Žica čisti gde krpica neće



Ne znam da li mi se učinilo al' smo nešto svi udarili u neka čišćenja, renoviranja, udešavanja... Nešto kao: prošlo je leto, mnogo se zaprljalo, nismo imali volju da sređujemo... a kuće nas čekaju da u njima, zatvoreni, provedemo hladniji deo godine. Ako uopšte i bude hladniji od letnje sezone...
Na dosta recepata za svojeručno smućkana sredstva za čišćenje sam naišla u zadnje vreme. Neću da preporučujem, sami ćete naći svoje "omiljeno", ako pak ne preferirate ona mirišljava i raznovrsna gotova sredstva sa rafova. 

Ribam ja tako kupatilo pre neki dan, trljam četkicom one fuge (ko ih izmisli... imala bih šta da mu poručim...) i prisećam se kakav je život bio pre... davno, kad sam još verovala da četkica za zube služi samo za pranje zuba. Kakav je svet to bio, kakvi smo mi bili... 
I dok tako ribam, malo uztduž, malo popreko, pa malo kružno, malo promenim ruku, pa se ispravim i protegnem jer leđa preteći sevaju ( a ne bih da se nad kadom ukočim i ostanem ukočena i neokupana, a kupatilo neoprano..). Ionako sam se jedva rešila i danima nahvatavala volju da napadnem kupatilo i još neke zabačene ćoškove.



I setim se tako koliko smo drugačiji bili, energični, nasmejani, nezabrinuti i skroz opušteni pred iskipelim ručkovima, nezategnutim čaršavima i isprskanim pločicama. I lepo je i sreća je što smo imali to vreme i nas takve. 
Pa kad danas ne razumemo svoju decu i njihovu nezabrinutost pred budućnošću, i pitamo se šta im je, da l' su na zemlji ili u oblacima... 
Pa naravno da su u oblacima i mnogo im je lepo. 
Setih se šta me je nekad zasmejavalo i počeh opet da se smejem. Eto, koliko malo nekome treba da poludi...

A možda se smejem zbog ove žice, kraljice među rekvizitima za čišćenje, čarobnjakom što s podova skida i tragove farbanja i krečenja od poodavno, kad me mrzelo da detaljišem.
Svaka mu čast ko je izmisli.



Ne znam sad da li je trebalo toliko da trljam i zapinjem. Sve je ionako opet skoro kao i pre čišćenja. 
A ja prehlađena.

Zato je za ručak tu
Goveđa supa s knedlama



Goveđu supu kuvam od sledećih sastojaka:

Goveđi (juneći) ribić srednje veličine
nekoliko šargarepa, očišćenih i isečenih krupnije
jedan manji koren celera, oljušten i isečen na kockice
jedna glavica crnog luka
peršun, začin, so

Oljuštiti glavicu crnog luka pa je prepoloviti tako da dobijete dve polovine na kojima se vide oni koncentrični krugovi, tj. prstenovi. Ugrejati ringlu na kojoj će se supa kuvati i dok se ringla greje u ekspres (ili običan) lonac ubaciti sve pripremljene namirnice, osim luka. Luk vrlo kratko, sečenim stranama prisloniti na vruću ringlu da dobije braon boju (ne ugljenisati!). Ako nećete da spuštate luk direktno na ringlu može da posluži i aluminijumska folija. Tako porumeneli luk dodate ostalim namirnicama u loncu i nalijete sve sa dva, tri litra vode.
Supa se kuva oko 90 minuta u ekspres loncu. 
Ova fora s lukom daje mnogo lepši i karakterističniji ukus goveđoj supi.

Za knedle od griza potrebno je koliko grama jaja, toliko grama griza. Umutiti, zahvatati malom kašičicom i kuvati u supi oko 15 minuta.

Umutiti viljuškom u dubljem tanjiru jedno jaje, dodati masnoću ili prašak za pecivo (ne treba i jedno i drugo).
Dodavati lagano griz i sve vreme mutiti. Možda neće biti potrebne cele tri kašike griza a možda će trebati i malo više (zavisi od veličine jajeta). 
Gustina treba da je taman takva da kašićicom možete lepo da zahvatate testo i spuštate ga u ključalu supu, a da se knedle ne raspadnu (dešava se ako je suviše retko umućeno). Knedle se kuvaju nekoliko minuta.

Ja sam tek nedavno uspela da napravim knedle uspešno.
Ako vas mrzi da se maltretirate praveći knedle, kupovni rezanci ili neka fida su odlična zamena, takođe. 
Moji ukućani su celi svoj dosadašnji životni vek sa mnom proveli na supi sa fidom.


Tako je ovih dana... jesen, prehlade, supe, ogolele krošnje, limun, kaputi rano ujutru...



Comments

  1. dobro si me sjetila da oribam žicom ostatke boje sa pločica od renoviranja proljetos.
    i što se nsamijah na ovo "a ne bih da se nad kadom ukočim i ostanem ukočena i neokupana, a kupatilo neoprano.." :))
    tako i ja kad nešto radim pa se sagnem i zabole me leđa.

    želim ti brzo ozdravljenje od prehlade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na željama, taman pomislim da mi je bolje, kad ono, bude malo gore...pa onda ti tu budi optimista....;) I da, nisam se barem ukočila... i to je nešto ;)

      Delete
  2. Evo me baš u pausi velikog, višednevnog čišćenja kuće, a na odmoru sam ;)
    Želim ti brz oporavak od prehlade.

    ReplyDelete
  3. Mnogo mi se dopao post. A, tek ručak:) Odličan. Brzo nam se oporavi. A, žice uz tufnaste šoljice... Ma, ludnica:) Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sto puta sam tako dok nešto čačkam i radim, u svojoj glavi pisala post, tj. gunđala...;)) Ja tako neki dan slavim žicu pa je još i ukrasim.. dok recimo, trenutno, očima ne mogu da je vidim... a korisna je, to stoji! ;)

      Delete
  4. Ma, nema do žice, slažem se! :DD
    Dobar ručak, sve strpaš u lonac i dok se skuha opereš kupatilo, dva...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekad sam maštala o tome da imam dva kupatila.. Danas - neka, hvala. Dovoljno je jedno ;)

      Delete
  5. Onome, ko je izmislio fuge, i ja bih imala svašta da kažem. :-)) Žica je i moj tajni recept, kad sve drugo propadne.
    Kod nas su knedle od griza puno puta u supi. Svi jih obožavamo. Pravimo ih po receptu, koliko je težko jaje (celo), toliko treba dodati griza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O bože, koliko jednostavna receptura koju do sad nisam ni od koga čula.. Hvala od nas nekoliko ovde... Pozdrav, Sonja :*

      Delete
  6. Dobre ideje
    i mi pravimo isto kao Sonja
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
  7. Knedle obožavam al nikad ne pravim jer nisam znala tajnu recepturu-koliko gr jaja toliko griza.Il bi bile tvrde il se raspale.I tako godinama odustanem i ne pravim ih.E vala Sandra,pročitala si mi misli.HVALA.kiss

    ReplyDelete
  8. UgastriaprommeSpringfield Julie Summers Crack
    sentlasnantben

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts