Mutella
Sastojci:
5 jaja
10 kašika šećera
100-150 gr.crne čokolade
150 gr.margarina ili maslaca (najbolje pola-pola)
150 gr.pečenih i samlevenih lešnika
vanila
Umutiti mikserom jaja sa šećerom pa ih skuvati na pari uz neprekidno mešanje. Čim se masa malo ugreje dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem još 10-ak minuta najviše. Tada bi krem već trebalo da je zgusnut.
Skloniti sa ringle i u vruću masu ubaciti margarin i vanilin.
Promešati dobro da se margarin otopi. Dodati mlevene lešnike i ohladiti.
Ohlađen krem umutiti mikserom.
Jednu manju količinu sam napravila s kikirikijem. Nije ni to loša varijanta.
Muttelom možete da filujete kifle, tortu, palačinke, mafine, oblandu..
NJAM !!!
ReplyDeleteStvarno je!!;)
DeleteNjam, njam. Jel ovo moze i da posluzi kao Nutella? Da stoji neko vreme u frizideru? I jel se vanila odnosi na vanilin secer? Jedna kesica?
ReplyDeleteSigurna sam da može poduže da odstoji, samo imam problem da saznam koliko dugo, jer ga mi "počistimo" za nekoliko dana..Stvarno, imam nameru da to ispitam (sakrivši jednu količinu), pa ću naknadno da objavim.. Pošto je kuvani krem nema razloga da ne može da opstane dugo u frižideru.. Vanilin šećer, dve kesice su dovoljne. I slobodno dooooobro prepeci lešnike. Da, da zamena za nutellu;)
DeleteNjami
ReplyDeletenjami
njami!
Pozdrav Tamara
Vidim da ti se baš jede..Izvoli!:)
DeleteOvo je stvarno mljac :) Em čokolada ,em lješnjaci:) Spremljeno na znanje !!!!
ReplyDeletePa vidiš i sama...šta još da kažem..;)
Deletesuper, a crna čokolada je čokolada za kuhanje zar ne?'
ReplyDeletePrepisujem i hvala puno za nezasitnog nuttelaša-..lp
Da,čokolada za kuvanje, a ako se doda i malo one mlečne...ne, ne, ne smem ni da mislim..:))))
Deletezahvaljujem, kod nas sve slično ne dočeka svjetlo sutrašnjeg dana :)
ReplyDeletemislim da je i kod tebe ista situacija :P
Tako nekako, osim ako ne sakrijem, a i tada nisam istrajna.;))
DeleteSamo mi još treba, da napravim mutelo! Moja vaga i bez toga prestaje težke muke :-)
ReplyDeleteDa, da , vaga trpi sve ovo....A to joj je i posao ;))
DeleteMoj omiljeni fil u kombinaciji sa korama od belanaca i oraha. Ja umutim jaja, šećer, kad se ugreje, dodam margarin i mešam dok se ne sjedini. Zatim stavim to na kraj šporeta i kuvam ravno 45 minuta. Hladno mutim mikserom.
ReplyDeleteOdlično! Samo što ovako nemam ostatak u vidu žumanaca... Kad pravim koru samo od belanaca, ja za fil kuvam samo žumanca. A ovde mi je zgodnija kora od celih jaja jer je i fil od celih jaja..Pozdrav!:)
DeletePa i to što kažeš, za pismene lepo piše JAJA, a ko ne zna da čita ima sliku.
DeleteUbi me Sandra...ja na poslu...resila da gladnim...otvorim blog i postove...i kad vidim sta Sandra postavi...ja bih da probam,da pravim placinke,DA JEDEM SLATKOOO.:))
ReplyDelete:))) Pa ja kad rešim da gladujem, ti vičeš: Nemoj, jedi, uživaj...:)
DeleteOvo mi se sviđa kao krema za tortu ( pravim nešto slično ) ali bi moglo i sa palačinkama.
ReplyDeleteDa, to je ustvari neka modifikacija krema za tortu, uz smanjenu količinu masnoće i dodadkom lešnika. Juče sam napravila malu količinu oblandi od ovoga, samo bez lešnika...odlična je!:) Palačinke da i ne spominjem..;))
DeleteOvo je super recept! Najbolje je domače, bez emulgatora ali sa puno ljubavi. Ali fotografije su ti uvjek prekrasne, uživam u njima puno.
ReplyDelete..najbolje je..ni sama nisam ranije toliko vodila računa o tim stvarima...a kad bolje razmisliš - pa šta je važnije nego na sto izneti nešto domaće, kad god to možemo..Pozdrav i hvala..;)
DeleteVrlo fina kremica, samo jos da napravimo korice i eto fine torte... zapravo, kad bolje razmislim, krema je toliko dobra da mi korice i ne trebaju, poruckacu sve ovako iz tegle!:)))
ReplyDeleteNi mi ovog puta nismo stigli da napravimo korice...:)))))))
DeleteNajviše mi se dopadaju lješnici! Ja bih ovu zdjelu na stolić kraj mene i začas bi bila prazna!
ReplyDeleteVerujem ti. Teško im je odoleti, naročito kad se lepo prosuše u rerni pa zamirišu...;)
DeleteSavrseno. Videla samost jos pre neki dan ali sam cekala da se vratim pa da pogledaj JOS jednom, dva puta, tri puta ... sto puta! Kakve divne slike ti nama pruzas, ne mogu ti opisati. Svaki bi recept prosao pored ovakvih tvojih slika i svaki bi probala, bez sumnje. Kad dodjem na tvoj blog osecam toplinu doma, majke mi kad ti kazem, kao da sam usla u toplu i domacinsku kucu.
ReplyDelete