Mitine tikvice i krem štrudla za ručak



Recept za Mitine tikvice stigao je do mene na vrlo neobičan način... da ne objašnjavam mnogo, ali recimo da je od onih recepata koje nisam tražila, niti sam planirala da spremam baš to jelo... A imala sam ga sutradan za ručak.
Jednostavno, dopalo mi se što je baš jedna simpatična Ivana spomenula da ga je spremala po receptu svog muža, da je ukusno, lagano i jednostavno za pripremu...Pa šta bih još od ručka htela...
Ali, ipak... sve i da je komplikovano za pripremu, ne bih se dvoumila. 
Volim kad recept dobijem od jednostavnih, zanimljivih i šarenih ljudi. Šareno znači sve što nije bezlično, narogušeno i negativno u bilo kakvom smislu.

Mitine tikvice se po Ivaninom receptu spremaju od sledećih namirnica:
-crni luk
-krompir
-tikvice
-meso (svinjsko, pileće..)
-ulje, so, začin
Po želji kačkavalj, za posipanje preko jela pre pečenja

Sve mere sami odredite, tj. izaberite prema afinitetu. A najbolje prema količinama kojima raspolažete trenutno.

Na ulju propržiti seckani crni luk, dodati kockice mesa. Prodinstati kratko pa svemu dodati krompir. Još malo sve zajedno na ringli pržiti, tj. dinstati. Tikvice dodati poslednje. Posoliti i začiniti pri kraju začinima po želji. Peršun, bosiljak, ruzmarin..šta god volite. 

Zatim se sve u posudi za pečenje ubaci u zagrejanu rernu i peče oko pola sata. Kačkavalj možete da narendate preko svega, pre pečenja. Ukusno je i bez njega.
Vreme za spremanje ovog jela je, otprilike 45-60 minuta.

Ja sam pravila varijantu sa pilećim belim mesom bez kačkavalja. Odlično je. 
Ali ipak mi je za nijansu omiljenija druga verzija sa šampinjonima. I kačkavaljom preko ;)

Evo, ovako je izgledalo:




Ivana nam želi Bon appetit !


A kao poslastica Zokina Vanil krem štrudla 

Sa tri različita nadeva:
puding (po originalnom receptu)
mleveni orasi 
kajsije iz kompota (dobila sam teglu na poklon od komšinice ;)





Serija True detective me je osvojila nedavno kad me je ćerka ubedila da je pogledam. Nije mi se činilo da bi mogla da mi se dopadne, ali sam pogrešila... jer je savršena. Doduše, prva sezona je na raspolaganju. Drugu...čekam. 
Samo još da kažem i apelujem da nikako ne želim da glumac Metju Mekonahi bude zamenjen Bred Pitom. To bi bila jedna velika nepravda. Ovaj Metju mi nije omiljen nešto.... ali za ovu ulogu mi je sada nezamenljiv.

Ako volite serije, preporučujem.

Ako niste sigurni da li da poverujete u ovo moje ubeđivanje...razmislite... 
Da li može iza ove uvodne muzike da stoji loša priča, gluma i sve...








Comments

  1. Ovo jelo deluje ukusno, mada sve što ima kačkavalj i pečurke za mene je pun pogodak. A ovo mi je i podsetnik za vanil štrudlu koju još nisam napravila :-) Pozdrav Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam tog mišljenja kad su u pitanju pečurke i kačkavalj....Baš ništa ne znamo ;)) Pozdrav!!:)

      Delete
  2. Božansko,
    sada sam gladna
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
  3. Može ovo i bez mesa...tako da imam šta ću u utorak :)
    Ako je serija kao muzika... iz ovih stopa idem da maltretiram moje da mi je "skinu" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bez mesa mi je fantastično.
      Veruj mi da je ovo prava muzika za seriju..:**

      Delete
  4. Recept sam več stavila u memoriju :-) Kad počnu tikvice, svake godine mi nestanu ideje, kako jih pripremiti.
    Uživaj u kuhanju i gledanju serije idučih dana. Ja brišem na more :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brišeš na more !?! Evo, ja brišem suze!! ;))
      Lep provod i ako brišete na dva točka, drži se čvrsto ;)

      Delete
  5. Hvala ti, uvek podeliš sa nama nešto dobro.
    Ovako ću spremiti tikvice, možda namamim mlađu ćerku, koja ih ne jede.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam još jedan recept, savršen kao mamac za te što ne vole tikvice. Biće ovih dana..:*

      Delete
  6. i ja jedva čekam tikvice!
    a još ih nismo ni posadili :D
    ovo izgleda izvrsno! ajme

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, pa ti imaš vaše domaće, ništa bolje od toga...:*

      Delete
  7. Sandra...sa tikvicama sve volim i hvala bogu da ih kod nas ima preko cele godine a ja volim i one žute e njih moram da čekam da stigne leto.
    Kad sam videla štrudlu kod Jeke, morala sam da je isprobam i strašno me podseća na krem pitu,koju obožavam. Tebi bih preporučila još jednu pitu, ako voliš ovakve kreme, ovde je mešavina jabuke i kreme,evo ti link http://pomoravka1.blogspot.ca/2013/10/pita-sa-jabukamai-kremom-od-vanile.html
    Veliko ti hvala .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, pa i tu s jabukama sam već ošacovala i isprobala..Šta da kažem, nego da volimo krem pite ;))))

      Delete
  8. Fina ova štrudla, ja sam za slatko :), ali ni prvi recept ne zaostaje.

    ReplyDelete
  9. Sandra,divan je recept ovaj sa tikvicama.Tako do sad nisam spremala a tikvice su moje omiljeno povrće.Isprobaću sve varijante na zadatu temu.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja mnogo volim blagi ukus tikvica..Da ne moram da ugađam i ostalima oko hrane, moj jelovnik bi obilovao ovakvim tipovima povrća--:*

      Delete
  10. Kakav divan blog! Uživancija neviđena!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts