Šnicle od tikvica, kafa, kiša i ostalo




Opet tikvice?
Opet.



Ovo je drugi i poslednji način na koji ih spremam i koji mogu da vam preporučim. Znam da može i musaka da se pravi s tikvicama, ali ja je nisam do sada spremala.

A pošto sam čula da mnogi nisu ljubitelji ili im neko u kući ne voli tikvice, pa moraju da podmeću jelo :), odlučila sam da i ovaj recept podelim s vama. Možda ste ih već i spremali ovako...pošto je prilično jednostavno. 

Ja volim i klasične pohovane tikvice, uvaljane u brašno i jaja, pa pržene. 
Ali ovaj, ovde opisani način, podrazumeva iste namirnice a rezultat je prilično drugačiji. Slobodno ću reći, "pravi" ukus tikvica toliko ne dolazi do izražaja, a one su opet glavni sastojak.



Sastojci:
-2 srednje tikvice
-2 jaja
-3 kašike brašna (najbolje 1 kaš.pšeničnog i 2 kaš.kukuruznog, a može i samo pšenično)
-so, ulje, začin

Narendati tikvice na krupno, posoliti malo i ostaviti ih da odstoje 20-ak minuta. 
Ocediti dobro višak vode iz tikvica, pa dodati jaja(prethodno umućena viljuškom), brašno i začin C. 
Kašikom smesu spuštati u zagrejano ulje. Pržiti s obe strane po 2-3 minuta i vaditi na salvetu da upije suvišnu masnoću. 
Količinu brašna možete i da povećate malo, da dodate i sir slobodno...dobićete nešto skoro kao pogačice. Kad napravim na taj način, služim ih obično za večeru uz jogurt.

Ovakve tikvice nameravam da pravim i sa rendanim kuvanim krompirom i šargarepom neki naredni put, tako što ću šargarepu i krompir skuvan u supi da dodam rendanim tikvicama. 
A šta mislite za skuvani karfiol u ovim šniclama ? ;)
Jeste, mnogo je načina...
Kako se bliži leto, meni se čini da je meso stvarno suvišno...


A vikend, kakav god da je bio zbog vremenskih uslova, proveli smo većim delom van kuće.
Malo kiše, malo sunca...Nije bilo loše.



Ja opet pravila one keksiće. Sad bez čokolade. Oprostite mi svi vi, ljubitelji čokolade. 
I stvarno mi se više sviđaju. 


Ali fora je valjda u količini lešnika koje ne štedim u ovim kolačima. Lešnici su prošle godine lepo rodili...nadam se da će i ove...

A kad se setim dana kad su posađeni...pre desetak godina....i mog gunđanja...zašto mora da se zasadi svaki slobodan milimetar dvorišta...Moj muž, naravno, ne čuje šta pričam...
E, baš mu hvala na tome danas. 
Mislim, lešnici su prvoklasni ;)

I još samo ovo...Znate već da radije cedim voće nego što kupujem flaširane sokove. Pa ako vas ne mrzi....
Od dva limuna i dve narandže, uz dodatak vode, dobije se litar i po ukusnog i zdravog soka koji ne košta više od kupljene flaše. 
Košta manje.





Ovako izgleda kad ispod šljive pijemo kafu:)







Comments

  1. Je li ? Šljiva kažeš ?
    Da li ti to mene mamiš ? :)))))

    ReplyDelete
  2. Kako so ti ljepe fotografije! Kod tebe je uvjek domače i ljepo, stvarno si nešto posebno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veruj mi, ništa posebno..ali mnogo volim sve ove detalje koje slikam..:)

      Delete
  3. Uzvracam komplimente, draga. Tikvice najvolem takve, svaki dan sebi napravim sok od pomorandye i grejpa (ponekad i limuna), u poslednje vreme volim da fotkam detalje i prirodu oko sebe. I ja sam pocela da se bavim ispravljanjem i mincanjem fotki na postu. Vala malo usavrsiti izgled bloga :) Samo, nemam tu sljivu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ova naša šljiva je dovoljno velika...pa izvolte na kafu! ;) Videla sam tvoje savršene male svakodnevne stvari...Rekoh ti već šta mislim.. ;*

      Delete
  4. krasne fotke.

    ja nikako da razapnem mrežu za ležanje na svojim šljivama. ne da se :(

    šnicle od tikvica pravim često, malo drugačije od tvojih, ali u suštini je sve to manje više isto.
    izgledaju ukusno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim te, prvu priliku ugrabi i izvali se u mreži...i za mene malo...;))

      Delete
  5. Savršene slike, svaki se put oduševim ( možda se i ponavljam :-)) A ove tikvice i ja mom detetu zamaskiram i pojede ih samo tako :-) Pozdrav Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, ne ponavljaš se naravno...Tikvice su ovako idealne za dečicu, znam već to oko maskiranja hrane ;))

      Delete
  6. Divota,
    tako domače i ljepo
    krasne fotkice
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Tamara, najbolje je domaće..treba malo više vremena....ali ipak je nezamenljivo..;)

      Delete
  7. Bas me podseti da napravim tikvice.Leti ih stalno pravim i drzim u frizideru i jedemo hladne sa sirom.Eksta su.Ovaj prvi maj sam provela sa unučićimau kući i dvorištu.Nisam otišla u prirodu jer sam njih čuvala i bilo je divno.Da ti se pohvalim.Sada konačno imam i dobar telefon i fotoaparat.Kad nema,nema a kad ima ono dva.Dobila od obe ćerke.Sad mi treba vreme da ih skontam i da konačno imam lepe slike.Baš se radujem.Pozdrav draga Sandra.A lešnike i mi imamo u dvorištu pa me zezaju kako se prosipam pa i baklavu pravim sa lešnicima.Pa,kad je džabe.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, pa ti baš imaš ralog da častiš...za tu novu opremu. Znala sam ja da će tvoje ćerke prepoznati potrebu za tim, jer ako neko ima šta da slika (od dekoracija do restauracija) onda si to ti. Navali sad ! Čekamo;)
      ps. I ja se, reklo bi se, prosipam s lešnicima..;)

      Delete
  8. Tako sam spremala tikvice kad su mi ćerke bile male. Obožavale su, tri-četiri sezone. Onda je sledeće sezone V. prestala da ih jede i danas mi ne veruje da je to volela :(
    Zavidim na lešnicima, više ih volim od orasa. Kiša je prošla, nadam se da je neće biti skoro.
    Kao i uvek, ti od jednostavne svakodnevice koju svi živimo, napraviš savršen post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, deca...i ja imam sličan slučaj s detetom oko karfiola, ne možeš da ga ubediš da je sa zadovoljstvom jeo kao mali..
      Hvala ti, Neno..;*

      Delete
  9. Tikvice!!! Ja sam svoje " prevarila", dodala još i luka te ispale kao faširke :) Nisu mi vjerovali da nema mesa, ha,ha....Lješnjaci!!!!Obožavam,obožavam,obožavam :) Tvoje fotografije!!!!Savršene,savršene :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, dobro si se setila za luk, verujem da im je ukus skoro mesni ;)) Baš smo vešte s našim kuhinjskim prevarama ;))

      Delete
  10. Pljeskavice od tikvica obožavamo i za njih sam uvek. Probaj nekada da ih ispečeš u rerni, ne treba ni malo dodatka masnoće a budu veoma ukusne. Volim tvoje slike i svu tu prirodu oko tebe, kod nas je sve još uvek golo, ništa nije olistalo. danas vidim visibabu, ljubičicu i narcis u bašti, procvetalo sve u isto vreme, a listići tek počeli da pupe po drveću...Topli pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će i tamo vrlo brzo da zazeleni..odmah je sve lepše. Baš ću da probam taj način s pečenjem u rerni, verujem da je odlično, naročito za mene koja ih obižavam..Pozdrav i hvala! ;)

      Delete
  11. Kod tebe je predivno i kad pada kiša :-) Uvjek sve tako lepo spremiš, da imam osječaj, ko da sa tobom pijem kafu i grickam kekse bez čokolade (kako si mogla izpustiti čokoladu! :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morala sam da probam varijantu bez čokolade, i evo već pritužbe sa svih strana..i sin je reagovao burno ;)))

      Delete

Post a Comment

Popular Posts