Doručak




Ne pridajemo mu baš neki veliki značaj a trebalo bi. 
To kažem jer znam malo ljudi koji su mi rekli da redovno doručkuju, (i to u vreme doručka, a ne u vreme ručka), da ne mogu da započnu dan bez tog jutarnjeg obroka i da im je taj obrok spremljen kod kuće ili bar iskombinovan od kupljenog peciva i, recimo, voćke ponesene od kuće (kad se doručkuje na poslu).

Ne znam za vas, ali ja sam retko kada gladna ujutru...Ali sam zato gladna popodne...Pa onda lepo ručkam popodne...i uveče...a onda  valjda zato i nisam gladna narednog jutra.

Kao i obično, teorijski sve znam. Praktično, pojma nemam ni o čemu. Tako se barem ponašam. Važno da je jaka crna kafa tu, čim se oči otvore.

Sad ću da se malo naglas preslišam šta bismo sve mogli da jedemo za doručak, a da se tako pripremljen može jesti kod kuće i isto tako, samo spakovan, poneti na posao ili u školu.

1.Sendvič

naravno, to mi prvo pade na pamet, jer sendvič je sendvič...mislim da je i izmišljen zato da bi mogao da putuje svuda sa nama. A varijanti ima bezbroj. Od svih koje mi padaju na pamet, spomenuću sendvič sa namazom od pavlake, peršuna i seckane pečene paprike.
Probajte ako do sada niste. Namaz može da se napravi i prethodne večeri.

2.Prženice

zato jer se stari hleb ne baca...a uz čašu jogurta...može da bude ukusnije od bilo čega drugog.

3.Pita

ovde mi pade na pamet pita, jer kod nas često pita ostane od prethodne večeri, pa mnogo dobro prija i narednog jutra. Naravno lepo sačuvana, umotana od isušivanja..
Pitu sve češće pravim sa raznim dodacima u vidu zrnevlja...Najčešće dodajem lan i ovsene pahuljice i to direktno u fil. Ovi dodaci jednako dobro idu sa slanim i slatkim pitama.

4.Proja

tu već postoji milion načina i verzija...Sa zeljem ili spanaćem, sa bezbroj vrsta zrnevlja, sa mlevenim mesom ili samo sa sirom.

5.Posni doručak

može takođe da bude ukusan. Važan je dobar hleb, uz njega malo džema po izboru, neko voće i grickalice u vidu semenki...






A ako vas mrzi da sami pravite lisnato testo, kao što je čest slučaj kod mene, ja sam se setila da malo obogatim obične kupovne lisnate pogačice u vidu dodataka odozgore. 
Na slici je svaka pogačica premazana sa pomalo pavlake, kačkavalja i origana. Imaju vrlo pizzoliki ukus ;))





Prijatno!
I doručkujte.

Setih se još nečega..Moja pokojna baba je imala običaj da za doručak jede ono što bi ostajalo od prethodnog dana...Bilo da je to kuvani kupus, pasulj, boranija, supa....Jer gde ste još videli da se spremaju nova jela a u frižideru nepojedeno svega i svačega. Tako je ona to...i ne fali ništa... živela je osamdeset i tri godine.




Comments

  1. Ne mogu, srećo...ne mogu nikako.Bez obzira na sve ove božanstvene i primamljive stvarčice za "njupanje" što se smeše sa tvojih fantastičnih sličica, bez obzira na sjajne predloge i bez obzira na to što je doručak najbitniji obrok u toku dana....ja ne merem :)
    Problem koji vučem od malena i definitivno ga svrstavam u "takav mi je metabolizam" :))))))
    Ali....moji mogu, tako da ćemo sve ovo lepo iskoristiti ovih dana. Prva na redu ona "dorađena" pogačica. NJAM !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barbara, ti i ja smo izgleda najgora deca..;) Ja ću,bogami da treniram da zamenim večernji za jutarnji obrok, znam da ne može odjednom, ali postepeno će valjda moći..Inače ću uskoro početi da se kotrljam ulicom:**

      Delete
  2. a kod mene, s druge strane, od djetinjstva se jede doručak. kad sam bila mala živila sam kod babe i dida i baba bi mi/nam svakog jutra umuzla kozje mlijeko, napravila Divku i udrobila suhi kruh, to se zove "supanje". Do desete godine nisam ništa drugo ujutro jela osim to, nisam znala za paštetu i slično, nisam pila kupovno mlijeko. Onda, prelaskom u novu kuću, neka nova jela, ali opet obavezno jesti ujutro prije škole. Preko puta je pekarna, tako da je uvijek bilo friškog kruha, najčešće smo mazali namaz po kruhu. Onda, studentski dani, sendvič da izdržim do naveče. Onda me dočekao muž koji OBAVEZNO mora jesti ujutro, jedan dan mu se jede slano, jedan dan slatko, kava sa mlijekom, domaće mermelade, maslac, jaja i sl. Djeca su, kad su bila manja, voljela cornflakes. I, da skratim, ako ne pojedem ujutro, do ručka umrem od gladi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidiš..kod mene je isto bilo u detinjstvu...a gde je nestala ta navika, ne znam..

      Delete
  3. Meni je doručak jedna banana i kapućino, možda nije uobičajeno, ali meni godi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja primećujem da mi sve više prija voće ujutru...Banana je, rekla bih, odlična..

      Delete
  4. Meni doručak obavezan bez njega ne započinjem dan ali zato bez kave mogu...

    ReplyDelete
  5. Ja ne mogu od kuče, ako ne doručkujem. U bilo kuju doba jutra. Makar usred noči, prije polaska na put. Sad sam u fazi sendviča. Prije je bila marmelada. Obavezna je i šalica mlijeka sa medom. Od malena je tako. Uvjek sam gladna ujutro, a rijetko navečer. Osim, ako na blogovima gledam krasne fotke svakojakog jela :-) Da ne doručkujem, umrla bi do ručka :-) Kod nas polovica familije jede ujutro, a druga polovica (moj dragi i čerka) ne. Toliko sam jih natrenirala, da barem u nedelju doručkujemo zajedno :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, zaboravila sam vikend..tada je doručak obavezan za sve i tada su svi gladni ;)

      Delete
  6. Ja mogu da jedem uvek :)))To se na meni i vidi,ali sam poslednjih nedelja bas smanjila,ali bez prve jutarnje,jake i malo slatke-nikako :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja moram da se pohvalim, smršala sam jedno kilo prošle nedelje..;))))))))))))

      Delete
  7. Već osam meseci doručkujem i preporodila sam se! Više nisam uveče gladna k'o kurjak i mislim da mi je doručak najbolja stvar u poslednjih nekoliko godina koju sam uradila za sebe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negde sam nedavno pročitala da ako smo ujutru gladni, s našim metabolizmom je sve ok..Valjda..

      Delete
  8. I ja ako ne jedem ujutro imam problema, peče me odmah želudac, imam jaku kiselinu, pa mi ne smije baš biti prazan hehe, a doručkujem što se nađe, kruh s namazom i čaj, ili cornflakes, ili nešto mesno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj kornfleks je super stvar kad ne znam šta ću..;)

      Delete
  9. Odoh moja dieta,
    sada moram nešto da pojedem
    toliko divnih jedi si pripremila
    njami
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
  10. obavezno doručkujem. najviše volim zobene pahuljice kuhane u mlijeku pa im onda dodam svašta. zavisno šta ima u kući. i inače svi u kući doručkujemo.

    ali uvijek prije doručka kafa :)

    ReplyDelete
  11. Ujutro sam skoro uvek gladna, tako da retko kad preskacem dorucak...ali zato nikako da se organizujem da ga jedem kod kuce... Jogurt sa musliem mi je uvek najlaksa varijanta. Ili pekara. A za vikend ako sam se zasitila sendvica i pekare, uzmem opet musli sa jogurtom, ili jos bolje grckim kiselim mlekom, iseckam malo voca, dodam preko med i bude fenomenalno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj musli sa dodacima u vidu svežeg voća je odlična stvar..I sama ga volim..

      Delete
  12. Od malena naviknuta da ne mogu bez dorucka.I kad se doobro najedem.Voce mogu osle toga.Obicno me banana zasiti oko 13h d aizdrzim do rucka u pola 5.Jer tada smo svi na rucku.Drzim se te navike i kad radim po podne.E sad kada bih mogla da izbegnemi d akao ranijih godina nista vise ne jedem,bilo bi super.Taj visak sad imam zbog uvedenog vecernjeg obraka i obavezno nesto slatko.Znam da nije dobro al mi prija.

    ReplyDelete
  13. Od malena naviknuta da ne mogu bez dorucka.I kad se doobro najedem.Voce mogu osle toga.Obicno me banana zasiti oko 13h d aizdrzim do rucka u pola 5.Jer tada smo svi na rucku.Drzim se te navike i kad radim po podne.E sad kada bih mogla da izbegnemi d akao ranijih godina nista vise ne jedem,bilo bi super.Taj visak sad imam zbog uvedenog vecernjeg obraka i obavezno nesto slatko.Znam da nije dobro al mi prija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne pričaj mi o večernjoj gladi... Sama bih sebi šamar lupila.

      Delete
  14. "Doručak uzmi, ručak podeli sa prijateljima, večeru daj neprijatelju", tako su mene učili. Doručak mi je nekako najvažniji, bez njega ne funkcionišem. Stvar navike, verovatno. Mada večeram i ručam, ali sam sigurna da se sve navike mogu korigovati, ako postoji volja ili želja, ne daj Bože da je "moranje", jer tad su najbrži rezultati privikavanja što sam takođe iskusila kada sam morala da se rastanem sa pšenicom. Eto mislila sam prvih dana da neću uspeti, ali na sve se čovek navikne. Toliko toga se lepog može spremiti bez pšenice, da je to pravo čudo koliko smo svi mi "zalepljeni" za nju, i zapostavljamo ostale žitarice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znaš da je meni muž recitovao tu pesmicu često;)) Sad je kao digao ruke pa kaže (kobajagi u šali;): ma jedi, samo budi mirna....!!??!!

      Delete

Post a Comment

Popular Posts