27.02.2015.

Sunčanom stranom kuhinje




U mojoj kuhinji su se pre nekoliko dana sreli neki beli cvetovi, sunce i zelena salata. Nakon što sam snimila grupnu sliku, moja zabava mogla je da počne. 
Pre svega sam se napravila da ne vidim prljave prozore koji su tako lepo zablistali na suncu. Stavila sam tufnastu kecelju i zavrnula rukave.

Isprobala sam još jedan od hlebova iz Hrono kuhinje i baš sam zadovoljna rezultatom, s obzirom da sam prvi put pravila hleb na ovaj način. Malo sam nešto menjala u odnosima upotrebljenog brašna (u skladu sa raspoloživim brašnima iz mog špajza). 
Evo ovde je recept po kome sam radila.


Umesto 6-8 sati, ostavila sam ga da prenoći pre pečenja (oko 10h), izostavila sam sodu bikarbonu i dodala podosta suncokretovog semena, lana i susama. Za razliku od dosadašnjih vrlo suvih hrono hlebova koje sam isprobala, ovaj je bio baš sočan.
Preporučujem.




Grilovano belo pileće meso sa pečurkama uz dosta peršuna i origana postalo nam je omiljeno brzo jelo. Spremi se za 10 minuta.



A keksići naši nasušni po sastavu su sve "zdraviji"...

1 jaje
2 kašike meda
4 kašike masti
2 kašike kiselog mleka
šaka seckanih lešnika
šaka mešavine ovsenih pahuljica, lanenog semena i suncokreta
brašno da se zamesi testo lepo za razvijanje oklagijom (ja sam upotrebila pola mere heljdinog i pola mere belog pšeničnog brašna)

Znači, ovo je recept bez praška za pecivo. Savršeno pečeni i hrskavi.





Ovo su oni iz prošlog posta, sa praškom za pecivo i vrlo malo putera. Polovina ih je prelivena čokoladom, polovina ostavljena onako kako ja volim.


A čaj s limunom je ovih dana, kako se to moderno kaže, must have. Nana, kopriva, zeleni... sve s limunom. 
Skuvam u pet i pravim se Englez.



I da zaključim priču s mafinima. Opet. Ne propustite da isprobate. Recept je u prošlom postu. Dakle, izostavite slobodno prašak za pecivo i sodu. Provereno već više puta.
Kisela voda, jaje, ulje, razne semenke i brašno po želji.. Ovi na slici su od heljdinog brašna i ovsenih mekinja (pola-pola)








18 коментара:

  1. Uh, baš lepo. Iskoristiću neke recepte sigurno! I koga briga za prljave prozore. :D

    ОдговориИзбриши
  2. kod tebe uvijek nešto divno , sviđaju mis e keksiči a fotke me oduševljavaju..lp

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja, na tim uvek lepim komentarima.. potrudiću se i ubuduće ;*

      Избриши
  3. Obozavam grilovano belo meso, mada nikad ga nisam probala sa pecurkama (koje takodje volim). :D
    Probacu recept za kolacice sigurno, bas mi se dopada kako izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  4. Kod čaja Englez, a kod prozora Francuz. :-)) Tako nekako i kod mene idu stvari... Fotke su ti fantastične. Posebno prva. Predivne boje i super kompozicija.

    ОдговориИзбриши
  5. Dobra mi je ideja za keksiće, trenutno sam u fazi 40 dana bez slatkiša, odnosno šećera, a ovi bi mogli proći ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ovi su s medom, mada ja svaki recept zadnjih godina "ujedem" za količinu zaslađivača, naročito ovakve keksiće. Uopšte ne gube na ukusu.. Srećno s tom pametnom fazom!

      Избриши
  6. Lepo meni liči da si ti sa fotkama toliko napredovala da ce se uskoro kao i Vesni javiti neki "stranac" da ti objavi radove.Bravo Sandra :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) ti i tvoje prognoze.. Hej, stranče, čuješ li je.. .
      Hvala, Cale, iz tvojih usta u strančeve uši ;))

      Избриши
  7. Lep post, koji odiše toplinom a da bi mi prozori bili čisti, morala bih da ih perem dva puta nedeljno, ali ja to ne radim, perem ih dva puta godišnje i meni je dosta...onaj ko nađe manu, može da zavrne rukave i da ih očisti. Baš se radujem da imate lepo i sunčano vreme i kod nas je danas sunčano, ali je brrrrr

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, meni su najčešće smetali, niko drugi i ne primećuje ni kad su čisti ni kad su prljavi.. :))) Hvala i pozdrav

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...