Mutella





Sastojci:
5 jaja
10 kašika šećera
100-150 gr.crne čokolade
150 gr.margarina ili maslaca (najbolje pola-pola)
150 gr.pečenih i samlevenih lešnika
vanila


Umutiti mikserom jaja sa šećerom  pa ih skuvati na pari uz neprekidno mešanje. Čim se masa malo ugreje dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem još 10-ak minuta najviše. Tada bi krem već trebalo da je zgusnut.



Skloniti sa ringle i u vruću masu ubaciti margarin i vanilin.


Promešati dobro da se margarin otopi. Dodati mlevene lešnike i ohladiti. 


Ohlađen krem umutiti mikserom.
Jednu manju količinu sam napravila s kikirikijem. Nije ni to loša varijanta.


Muttelom možete da filujete kifle, tortu, palačinke, mafine, oblandu..

Na ovaj način i od ove količine sastojaka, trebalo bi da dobijete oko 400 gr. krema.






Comments

  1. Njam, njam. Jel ovo moze i da posluzi kao Nutella? Da stoji neko vreme u frizideru? I jel se vanila odnosi na vanilin secer? Jedna kesica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurna sam da može poduže da odstoji, samo imam problem da saznam koliko dugo, jer ga mi "počistimo" za nekoliko dana..Stvarno, imam nameru da to ispitam (sakrivši jednu količinu), pa ću naknadno da objavim.. Pošto je kuvani krem nema razloga da ne može da opstane dugo u frižideru.. Vanilin šećer, dve kesice su dovoljne. I slobodno dooooobro prepeci lešnike. Da, da zamena za nutellu;)

      Delete
  2. Ovo je stvarno mljac :) Em čokolada ,em lješnjaci:) Spremljeno na znanje !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa vidiš i sama...šta još da kažem..;)

      Delete
  3. super, a crna čokolada je čokolada za kuhanje zar ne?'
    Prepisujem i hvala puno za nezasitnog nuttelaša-..lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,čokolada za kuvanje, a ako se doda i malo one mlečne...ne, ne, ne smem ni da mislim..:))))

      Delete
  4. zahvaljujem, kod nas sve slično ne dočeka svjetlo sutrašnjeg dana :)
    mislim da je i kod tebe ista situacija :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako nekako, osim ako ne sakrijem, a i tada nisam istrajna.;))

      Delete
  5. Samo mi još treba, da napravim mutelo! Moja vaga i bez toga prestaje težke muke :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da , vaga trpi sve ovo....A to joj je i posao ;))

      Delete
  6. Moj omiljeni fil u kombinaciji sa korama od belanaca i oraha. Ja umutim jaja, šećer, kad se ugreje, dodam margarin i mešam dok se ne sjedini. Zatim stavim to na kraj šporeta i kuvam ravno 45 minuta. Hladno mutim mikserom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično! Samo što ovako nemam ostatak u vidu žumanaca... Kad pravim koru samo od belanaca, ja za fil kuvam samo žumanca. A ovde mi je zgodnija kora od celih jaja jer je i fil od celih jaja..Pozdrav!:)

      Delete
    2. Pa i to što kažeš, za pismene lepo piše JAJA, a ko ne zna da čita ima sliku.

      Delete
  7. Ubi me Sandra...ja na poslu...resila da gladnim...otvorim blog i postove...i kad vidim sta Sandra postavi...ja bih da probam,da pravim placinke,DA JEDEM SLATKOOO.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Pa ja kad rešim da gladujem, ti vičeš: Nemoj, jedi, uživaj...:)

      Delete
  8. Ovo mi se sviđa kao krema za tortu ( pravim nešto slično ) ali bi moglo i sa palačinkama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to je ustvari neka modifikacija krema za tortu, uz smanjenu količinu masnoće i dodadkom lešnika. Juče sam napravila malu količinu oblandi od ovoga, samo bez lešnika...odlična je!:) Palačinke da i ne spominjem..;))

      Delete
  9. Ovo je super recept! Najbolje je domače, bez emulgatora ali sa puno ljubavi. Ali fotografije su ti uvjek prekrasne, uživam u njima puno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..najbolje je..ni sama nisam ranije toliko vodila računa o tim stvarima...a kad bolje razmisliš - pa šta je važnije nego na sto izneti nešto domaće, kad god to možemo..Pozdrav i hvala..;)

      Delete
  10. Vrlo fina kremica, samo jos da napravimo korice i eto fine torte... zapravo, kad bolje razmislim, krema je toliko dobra da mi korice i ne trebaju, poruckacu sve ovako iz tegle!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mi ovog puta nismo stigli da napravimo korice...:)))))))

      Delete
  11. Najviše mi se dopadaju lješnici! Ja bih ovu zdjelu na stolić kraj mene i začas bi bila prazna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem ti. Teško im je odoleti, naročito kad se lepo prosuše u rerni pa zamirišu...;)

      Delete
  12. Savrseno. Videla samost jos pre neki dan ali sam cekala da se vratim pa da pogledaj JOS jednom, dva puta, tri puta ... sto puta! Kakve divne slike ti nama pruzas, ne mogu ti opisati. Svaki bi recept prosao pored ovakvih tvojih slika i svaki bi probala, bez sumnje. Kad dodjem na tvoj blog osecam toplinu doma, majke mi kad ti kazem, kao da sam usla u toplu i domacinsku kucu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts