Hvala



Znate da su divni i veseli sunčani dani obično kratki. 
Ovaj nije bio.

Početak aprila. Moj rođendan. Moja ćerka i ja.
Očekivala sam rođendanskog "The sad bear"-a. I bilo bi mi stvarno dovoljno da budem prezadovoljna.



Ona zna kad sam srećna. Zna i kad sam tužna i zbog čega. Zna da mi običan dan pretvori u putovanje šarenim balonom.

I uporna je s mojim rođendanima.
Samoj sebi tako zadaje sve veće izazove. Taman pomislim da je dostigla svoj maksimum.. kad me ona sačeka i razuveri. Zaključih tako da njena kreativnost i mašta u kombinaciji sa čvrstom voljom, nemaju granice. Samo se svaki put formiraju na nov i zanimljiviji način. I uvek su u skladu s momentom (o čemu ona veoma vodi računa). 

Eto, i ove godine je odlučila da mi priredi Rođendan. Onakav kakav ja obično volim da priređujem svima i stvarno uživam u tome. 
Rekoh već jednom da je celokupna organizacija njena ali je njen brat uključen taman koliko ona smatra da je potrebno i koliko je to zgodno njemu, muški opuštenom, koji pritom ne uživa preterano u performansima ovog tipa.

I, da.. zaboravih da kažem.. Kao i obično, upozoravala sam, pretila i unapred najavljivala svoje odsustvo sa svih preteranih egzibicija koje bi joj eventualno pale na pamet. 
A to je podrazumevalo kozmetička ulepšavanja, relaksacije, meditacije, pedikire, manikire, joge, masaže, saune.. Sve ono na šta sumnjam da bi želela da me navuče. 
Zatim i svako eventualno javno izlaganje mene u svrhe, ne daj Bože, "Sve za ljubav" i ostalih "Surprise!!" efekata.
Ukratko rečeno: Samo bez pipanja, molim!
Znam da će mi mnoge od vas reći da nisam u pravu i da relakscije tih vrsta nisu uopšte loša stvar. Znam i da mi je ćerka na moje negodovanje rekla: Molim te, ne pričaj to ni pred kime, to još nisam čula od neke žene.
Ok, rekoh vam ovde, u poverenju. 

I tako prvo što čuh tog jutra bilo je: " Danas ne prilaziš kuhinji, šporetu i prljavim sudovima!" 
To je bila primamljiva i prihvatljiva zapovest. Da se ne lažemo.

A doručak spremljen i postavljen. 
Uz poklon i obavezna rođendanska čestitka gde je usput spomenula i neke filmske glumice koje ove godine pune i neku godinu više od mene, a opet su u punoj snazi i svemu ostalom..
Hmm.. njene poruke su suptilne i direktne taman koliko treba. Što bi se reklo, zna gde da gađa.
Moj stari omiljeni i odavno pokvaren, ručni sat, stajao je tu u društvu, popravljen kod časovničara. 

Brzo smo se nakon doručka našle u frizerskom salonu gde sam imala zakazano šišanje i feniranje (!?!?)
Da, rekoh vam već da se sama šišam zadnjih godina, ali ne rekoh da se Marija baš i ne slaže s time. Ona misli da svoju kreativnost i sklonost ka štednji na bespotrebnim troškovima treba da usmerim na reciklažu, stare kutije koje treba ulepšati, na ručni rad i ručno izrađene poklone. Nikako na svojoj kosi. Iako moja kosa može dosta da trpi a da se to ne vidi.



U frizerskom salonu su svi, čini mi se, vrlo brzo ukapirali da smo ćaknute. Imam neke fotke. I na svima izgldam ushićeno.. k'o kuče u liftu.
Ali fina mlada frizerka nije komentarisala ni moje "stručne" rezove (onim mojim profi makazama koje sam kupila) kao ni sve ostalo. Samo se ljubazno smeškala. 
Malo smo naravno popričale o tom mom, trećem po redu feniranju u životu i kako ja ustvari mnogo volim ravnu kosa i sve te takve,frizerajske teme. 
Pa smo malo dotakle temu lekića za srce i pritisak, kao i to da frizerkina mama nerado ide kod lekara (kao i svi mi). 

Nakon toga usledilo je fotografisanje mene duž cele ulice, jer je Marija veliki fan ravne isfenirane kose na mojoj glavi. 

Pa šetnja.

Ja sam njoj, ustvari, neka vrsta igračke. Iako ih je, kunem se, u detinjstvu imala dovoljno.
Možda je, eto, ostala jedna mala praznina u srcu kad su igrčke u pitanju. Nekako je ispalo da joj iz nekog razloga nikad nismo kupili onu lutku za šminkanje. Ustvari lutkinu glavu koju sam viđala po izlozima, onako lepo zarumenjenu, sa obaveznom intenzivnom bojom ruža i uglavnom ratničkim bojama na kapcima.
Ali dobro sad.. šta je, tu je. Ja sam tu.

Ajlajner je nešto što uporno, godinama, pokušava da ugradi u moj make-up. Ali, ne ide. I sama vidi. Ja jednostavno nisam tip za dramatičnu šminku. 
A ajlajner na mojim kapcima je dramatičan, verujte.

Pa kaže zatim: 
-A sada taj tvoj neutralni lak na noktima, menjamo vatreno crvenim. 
Tada sam već bila mirna i opuštena, i bez otimanja sam se prepustila njenim premazima i slojevima, podlogama i turpijama raznim. Nisam ni znala da postoji toliko preparata za nokte.
Maži, rekoh.

Dan je trajao i trajao.

A da li sam ikada poželela da mi u restoranu violina svira Happy birthday, dok svi gosti okolo gledaju kako duvam u svećice i aplaudiraju? 
Naravno da ne. Radije bih ostajala neprimećena. 
I ostajala sam. 
Ali ne i na kraju ovog zanimljivog dana. 

Marija voli da priređuje iznenađenja. 
Velika. Mala. Ovde. Tamo. Ovako ili onako. Uvek.


I kao višnja na šlagu, od ćerkine najbolje drugarice dobih vaučer za masažu. Ne vredi, rešila deca da od mene naprave savremenu ženu...
Da li će im uspeti? Haha.. videćemo ko je uporniji ;)

Još istog tog jutra, koje mi se na kraju tog dana učinilo strašno daleko, mislila sam: Dan kao i svaki drugi..
Marija je bila uporna: Nije. To je tvoj rođendan. 
I bio je. Sunčan, dugačak i lep. Savršen.





Comments

  1. Sretan ti rođendan!!!! :D Baš je lijepo kad netko toliko misli na tebe, vjerujem da je Marija bila sretnija i zadovoljnija od tebe ili barem jednako toliko, tako se ja barem osjećam kad nešto lijepo napravim za mamu...želim ti još puno lijepih, sunčanih, bezbrižnih dana kao što je bio ovaj...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Pa, izgleda da je bila srećna barem koliko i ja ;))

      Delete
  2. Srećan ti rođendan!!! Najlepše je kada nam deca nešto prirede i iznenade, ja ću na to još dosta čekati, za sada dobijam samo čestitke urađene u jaslicama uz pomoć vaspitačice :-) Još jednom sve najlepše!!! Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od tih nespretnih čestitki sve počne.. one će ti uvek biti najdrže od svih ikad primljenih. Imam ih i ja sačuvane, zajedno sa svim crtežima i žvrljotinama, čak i nekim papirićima na kojima je trapavo napisano:" više volim tatu nego mamu " !?! :D:D:D
      Hvala!:)

      Delete
  3. sretan ti rođendan! koji dan, svaka joj čast na organizaciji i volji!
    premda, ja mislim da je to naučila od tebe; to kako je lijepo ponekda misliti na druge, pokazati im ljubav. mislim da je makko ista ti u tome, imala je pravi uzor. a i sliči ti :)
    ovakav dan je potreban svakoj ženi, dan za mazanje, packanje, kovrčanje. baš si zgodna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro si zapazila, ta je orzanizacija i priprema bila višednevna, a planiranje je, kaže počelo još pre više nedelja... Nepopravljiva je ;)
      Savršen dan za pamćenje...Hvala ti :*

      Delete
  4. Kako je lijepo imati kćerku (znam iz ličnog iskustva)! One su naša radost! A što se tiče godina, ovde žene od 44 godine još zovu ragazze (djevojke), pa ti sad vidi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, šta još da ti pričam o ćerkama, sve ti je jasno...
      Ma, znaš kako kažu:..zovi me i lonče, samo me ne razbij..;))

      Delete
    2. eh, ti Talijani! meni kad dođu u restoran pa me zovu "signorina", a ne "signora", dođe mi da ih poljubim u sred ćela!! i obavezno dobiju rakijicu gratis :)

      Delete
    3. E, ako si im dala gratis rakiju! ;)

      Delete
  5. Marijin aiznenađenja mi izmamiše suze! Draga moja, srećan ti rođendan! I treba da slaviš svaki dan kad imaš ovakvu ćerku, koja te toliko voli, koju ste vaspitali da bude osećajna, nežna, nesebična.

    Potpuno te razumem kad kažeš da ti ulepša dan svojim iznenašenjima. Ma, kakvi dan, ceo život!

    Najlepš poklon koji sam ja dobila od svoje ćerke i koji će mi uvek ostati najdraži, je: "Mama, pogledaj krou prozor". Ja gledam. Napolju je sneg. "Vidiš li nešto na staklu?". Naravno, nisam videla, a onda je ona dahom zamaglila staklo i pojavilo se, prstićem napisano MAMA, VOLIM TE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predivno dete i ti imaš. Uživaj zato koliko god možeš..Hvala

      Delete
  6. Blago nama sa cerkama.Prvo sretan ti rodjendan draga Sandra.Boze,deset si godina mladja od mene! Drugo,ti si toliko mlada da kad se setim pre deset godina.Uh.Tada sam vec bila u novoj ljubavi sa mojim Zoranom.Uzivaj sto si mlada ,lepa,kreativna,sto si uspela da stvoris tako divnu decu koja znaju sta je ljubav i zahvalnost.Ali i ja ima mi sina,takodje.Ali zensko je ZENSKO! :)) I ne opiri se.Deca danaslja bolje znaju da uzivaju u zivotu od nas.Treba ih poslusati.Mojs je kuma slavila 50 ti rodjendan,I kao devojcica je.Danas su zene vrh.Bravo za zene.Setih se jednog coveka koji je na mom 50.rodj.rekao:"Danas svaka klinka ima 50 godina."Mozda nekom zvuci otrcano ali meni je i danas drago kadas etoga setim.A tek 44 pa to je drugi pubertet.UZIVAJ!!! :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Cale, energijo ;)) Ti stvarno umeš da podigneš atmosferu ;**

      Delete
  7. P.S.IZVINI zbog ovih slovnih (brzokucajucih) gresaka.:)

    ReplyDelete
  8. Sretan ti rođendan, draga Sandra! Imaš divnu ćerku. Samo je slušaj. Djeca znaju bolje od nas :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..to sam puno puta čula...valjda je tako..Hvala ti! :)

      Delete
  9. Oooooooo....ja sam se raspekmezila skroz ♥ ♥ ♥
    Hoću ja ćerku !!!
    Srećan rođendan, draga ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. <3 Ima ona i planove u koje si ti uključena..;)

      Delete
  10. Srećan ti rođendan, draga Sandra!!!!! Ćeri su Bogom dane, tako kaže moj muž i ima ih dve iz prvog braka, ja imam dva sina, ali mlađi je kao tvoja kćerka, jako je privržen meni i kad je rođendan uvek mi ulepša taj dan....i to me čini srećnom na neki način, jer moj muž je nezainteresovan za takve stvari, mi jednom drugom ne kupujemo poklone za rođendane, niti čestitke, ali čestitamo jedno drugom rođendan, spremimo neki lepši ručak i to je to.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, niko i ne može da nam tako ulepša važne datume kao deca...Hvala, Zoko..

      Delete
  11. Prvo, sretan rođendan Sandra!..,kome ne bi bio sretan uz ovakvu pažnju koju dobija,divan dan vam je bio to je sigurno,a ja sam baš sa užitkom pročitala ovaj tvoj post od slova do slova..veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno. Drago mi je što ti se svidela moja rođendanska avantura..;))

      Delete
  12. Ja nemam reci kako je ovo lep post, majke mi. Svaka cast tvojoj ceki. To je ljubav. I srecan rodjendan! Generacijo! Mada se slazem s njom za masaze, frizere i pedikire...i ostalo. Kad ces ako neces sada da POCNES? Ja pocela. Sada sam osetila da treba. Da ste vi meni zive i zdrave i neka nastavi da bude, a hoce - "uporna sa tvojim rodjendanima", kao sto si napisala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;))) Upornost joj ne manjka nikada, to je sigurno..Hvala ti , Nataša.

      Delete
  13. Izvinjavam se što nisam redovno pratila blog, pa sam ovaj divni post tek sada videla.
    Sa zakašnjenjem čestitam rođendan i želim da uvek budeš radosna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, nema razloga za izvinjavanjem. Dobro dosla kad god stignes...

      Delete
  14. Smatram da nisam zakasnila da ti cestitam rodjendan,ti si zaista jedna srecna zena :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da nisi zakasnila...Hvala ti od srca na lepim rečima :)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts