlo lagano rastvor iz tegle ulivamo u šerpu sa masnoćom. Bistar izgled masnoće počinje da se muti, a miris postaje "čudan". Varjačom promešamo kratko (2-3 minuta), a zatim nastupa štapni mikser.
Štapnim mikserom se najbrže umuti sapun. Za oko 3-5 minuta. Može se mutiti i ručno, varjačom, ali to može da potraje i 45 minuta, pa čak i duže.
Štapni mikser prvo zaronimo u šerpu pa ga onda uključimo na najslabiju brzinu (ako ima tu opciju). Ovim sprečavamo prskanje iz šerpe.
Kad postignemo gustinu ređeg pudinga i počnemo da naziremo trag od miksera po površini prestajemo sa miksiranjem i brzo dodajemo pripremljene dodatke. Kod mene su to med i eterična ulja.
Zatim još jednom kratko promešamo da se sve lepo sjedini, pa izlijemo u prethodno pripremljeni kalup. Izlivanje treba da liči na izlivanje pudinga. Ako vam je slučajno malo gušća smesa, kalup blago protresati prilikom sipanja da se popune sve praznine i ćoškovi kalupa.

Napomenuću opet da je ovo jedan od mojih načina pravljenja sapuna. Znam da postoje stručnije recepture i saveti, ali ja sam se vodila sirovinama koje su meni kao i većini ljudi dostupne. Pravila sam i sapun od margarina, suncokretovog i maslinovog ulja. Razne su mogućnosti i recepti.

Imala sam u vidu da je u prošlosti ovo bio nužni posao skoro u svakom domaćinstvu... kao što je pečenje hleba. Sve to bez termometra, precizne vage, štapnog miksera...

Istražujte, kreirajte, igrajte se. Spojite lepo i korisno. A nesumnjivo je da je ovo jedna korisna veština.
Dobru zabavu vam želim pre svega!;)

Evo par sličica kako je napravljen sapun u mojoj kuhinji danas:

Merenje palminog ulja koje meni više liči na mast
Merenje žive sode


Rastvor vode i sode sam ipak  pravila u otpornoj plastičnoj posudi,ne u tegli

Masnoće sa voskom spremne za zagrevanje


Drveni i silikonski kalup.Oba ću upotrebiti

Oblaganje drvenog kalupa pek papirom je najdosadniji posao.Bio i ostao!

Rastvor žive sode ulivam u  posudu sa masnoćom

Posle pola minuta sve ovako izgleda

Posle 5 minuta javio se trag.


Jedan deo sam prelila u drugu posudu i kao dodatke dodala mlevenu kafu,ulje cimeta i lavande

Drugom delu dodala sam med i ulja lavande,limuna i čajevca

Kafena srca i medene kocke nisu nazivi za sapun


Uvek mi zafali spremljenih modli,pa tu uskaču u pomoć razne plastične čašice


Sve se odmah zamota u kese i  pokriveno ćebetom ostavi  negde gde neće da smeta.


Ostaje mi još da se ponadam da će ovaj sapun da "uspe" da mogu da fotkam sečenje i srculenca kad ih izvadim iz kalupa. To bi trebalo da se desi za dva dana. Uvek nestrpljivo sačekam da prođe tih 48 sati.
Ovako od oka čini mi se da će biti nešto od svega...
I ako ne bude..to je to..dala sam sve od sebe..
Pitajte sve što sam zaboravila da kažem ili mi se učinilo da se podrazumeva...
I nadam se da sam bar nekoga zagolicala u nameri da proba da napravi sapun :***

Ima još jedan post o sapunima na ovom blogu. Zove se Sapuni




23.01.2013.

Sapuni-ca 1.deo




Ja pre svakog pristupanja svom blogu prvo operem ruke prirodnim sapunom.
I to čvrstim sapunom pravljenim hladnim postupkom.
Najčešće je to sapun od domaćeg maslinovog ulja sa dodatkom meda. Evo kako on izgleda kada se zapenuša:



U nedostatku sapuna pravljenog od domaćeg maslinovog, koristim onaj pravljen sa kupovnim maslinovim uljem........:))))))

Šala, naravno!! Iako nije 1.april.

Ne mora se pre pristupanja blogu koristiti prirodan-domaći sapun...ali ja sam to upravo uradila, jer mi je to bio poslednji u nizu pokušaja da konačno sednem i napišem nešto.
I to baš o sapunima.
Nisam znala kako da počnem, gledala sam dugo u belu praznu površinu, kliktala mišom, čak mi pade na pamet da odložim pisanje za sutra, pa se setih da sam to u zadnjih deset dana uradila bar 10-ak puta...
I tako mi pade na pamet da vas malo zekim...
Ako sam vas naljutila - Izvinite!
Ako vas nisam naljutila - Bolje vas našla!! ;)

Niste dugo ništa novo čuli od mene. Pih, reći će neko, pa šta? A ja sam sebi krajem prošle godine obećala praznik, i imala sam praznik. Sa svim neizbežnim prazničnim začinima.
Dočekivanja, muzika, smeh, svi na okupu...preterivanja, mirisi iz rerne, hrskava korica prasetine, čokoladne fleke... nervoza zbog svih vrsta preterivanja, nervoza zbog vremena koje leti.....ispraćanja, mahanje, fotografije...
Tu stajem. Bilo je lepo.

Nije šala da rado koristim domaće sapune, i to one koje sama napravim. A rado ih i poklanjam.



Pokušaću da što jednostavnije opišem postupak izrade sapuna, i to hladnim postupkom.
Ne mogu da obećam da će biti u dve-tri reči, jer neće. I sama sam pretražujući internet nailazila isključivo na opširne članke na ovu temu, pa sam na kraju shvatila da je potrebno opširno objasniti koliko je postupak ustvari jednostavan kada se sve lepo isplanira, pripremi, odmeri...


Postoje hladni i topli postupak pravljenja čvrstog sapuna.

Hladnim postupkom se dobija sapun lepše strukture i izgleda, ostavlja mogućnost za neke kreativne varijante dobijanja šarenih sapuna i raznih oblika u zavisnosti od kalupa. Međutim ovim sapunima je od momenta izlivanja u kalupe do trenutka kada su oni spremni za upotrebu potrebno vreme od nekoliko nedelja. U tom periodu sapun sazreva. Ja imam utisak da je najbolje da "odstoji" 6-8 nedelja pre upotrebe. Za to vreme živa soda potpuno ispari iz njega i sapun postaje bezbedan za korišćenje.



Topli postupak nisam savladala na način koji je potreban da bih mogla neke jasne i određene savete da dam, više se tu snalazim po nekom osećaju.. da li je sapun skuvan ili nije, da li da smanjim temperaturu ili ne.. Još uvek eksperimentišem s time.
Uglavnom, koga zainteresuje topli postupak, pretraživanjem neta doći će do pravih smernica, sigurna sam.
Toplim postupkom dobija se sapun koji je odmah spreman za upotrebu, tj. živa soda već tokom njegovog kuvanja ispari.
Ja sam čak i sapun napravljen toplim postupkom ostavljala da zri po nekoliko nedelja(za svaki slučaj!)..ko me zna..nije mu čudno;)

Možda ćete na raznim drugim sajtovima pronaći bolje recepture i savete (ovo istraživanje iskreno preporučujem jer sam pre prvog pokušaja duuugo pretraživala i spremala se). Mnogo je stručnijih opisa i obrazloženja dostupno.
Ja vam ovom prilikom prenosim svoje iskustvo u izradi sasvim pristojnog sapuna koji služi za negu lica i tela. Kad kažem negu, smatram da nega počinje pranjem..




Za izradu sapuna hladnim postupkom koristim sledeće posuđe:


Šerpu (od nerđajućeg čelika ili neoštećenu emajliranu)
Preciznu kuhinjsku vagu
Štapni mikser
Mericu za tečne sastojke
Veću staklenu teglu
Špatulu i varjaču



Osnovni sastojci od kojih se pravi sapun su:

Masnoća (kiselina) i 
Natrijum hidroksid-NaOH,tj.KAUSTIČNA ili ŽIVA SODA (baza)

Ove dve komponente su stvarno osnovne i potrebne. Potrebna je i tečnost.. može voda, a može i mleko ili čaj...
Za dodatke mogu se upotrebiti samo mirisi, a mogu i piling dodaci, kao što je kukuruzno brašno, kafa, suva lavanda...glina...

NaOH se u ovim krajevima uglavnom prodaje u poljoprivrednim apotekama.

Na svojoj radnoj površini od sastojaka za izradu jednostavnog a kvalitetnog sapuna spremila sam:

Maslinovo ulje 1l
Palmino ulje 1l
NaOH (kutija sa crnim poklopcem)
Destilovanu vodu

Dodaci:
Med i komad pčelinjeg voska (vosak je na poklopcu tegle s medom)
Eterična ulja lavande i čajevca



Veliki je izbor eteričnih ulja i treba ih oprezno dozirati, jer preterivanje može u nekim slučajevina da izazove neželjene reakcije  na koži. O tome se lepo obavestiti iz pouzdanih izvora ako rešite da eksperimentišete sa mirisima.
Ulje lavande toplo preporučujem i upotrebljavam od samog početka pravljenja sapuna, čajevac takođe jer je dobar za problematičnu kožu, a u sastav sapuna ulazi u neznatnim i bezbednim količinama, pa uz maslinovo ulje i med može da ima samo pozitivan učinak.


Ako neko želi da napravi "običan" peraći sapun, za to su potrebni sledeći sastojci:

Čista svinjska mast (oprana)
NaOH
Destilovana voda
Soda bikarbona NaHCO3(za belinu veša)

Pre svega radnu površinu oslobodimo i rasteretimo što je moguće više, jer nam je prostor potreban. Zatim sve navedene sastojke i posude rasporedimo da nam budu pristupačni.





Oslobodimo se i nepotrebnih smetnji, kao što su nervoza i strah od prvog pokušaja.
Preporučujem Flashdance hit 




jer je osećaj stvarno dobar na kraju kad nakon svog ovog loma, raznih tečnih i čvrstih sastojaka u sopstvenoj laboratoriji proizvedemo jedan fini mirisni komadić čistoće...Što bi rekao Freddie...it`s some kind of magic...

Pre samog početka procesa izrade moram da naglasim da nikako ne krećete s poslom pre nego što pripremite zaštitnu opremu:
- što duže gumene rukavice (za pranje sudova),
- plastične zaštitne naočari (ima ih u svakoj gvožđari i prodavnici HTZ opreme) ili bilo kakve naočari
- zaštitnu masku za usta i nos (iz apoteke)
Preporučljivo je imati odeću dugih rukava i nogavica i obuću zatvorenu na prstima.

Ovo su mere opreza zbog rukovanja sa NaOH, tj. ŽIVOM SODOM!!!

Naziv je, priznajem, i meni bio zastršujući u prvi mah.. ali takođe sam bila svesna da su mnogi ljudi pre mene uspešno koristili ovo sredstvo u improvizovanim kućnim uslovima. Pa zašto ne bih i ja disciplinovano probala...
Tako da ako vas pokoleba ŽIVA SODA, pomislite samo: kad je mogla Sandra - moći ću i ja! ;)...ili: bez NaOH nema sapuna!!!

Od prvog pokušaja pravljenja spuna pa sve do danas uvek koristim navedenu zaštitnu opremu. Nikada nisam imala nikakvih nepoželjnih situacija i nezgoda, ali bez obzira na to UVEK prvo proveravam da li su zaštitni rekviziti na broju.

Još dve važne i korisne stvari bez kojih ne krećem u izradu sapuna su: flaša alkoholnog sirćeta i rolna papirnih ubrusa (može i toaletni papir, iz raja izašao!!).Sirće najbolje uklanja živu sodu ako ona slučajno dopre do nekog mesta gde nije poželjna (nezaštićeni deo tela, odeća..).
Tek napravljena masa sapuna je "puna" sode, pa ako se desi da prilikom izlivanja u kalup slučajno (što je uglavnom neizbežno) dođe u kontakt sa našim rukama ili rukavicama, malo sirćeta rešava stvar.

Zatim se odmere količine masnoće koje želimo da upotrebimo za pravljenje sapuna. Od tih izmerenih količina  zavisi koliko je destilovane vode i NaOH potrebno, a i svih drugih neobaveznih dodataka.

Svaka vrsta masnoće ima svoju saponifikacionu vrednost (tj. koeficijent).
Saponifikacione vrednosti naći ćete na mnogim sajtovima. Ima malih odstupanja na raznim sajtovima,  ali su neznatne.

Ja ću ovde navesti neke najčešće korišćene masnoće sa koeficijentima kojih se ja pridržavam prilikom izrade:

Maslinovo ulje  0,1353
Palmino ulje  0,1420
Kokosovo ulje  0,1910
Avokado ulje  0,1337
Ricinusovo ulje  0,1286
Kikiriki ulje  0,1367
Suncokretovo ulje  0,1358
Svinjska mast  0,1399

Množenjem količine masnoće kojom raspolažemo i koeficijenta saponifikacije dobijamo količinu potrebne žive sode:

količina masnoće x koeficijent saponifikacije = količina NaOH

Deljenjem potrebne količine NaOH sa 0,3 dobija se ukupna količina NaOH i destilovane vode (ili neke druge tečnosti):

količina NaOH : 0,3 = NaOH + H2O

I naravno, na kraju od ove poslednje cifre(NaOH + H2O) oduzmemo već izračunatu količinu NaOH pa je rezultat količina potrebne vode.

Rekla sam da sam spremila jedan litar maslinovog i jedan litar palminog ulja.
To znači da ću za svako ulje posebno računati potrebnu količinu vode i NaOH, pa ću tek na kraju sabrati količinu vode i količinu sode potrebne za ovaj sapun.

Za maslinovo ulje:

1000 x 0,1353 = 135,3g NaOH

135,3 : 0,3 = 451

451- 135,3 = 315,7ml H2O

Za palmino ulje:

1000 x 0,1420 = 142g NaOH

142 : 0,3 = 473,3

473,3 - 142 = 331,3ml H2O

Sabiranjem NaOH za maslinovo ulje i NaOH za palmino ulje dobila sam ukupnu potrebnu količinu koja iznosi 277,3g NaOH.

Sabiranjem H2O za maslinovo ulje i H2O za palmino ulje dobila sam ukupnu potrebnu količinu koja iznosi 647ml H2O.

Konačne mere su:
-1l maslinovog ulja
-1l palminog ulja
-277,3g NaOH
-647ml H2O

Dodaću još i 15g pčelinjeg voska, dve kašike meda i etarsko ulje lavande i čajevca.
Smatrajte da se ovim pripremama, računanjem i merenjem završi više od pola posla.

Ovakav sapun sam već pravila i on vam se sapuna sa slika:




Sada idem da precizno izmerim sastojke pa u sledećem postu pišem o postupku izrade.

Ne, nećete čekati mesec dana;)





***

Hvala na interesovanju i razumevanju da je ovo moja hobi aktivnost. Više o tome kako ja gledam na sve ovo piše ovde.


                                                           Ažurirano 20.06.2014.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...