Suva pita



Kad sam ove godine smišljala šta bih mogla da iznesem na slavsku trpezu, prvo što sam se dogovorila sama sa sobom je to da ne želim da izmišljam neizmišljeno. Pre svega jer je na redu bio posan meni. Nije mi jača strana, priznajem. I uvek imam veću nervozu i paniku (nepotrebnu, naravno), nego kad spremam mrsna jela. A kad je tako sigurna sam da je bolje držati se proverenih jela i recepata. Tradicionalnih, naročito.
Ali, jedno sam znala čim sam počela sa planiranjem. Suva pita biće među kolačima ove godine.



I nisam se pokajala. Samo je nisam pravila sa suvim korama, nego sa običnim, vrlo tankim korama za pite.
Recept koji koristim za suvu pitu je odavno zapisan u svesci za recepte i nemam nameru da ga menjam. Zato vam ga najiskrenije preporučujem kao jedan mnogo puta isproban, vrlo sladak i kvalitetan kolač.

Sastojci:

500gr. suvih kora (alternativa su vrlo tanke kore za pite i baklave)
350gr. mlevenih oraha
50-100gr. suvog grožđa
350gr. šećera (100gr. za nadev i 250gr. za šerbet)
150-200ml. ulja
2 kesice vanilina, limun
250ml. vode



Postupak pravljenja:

Podmazati uljem pleh (25x30cm). Kore se ređaju tako da se ne gužvaju. Ako treba, malo ih opkrojiti na dimenziju pleha.
Prve dve kore samo poprskati sa po kašikom ulja. Od treće kore krećem sa posipanjem nadeva. 
Nadev je mešavina oraha, suvog grožđa, 50gr. šećera i vanilina.
I dalji postupak ređanja je da se svaka kora prska uljem, a svaka druga posipa sa dve-tri kašike nadeva.. dok se ne utroše sve kore. Zadnju koru premazati uljem.
Naređanu pitu oštrim nožem iseći na male kockice i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike sat vremena.
Piše mi u svesci: "..peći dok blago ne porumeni".


Dok se pita peče, skuvati šerbet od 300gr. šećera i 250ml. vode. Ostaviti da vri samo nekoliko minuta pa skloniti sa ringle i nacediti limun. Limun nije obavezan. Ja ipak nacedim pola limuna.
(U originalnom receptu se kolutovi nasečenog limuna kuvaju sa šerbetom)
Malo prohlađen šerbet preliti preko tek ispečene pite.
Ostaviti da se ohladi i sve lepo sjedini.

Verujem da su mnogi već imali priliku da jedu ili prave suvu pitu, pa ipak sam rešila da vas podsetim na ovaj recept koji je možda pomalo zanemaren pod najezdom novih modernih kolača i poslastica.

A kad sam se sama prvi put srela sa suvom pitom nisam htela ni da je probam, jer mi je izgledala kao baklava. 
Suva pita je ustvari neka suva verzija baklave sa dosta oraha..





Comments

  1. Sandra, suva pita mi je još jedna omiljena poslastica iz detinjstva. Mi smo slavili Sv. Nikolu i ta slava je uvek posna, mama je ovu pitu obavezno pravila za slavu, samo se ne sećam da li ju je prelivala, mislim da nije i meni je uvek bila bolja posle nekoliko dana stajanja ( mama ju je uvek pravila 2 do 3 dana ranije ) Srećna vam slava i prijatno:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se da je kad odstoji nekoliko dana još bolja ;)

      Delete
  2. Srećna slava, domaćini!
    Suva pita mi je tiha patnja. Starinski kolači imaju poseban šarm i uvek se pre oduševim njima nego novitetima... Valjda je to zbog sastojaka. Nema šta ne valja:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Nale. Suva pita je priča za sebe;)

      Delete
  3. Suvu pitu nisam pravila, nisam imala prilike ni da probam. Ako sam dobro shvatila i ti ne voliš baklavu pa bi možda ovom receptu trebalo da dam šansu. Jedino me plaši da nije preslatko, ne volim sav onaj šećer u baklavi... Srećna vam slava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tačno, ne volim baklavu ni ja..Isprobaj ovo, pa kad malo smanjiš količinu šećera dobićeš savršenu zimsku poslasticu koja može dugo da traje ;) Hvala...

      Delete
  4. Sretna slava.Ja uvek imam posnu slavu pa je to naporno baš.Ali baklave su moj favorit.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nije mi nešto ni naporno, nego nemam dovoljno lufta i mogućnosti za eksperimentisanje.. sve neke ustaljena i tradicionalno prisutna jela koja kad ne uspu nemam mnogo toga da podmestim..;))

      Delete
  5. Sretna slava, Sada bi i ja jedla sladko
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
  6. Sretna vam slava! (opet sam naučila nešto novo) Za ovakve praznike tradicionalna jela uvjek su najbolja. :-) Ne znam zbog čega tebi treba nervoza pred spremanjem jela. :-) Pravi si majstor kuhanja i pečenja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, draga Sonja, ti si baš podrška sa svojim pohvalama.. i sve je na sreću prošlo kako treba;)

      Delete
  7. Srećna slava. Ovu pitu obožavam, ali je nikada nisam pravila. Moraću da probam! Pozdrav Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isprobaj, vrlo je jednostavna za pravljenje i vrlo ukusna.. kao što znaš;)

      Delete
  8. Replies
    1. Pravio sam,je draga godpodjo i ispala je fantasticno.Hvala i Ziveli

      Delete
  9. Hvala ali nije baš sat vremena na 200,izgore mi full :) ja cenim 35 min. Na 200c

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts