28.11.2014.

Slatka pita sa suvim grožđem





Ova pita je lagana i vazdušasta a skroz bogatog ukusa prošaranog blagom kiselošću suvog grožđa. 
Meni se čini idealna kad poželimo sladak doručak. Dobra je i kad vam se desi da prenoći. Lepo zamotana u foliju ili kesu zadržaće mekoću i svežinu. 
Isprobali smo i preporučujem ;)

Za 12 komada upotrebila sam 10 tankih kora iz pakovanja. 

Fil umutiti od sledećih sastojaka:
2 jaja, čaša jogurta, pola čaše griza, pola čaše šećera, kesica vanilina, pola kašičice praška za pecivo,pola čaše ulja.
Čaša za odmeravanje je otprilike kao ona plastična od jogurta.



Filovati svaku koru i ređati jednu preko druge. Rasporediti fil tako da bude dovoljno za sve kore. I poslednju koru premazati, pa preko rasporediti suvo grožđe u količini koja vam odgovara. Ja sam upotrebila dve pune kašike.

Uviti u rolat i iseći komade od 1.5-2 cm. 
Peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 stepeni.
Možete seći i uže komade, ali onda smanjite vreme pečenja na 30 minuta.




Jesti malo rashlađeno (zbog opekotina na jeziku koje ne želimo).

Slušati... na primer The Pretenders




Mislim, don't get me wrong... ;)



27.11.2014.

Posni sitni kolači opet..



Kiflice s pivom 



Sastojci:

3 šoljice (oko 150ml) piva
6 šoljica (oko 300ml) ulja
2 kašike šećera 
1 kesica vanilina
1/2 kesice praška za pecivo
brašna koliko je potrebno da se zamesi meko testo

150-200gr. mlevenih oraha ili štangla čokolade za šaranje

Za šerbet:
500gr. šećera i 300ml vode. Kad provri kuvati samo minut ili dva.

Ova količina je vrlo izdašna i ja sam samo prvi put pravila kiflice od cele mere. Bilo ih je, sećam se, bezbroj...
Od polovime mere dobijete pun veliki pleh od rerne. Kiflice formirate što manje, jer one tokom pečenje narastu. Za svaku kiflicu otkidate po komadić testa veličine manjeg oraha.
Peku se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, možda i malo duže. Treba lepo da porumene.
Pečene kifle umakati jednu po jednu u šerbet i odmah zatim valjati u mlevene orahe... ili ih samo išarati čokoladom (kao što sam ja uradila).



Kokos praline



Sastojci:

200gr. kokosa
200gr. mlevenog keksa
100gr. otopljenog margarina
100gr. otopljene čokolade
100gr. šećera u prahu
šolja(oko 200ml) skuvane crne ili nes kafe

Sve suve sastojke izmešati pa dodati čokoladu i margarin. Kafu na kraju polako ulivati i ujedno mešati. Može da se desi da ne treba cela šolja kafe, da testo ne bi bilo previše meko. 
Formirati kuglice pa ih išarati po želji čokoladom, fondanom ili ih samo uvaljati u kokos...


I to bi bilo to od mene na temu sitnih i krupnih posnih kolača... za ovu godinu.. valjda..


26.11.2014.

Kikiriki štanglice u okviru slatkog novembra






Posne kikiriki štanglice

Sastojci:
400gr. šećera
8 kašika vode
150gr. mlevenog kikirikija
150gr. mlevenog posnog keksa
250gr. margarina
250gr. posne crne čokolade

50gr. posne bele čokolade
nekoliko kašika ulja

Od ove mere dobije se baš velika količina. Ja skoro uvek pravim pola mere i opet ih bude sasvim dovoljno da se zašarene među ostalim kolačima.

Šećer i vodu otopiti. Čim provri dodati kikiriki, keks, 200gr.margarina i 100gr. čokolade. Lepo umešati da se sve sjedini pa razliti u dublji plehčić. Utapkati mokrim dlanovima ako ne ide drugačije. Ja sam za pola mere koristila pleh dimenzija 20x35cm.

Odmah zatim otopiti na laganoj temperaturi 150gr. čokolade i 50gr. margarina. Razliti preko mase od kikirikija. Ohladiti. 
Isečene štangle prelila sam otopljenom belom čokoladom sa malo ulja. 
Sve sam išarala ostatkom crne čokolade...




* * *

Neki stari rasparni komadi porculana su mi ovih dana itekako poslužili za postavljanje svečane trpeze. Marija je imala dirigentsku palicu i nisam se bunila. 
Napravila sam nekoliko slika meni najinteresantnijih detalja.






A neki od nas su se sami snašli dok se u kući čistilo i pripremalo na veliko. Nije bilo vremena za uobičajena ugađanja palačinkama i pitama. 
Kad naređate keks, krem i kockice čokolade to ovako izgleda



Ovaj Deda Mraz što izviruje iz kuhinjske ostave je još jedan vesnik nadolazećih praznika. Sve mi manje prija euforija koja tih dana nastane, a sve sam sposobnija da je po potrebi ignorišem i dopustim da me savlada tek koliko mi prija.

Dakle, tufnaste salvete sa likom Deda Mraza... Može.




24.11.2014.

Suva pita



Kad sam ove godine smišljala šta bih mogla da iznesem na slavsku trpezu, prvo što sam se dogovorila sama sa sobom je to da ne želim da izmišljam neizmišljeno. Pre svega jer je na redu bio posan meni. Nije mi jača strana, priznajem. I uvek imam veću nervozu i paniku (nepotrebnu, naravno), nego kad spremam mrsna jela. A kad je tako sigurna sam da je bolje držati se proverenih jela i recepata. Tradicionalnih, naročito.
Ali, jedno sam znala čim sam počela sa planiranjem. Suva pita biće među kolačima ove godine.



I nisam se pokajala. Samo je nisam pravila sa suvim korama, nego sa običnim, vrlo tankim korama za pite.
Recept koji koristim za suvu pitu je odavno zapisan u svesci za recepte i nemam nameru da ga menjam. Zato vam ga najiskrenije preporučujem kao jedan mnogo puta isproban, vrlo sladak i kvalitetan kolač.

Sastojci:

500gr. suvih kora (alternativa su vrlo tanke kore za pite i baklave)
350gr. mlevenih oraha
50-100gr. suvog grožđa
350gr. šećera (100gr. za nadev i 250gr. za šerbet)
150-200ml. ulja
2 kesice vanilina, limun
250ml. vode



Postupak pravljenja:

Podmazati uljem pleh (25x30cm). Kore se ređaju tako da se ne gužvaju. Ako treba, malo ih opkrojiti na dimenziju pleha.
Prve dve kore samo poprskati sa po kašikom ulja. Od treće kore krećem sa posipanjem nadeva. 
Nadev je mešavina oraha, suvog grožđa, 50gr. šećera i vanilina.
I dalji postupak ređanja je da se svaka kora prska uljem, a svaka druga posipa sa dve-tri kašike nadeva.. dok se ne utroše sve kore. Zadnju koru premazati uljem.
Naređanu pitu oštrim nožem iseći na male kockice i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike sat vremena.
Piše mi u svesci: "..peći dok blago ne porumeni".


Dok se pita peče, skuvati šerbet od 300gr. šećera i 250ml. vode. Ostaviti da vri samo nekoliko minuta pa skloniti sa ringle i nacediti limun. Limun nije obavezan. Ja ipak nacedim pola limuna.
(U originalnom receptu se kolutovi nasečenog limuna kuvaju sa šerbetom)
Malo prohlađen šerbet preliti preko tek ispečene pite.
Ostaviti da se ohladi i sve lepo sjedini.

Verujem da su mnogi već imali priliku da jedu ili prave suvu pitu, pa ipak sam rešila da vas podsetim na ovaj recept koji je možda pomalo zanemaren pod najezdom novih modernih kolača i poslastica.

A kad sam se sama prvi put srela sa suvom pitom nisam htela ni da je probam, jer mi je izgledala kao baklava. 
Suva pita je ustvari neka suva verzija baklave sa dosta oraha..





19.11.2014.

Novogodišnje jelkice DIY




Evo još jednog načina izrade dekorativnih novogodišnjih jelkica. Nisam osmislila sama već sam ih videla pre neki dan na netu, pa rekoh da se oprobam..   
Za njihovu izradu potrebno je skoro isto toliko vremena kao za prošlogodišnje.



Kao i za one pretprošlogodišnje




Potrebno je:
-malo hamera ili savitljivog kartona (na pr. stara kartonska fascikla)
-krep papir
-lepak
-makaze 
-štapići (ako hoćete jelku na štapiću)
-mašne, trake, čipke.. po želji..

Od hamera formiramo kupu, oblepimo je zelenim krep papirom. Komadiće krep papira uz pomoć nekog štapića lepimo po površini kupe... dok ne dobijemo malu bujnu jelku. 
Možete i da je ošišate na kraju ako negde nešto štrči ;)

Za jednu jelku treba vam oko 20-ak minuta. Idealno kreativno druženje sa decom ;)






Ovo je prvi put da sam heklala čarapice i nisam se mnogo mučila jer sam koristila sledeću sliku sa sajta FabArtDIY



I pošto mi se svidelo, nastali su usput i neki poklončići za Novogodišnje paketiće.




Uz ove kreativne aktivnosti predlažem vam na primer i... Claptona






17.11.2014.

Bila jednom jedna žena




Ne znam, možda i znate ovu priču. 

Bila jednom jedna žena. 
Tek je napunila 40 godina i osećala se još uvek mladom, kad joj je lekar, prvi put tokom neke redovne kontrole spomenuo hormone i premenopauzu. 
I klimaks. 
A naslušala se već o svemu dosta puta. Na raznim adresama. I utisci su uglavnom bili negativni i zastrašujući.

Da, taj klimaks... potpuno nesimpatičan i prikladan naziv za sve ono što ga prati. 
Ali daleko je to još, na sreću...



Imala je još uvek 42 kad je sve češće počela da se oseća čudno, drugačije. Stalno svesna nekontrolisanih promena koje se dešavaju u telu i u glavi. I svoje razdražljivosti. 
Baš je padao sneg.


Imala je 43 kad su nervoza i napetost postale nešto kao svakodnevno buđenje. 
Ili je proleće bilo u pitanju..



Sa 44 je jednog kišnog dana shvatila da njeno stanje niko ne razume. I ne podnosi... na pravi način.
Razočarana je bila saznanjem da je biti zdrav, snažan i poletan, čak i za one najrođenije i najvoljenije, jedino prihvatljivo stanje. I da na savršenstvo funkcije ženskog tela svi zaborave onda kad se telo umori i krene da reaguje kako ne bismo voleli.

Vreme je bilo sparno. Imala je skoro 45 kad joj je lekar, između ostalog, rekao: ... i zašto uopšte očekujete da neko shvati i razume vaše stanje? Posvetite se sebi, ne gubite vreme ni energiju na nemoguće. Probudite se.

A buđenje zna da bude neprijatno.


Imala je 45 kad je pristala da shvati.
I da bude ljubazna. Gostoprimljiva. 

Bila je sigurna da vredi pokušati.
Prvi put u životu je sa osmehom pomislila na taj ozloglašeni klimaks, i u sebi mu se obratila:
Drugar, čekam te i dobro ti meni došao! 
Hajde da napravimo zabavu. Možemo mi to zajedno.





14.11.2014.

Novembar



Nekad zaboravim šta sam sve na ovaj blog kačila i šta to ja uopšte znam da uradim. Kad naiđe novembar tako neočekivano, imam malo više vremena da neke stvari prelistam i prisetim se. A prisete me i neka vaša pitanja na mail ili u inboksu "kako se pravi", "od čega i koliko...". 
Jedna Jovana čeka da se ovih dana rešim i prigrabim vremena za jedan foto-tutorijal, i nadam se da se ne ljuti što čeka već više meseci na njega. 

Do tada malo starih slika sa predlozima kako da ugrejete i zamirišete mesec novembar...aromom prepečene kafe, starim, ručno pisanim receptima...znaju da budu prava mala blaga jer su potrebni sastojci uglavnom ovozemaljski, mislim lako pribavljivi. 
Pa se onda malo podsetimo nekih raspevanih momenata na koje se obično čeka celog života....i kakve sve gaće možete da kupite u nekim tamo radnjama suvenira.. I starih nekih pređenih staza.
Prelistajte albume, mogu itekako da vam izmame osmeh te stare fotke. 
Ili jednostavno ispecite pitu. Zamesite sopstvenu fondan masu pa se poigrajte njom.
Ili se, kao i ja u hladnijem periodu godine (naročito uveče). uglavite u omiljenu fotelju uz čaj, igle i vunu. I kokice.
I svaki dan, kažu, pomalo šetajte...

Na prvoj slici je manastir Ljubostinja koji je stvarno poseban. Slikala sam ga pre dve nedelje. 
Vidite i sami, bio je to neki zlatan dan...





















08.11.2014.

Keks


Jednostavan i ukusan keks. Nije mi uopšte jasno zbog čega ga baš retko pravim.
Ovaj put sam rastanjeno testo sekla u obliku pločica, umesto da koristim modle.

Sastav:
-250gr. margarina ili maslaca (najbolje pola-pola)
-70gr. šećera
-1 kesica vanilina
-1 jaje
-100gr. seckanog ili mlevenog lešnika (ili oraha ili kokosa, badema, kikirikija..)
-brašna, toliko da se zamesi testo malo tvrđe nego za vanilice (ovo mi piše u originalnom receptu) a to je oko 450-500gr.

Peče se u zagrejanoj rerni na 200stepeni, oko 15-ak minuta, mada mi volimo kad je pečeniji pa ga ostavim još 5-10min u isključenoj rerni.
Možete dodatno da ga prelijete otopljenom čokoladom..



Ovaj keks odnela sam Mariji nedavno kad sam je obišla nakon podužeg perioda prehlade. Pošto sam se uverila da je oporavak u toku i sve pod kontrolom, mirno sam mogla da se vratim kući. 
Ali pre toga smo nas dve malo prošetale tmurnim Beogradom, popile čaj i trknule do pijace.
Evo slika










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...