... veselo je moje srce...




Je l znate vi šta je butarica?
Ja nisam do skora znala. Ustvari ni sada nisam sasvim sigurna da li se butarice izrađuju samo od grančica lavande ili i od nekih drugih biljaka. Trudila sam se da odgonetnem taj detalj, ali malo teže ide jer mi slovenački jezik baš teško pada... 
Ja na slovenačkom znam onu pesmicu koju smo u osnovnoj školi učili i pevali, čini mi se, i u školskom horu... 
Moj očka ima konjička dva, 
obasta lepa šimelna,
cincingel, cincingel, cincingel cincong...

Ja sam jednu butaricu dobila nedavno na poklon. Od Sonje.
Stigla mi je poštom iz Slovenije.I naravno obradovala me je kao i uvek kad dobijem nešto lepo ručno izrađeno. 
Pa zatim namenjeno baš meni. 
Ne znate Sonju?
Sonjin mail me je skoro rasplakao kad su bile one poplave u našem kraju. Sedela sam u potpuno suvom stanu, nedotaknuta vodom kao što mnogi jesu bili tih dana i šmrkala u maramicu čitajući... Valjda zato što me s godinama sve više pogađa kad neko ko ne mora misli  na mene... i ostali bezvezni razlozi... Ili mi je baš tad nastupio plačni period.. ne znam.
Sonja je vedra, simpatična, uvek nasmejana... Jaše, planininari... leti po Evropi na motoru i uzduž i popreko, s kacigom, naravno. Ja joj kažem, drži se samo čvrsto... Ne znam da li više volim kad najavi odlazak ili kad treba da se odnekud vrati pa nam donese slike...Uz to stiže i da plete, pravi čestitke i mnoge simpatične poklone, skuva poneki džem.... Ali ima muža koji priskače u pomoć kad treba, za fotografisanje i za poneki aranžman... To je to, dragi moji. To je ta podrška, to je ta ljubav... To je ono što volim da vidim oko sebe.
A ona najviše voli kad joj dođu deca pa su svi na okupu. Pa potpuno je razumem.

Znači, ja dobih butaricu...
Postupak izrade videćete na Sonjinom blogu. Ja ću samo reći da je ovo odličan način za čuvanje lavande, koja ima višestruke namene i delovanja u domaćinstvu. Ja lavandu uglavnom samo orežem i čuvam u vazi ili usitnim pa čuvam u malim platnenim vrećicama. 
A ove butarice sa čipkanom mašnom su više nego simpatične i dekorativne. 

Baš sam se spremala da je slikam na terasi ali nisam bila zadovoljna tmurnim vremenom kao ni polumrakom koji se prebrzo spustio. Hajde, rekoh, nema veze. Da probam, možda bude neka dobra, jasna sličica. 
Sve lepo namestim, rasporedim vrlo brzo...ali nedovoljno brzo jer je sve tamnije i tamnije...
Kad, odjednom ogreja sunce pred sam zalazak. Ustvari su se dva oblaka razmakla i obasjala mi i razglednicu i butaricu baš onako kako volim. To je bila prava mala pozorišna scena koju sam iskoristila do poslednjeg zraka sunca.


Sonja, rekoh ti već... Hvala! <3


Comments

  1. Prelep gest i nekada i najmanje sitnice,od nama dragih ljudi, te izuzetno obraduju.Znam šta znači kad te neko olbraduje,pčosebno neko, koga nikad ni sreo nisi a znate se.
    Ja sam potpuno zaboravila da orežem moju lavandu i precvetala mi je.
    Topli pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Čudovit post in zahvala super Sonji, ki je res nekaj posebnega
    lep pozdravček Tamara

    ReplyDelete
  3. ;))); Pa kad pročitah ovaj tvoj post, i moje srce je veselo :) Ima još ljudi :)

    ReplyDelete
  4. Predivan gest i poklon. I eto kako kad ti je srce puno, sve se nekako namesti, pa tako i to zalazece sunce. Divno su ti ispale fotke!

    ReplyDelete
  5. Kakšna lepa zahvala Sonji in popolnoma si jo zasluži ker je res taka superpunca, ki nam večkrat polepša dan s svojo objavo na blogu!

    Pozdravček, B.

    ReplyDelete
  6. Prekrasno je :) Fotografije su stvarno odlične!

    ReplyDelete
  7. Sandra, hvala za ove predivne fotke i lepe rijeći :-)).
    Butarica se može napraviti i od drugih grančica, ali to još nisam sprobala.

    ReplyDelete
  8. Baš mi se ovo sviđa. Imam malu lavandu na terasi, cveta celo leto, možda bih mogla sačuvati taj cvet, ali ne razumem slovenački. Nadam se da ću lavandu sačuvati preko zime, prva zima ide unutra, da ojača koren. Jednom mi je uspelo, ali je bila znatno manja biljka, krenula sledećeg leta, krenula i osušila se.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts