24.02.2014.

Februarska mrzovolja...







Možda i nije februar kriv. 
Možda su bezuspešni pokušaji dijete svakog ponedeljka u pitanju. Volja koje nema na vidiku da iz ove bitke izađe kao pobednik...kao i svake godine u ovo doba. 
Svake nove godine sve je teže s tim stvarma, vidim već..

Pa hajde onda,rekoh sebi, da skuvam nešto skroz povrtno u velikom loncu...i da začinim salatu jogurtom i limunom...







Ova salata je bila pun pogodak. Nimalo "mršavog" ukusa,baš naprotiv...
Evo sastojaka:
zelena salata (listova isečenih na manje komade)
tanko nasečena šargarepa
rotkvice
mladi luk
skuvani pirinač
so,limun,čaša jogurta


Kao i svakog februara, ovih dana sam imala radove na pripremi jednog,tj. dva rođendanska poklona.Jednoj devojčici i njenoj mami.

To su ovog puta bile hekane patofnice. Par toplih vunenih i par pamučnih za dane koji tek stižu..Ove tople sam započela zimus ali su tek sad završene..pa neka ih nose sledeće godine...







Komplet šala i kape je naknadno dodat, iako nije bio u planu.



I dok u kući vlada kakav-takav red, na terasi je neko omanje stovarište svega i svačega. Ali barem su se neke od prošlogodišnjih lukovica pojavile iz zemlje.







Svega je bilo u ovom postu, i ne mogu da se ne zapitam otkud ovoliko šarenilo..a mrzovolja u naslovu. 
Znam samo da ništa nisam izmislila.
Da nije boja..bilo bi baš loše..

Mada,možda ipak da ne prećutim i sledeći splet ukusa iz prethodnog perioda koji je sigurno pomogao manjku volje i kondicije.

Kupus kifle 
Lazanje s mlevenim mesom, 
Testenina s prelivom od tikvica i šampinjona
Štrudla s višnjama.



Sledeći put napisaću recepte i odgovoriti na pitanja koja su mi postavljena ovde..na nekim blogovima..;)








13.02.2014.

Jesi kupio šlag?






Barem jednom u životu svaka žena dobije potrebu (i priliku) da svom muškarcu kaže: gde bi mi kraj bio da se nisam s tobom zarobila.
I barem jednom oni će primetiti da smo se "promenile".
Ko ne veruje neka sačeka. Dugačak je život.

Da ne bude da kvarim ove dane kad se ljubav vijori oko nas, kao zastave iz pesme Parnog valjka (ta mi je jedna od omiljenih). 
Ali morala sam to da napišem. Ne znam zašto.
Verovatno jer je istina..



I sasvim je normalno ponekad "pući" i na taj način olakšati sebi neki težak dan. Dan kada smo se možda setili neke davne želje ili plana koji nikad nismo ostvarili... nekog mesta gde smo bili potpuno srećni. Ili nekih reči koje više nikada ne mogu imati isti značaj i vrednost.

A skloni smo svi, priznaćete, da nesvesno svakodnevno zakopavamo svoje snove i želje. 
I da ih zaboravljamo. Takođe nesvesno. 
Da bismo se onda, jenog dana s tog brda od snova pitali šta li smo to hteli dok smo još bili u podnožju.







Ja odavno već nisam zaljubljena u pravom smislu te reči, a i da jesam, moj se muž ne bi mnogo ushitio da mu serviram srca na tanjiru. I bez njih je ok.
On ustvari najviše voli da jede kolače dok još nisu gotovi. Da mi u kuhinji načinje kore i to onaj pečeniji deo uz obavezno pitanje: što ih još malo ne prepečeš?? Da mi mrsi račune sa odmerenim sastojcima,čokoladom i lešnicima naročito.
A znam sigurno da bi najviše od svega voleo da mu dam šerpu sa kremom da ga jede kašikom...
Naravno da od toga nema ništa.

S obzirom na to da ja volim srca kao detalj, ukras i začin u prostoru i jer mi je njihovo značenje sada više kao podsetnik na sve lepo i vredno u mom životu, evo ih trenutno i u mojoj kuhinji.



Dakle, zbog ovih mladih i zaljubljenih što još uvek sanjaju i maštaju, planiraju i dišu udvoje kao jedno...

Ljubavne kocke za Mariju i Baneta
(duboko zamrznute čekaće ih u mom hladnjaku)

Kora se pravi od 10 belanaca, 10 kašika šećera, 20 kašika mlevenih lešnika i 2 kašike brašna.
Ispeći koru u velikom plehu pa je iseći na tri jednaka dela.
Nafilovati svaku koru kremom. 
Za krem skuvati na pari umućenih 10 žumanaca sa 10kašika šećera i 10 kašika mleka. Kuvati 10-15 minuta pa dodati vanilu. Ohlađen krem spojiti sa umućenih 250gr. margarina.
Nafilovati kore pa dobijenu tortu iseći na kocke. 
Preliti čokoladnom glazurom i dekorisati po želji.





Za kraj evo prošlonedeljne anegdote o kuvanju, zaljubljenima i nezaljubljenima, izgubljenima u vremenu i prostoru, ženskim i muškim pogledima na pravljenje kolača, na bitno i nebitno...
Telefonski razgovor mog sina i mene koja se spremam da pravim tortu:

-Halo, jesi li kupio šlag?
-Evo, odmah ću.
-Kupi krem šlag u braon kesici. Jesi zapamtio?
-Jesam.
-Šta treba da kupiš?
-Vanilin šećer.

Da, šlag i vanilin su valjda jedno te isto.



03.02.2014.

Nedeljni ručak ili malo ribe...za promenu




Riba, da. Ali pre slanog, kod nas se često jede slatko.





Na laganoj temperaturi otopiti šećer, med i margarin, a zatim sve ostale namirnice umešati. Sve rasporediti preko pek papira i rastanjiti. Kad se ohladi može se seći na štangle ili kocke. Ja sam ručno izlomila nepravilne komade.







A prženje šarana i nije neka veština. Posoljene i u brašnu uvaljane komade ribe pržimo na vrelom ulju...
Međutim ovaj recept navodim samo zbog umaka koji inače pravim s peršunom, koji je po meni neprevaziđen uz ribu. 
Ipak sam danas napravila izmenu i umesto peršuna dodala sveži ruzmarin. Naravno u mnogo manjoj količini nego što inače stavljam peršun. Ukus je interesantan, za probu napravite manju količinu.

Nekoliko kašika maslinovog ulja, jedan isceđen limun, nekoliko iseckanih iglica ruzmarina, so po želji. Neka odstoji bar pola sata pre služenja.






Bonžita...



...ili frape od voća s cimetom..



Ili oba...
Pa zima je...



Ja jednostavno ne mogu da verujem da je ova pesma stara trideset godina




Bila je MTV hit i bila mi je jedna od omiljenih. Danas je retko kad čujem onako usput, s radija...znate ono kad preterate u nečemu pa sami sebi dojadite...e, to...
Sedim juče nešto bezvoljna, kad začujem iz sobe moje dete svita tu melodiju...
Neopisivo...:))





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...