Ćufte od sočiva




Možda ste ih vi već pravili i znate za recept... 
Ipak moram da podelim s vama oduševljenje ovim jelom za koje nisam bila baš sigurna da će mi uspeti. Već duže vreme planiram da se oprobam, pa nikako... 
Jednom davno sam kupila sočivo, skuvala i pojela pola onako kuvano i posoljeno... Ne znam šta je bilo beše sa ostatkom. Imala sam međutim nameru da probam da napravim prave ćuftice, tj. faširane šnicle kao one od mlevenog mesa. To sam juče i uradila. 
Da skratim. 

Upotrebila sam:

150gr. sočiva
1 jaje
srednja glavica crnog luka
nekoliko češnjeva belog luka
dve kašike ovsenih pahuljica
biber, so, začin po želji ( peršuna podosta... naravski )

Sočivo sam prethodne večeri oprala i nalila vodom.
Prenoćilo je tako u kuhinji van frižidera, poklopljeno.
Sutradan sam odlila vodu, nalila novu, stavila da proključa pa prosula tu vodu i na kraju nalila pravu vodu u kojoj će se sočivo kuvati.


Kuvalo se to sočivo dobra dva sata. Prešla sam se što ga nisam kuvala u expres loncu, mislila sam da će pre da se skuva.
Čim je skuvano, procedila sam vodu i još vrelo ispasirala viljuškom, pa zatim malo i mikserom. Neko melje na mašini za meso kao kuvanu pšenicu, čujem. Nisam nešto težila pireu od sočiva.
U ispasiranu smesu ubacila sam sve ostalo navedeno. Dobro sam sve sjedinila i formirala šnicle kao i inače od mlevenog mesa.
Pre prženja sam ih sa obe strane kratko spustila u brašno...jer nisam bila sigurna da neće da se raspadnu tokom prženja.
Pržila sam ih u vrelom ulju oko pet minuta. Baš brzo budu gotove.
Pržene sam vadila na papirni ubrus (zbog viška masnoće)...

Fantastične su!

A sledeći put narendaću unutra i neko povrće.. šargarepu, tikvicu i sl... onda će trebati jedno jaje više.. ali vi to već znate..




Comments

  1. Nikada nisam spremala sočivo.Ali ima utisak dabii moglo kao žito kada se kuva,da se stavi u dunst do sutra.Ja imam TW termo posudu i samo stavim žito koje je prokuvalo 15 minuta i do sutra je gotovo.<A skoro sam stavila mnogo više nego za posudu i ostatak ostavila u loncu vrelom,poklopljeno i uvijeno i sutra je isto bilo skuvano.Volela bih d aznam da li tako može jer me nervira to kuvanje dva sata jer sam zaboravna ,zaradim se pa mi nešto zagori :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurna sam da može. Uostalom isprobaj sa ovom manjom količinom. Izađe baš dosta ćuftica, desetak i više. I ne treba da se prave velike da bi se lepo ispržile.
      Iskreno preporučijem ovo jer nam se baš dopalo. O ekonomičnosti da ne pričam.. ;)
      Neko stavlja i krompir propasirani u smesu, pa budu kao neki kroketi... Prijatno

      Delete
  2. o, ovo izgleda super! trebao mi je gugl da povežem sočivo i leću :) a tako i je poznato zvučalo.
    baš ću probati ovaj recept, hvala ti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, isprobaj.. odlične si i sutradan ;)

      Delete
  3. Zbunilo me ovo dugo vrijeme kuhanja pa sam išla i ja guglati, misleći da su mi se pobrkali termini :) U italijanskoj kuhinji se sočivo puno koristi, ali ovo koje se nalazi u prodaji kuha se 30-40 minuta. Ima ga dosta vrsta i u raznim bojama. Tvoje ćuftice su super! Ja ih volim s pire krompirom, iako je tvoja varijanta sa zelenom salatom zdravija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je bilo malo čudno to dugo kuvanje... ne znam u čemu je stvar. Uglavnom, kad se konačno skuvalo, bilo je odlično :)

      Delete
  4. oooo draga moja ovo ti je prfektno:))) pun pogodak:)))

    ReplyDelete
  5. E, neznam taj recept. Ali izgleda predivno, kako sve kod tebe. :-))

    ReplyDelete
  6. Genijalna ideja, mogu vec zamisliti kako su fino hrskave... uz njih bi odlicno isao umak od jogurta i malkice limuna, zacinjen sa malo ljute papricice.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesu hrskave... a taj umak, mogu da zamislim... Uostalom, ti kad smisliš i iskombinuješ , to je to ;)

      Delete
  7. Mmmm, kako pa tole dobro izgleda in še zahtevno ni za pripravo! Definitivno poskusim! ;)

    ReplyDelete
  8. Od sočiva najviše volim da spremam čorbu :-) tepam joj pesak čorba, jer kad je izmiksam, stvarno podseća na pesak :-) i ovo ću morati da probam. Pozdrav Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, Ivana, kad već volite sočivo ;)

      Delete
  9. Oh, mnogo mi se dopada kombinacija ovsenih i sočiva.
    Crveno sočivo se jako brzo kuva no ne znam kako bi se ponašalo u ćufta obliku :/
    Probaću, to mi je idealni ručak za poneti na posao.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ovsene su super i trpam ih gde god stignem..:) Već drugi put spremah i čini mi se da se brže skuvalo .. :)

      Delete
  10. Obožavam eksperimente ali do sada na ovaj način sočivo nisam spremala. Moram da probam... Ljubitelj sam ovakvih jela.

    ReplyDelete
  11. ja ih pravim skoro uvek tokom posta, tj. bez jaja i sa dosta praziluka, i neki umak ide fino uz njih, posle Vaskrsa probacu vase, pozdrav, Marija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš bih volela da isprobam verziju bez jaja... samo nisam sigurna kako će ćufte biti povezane da se ne raspadaju tokom prženja.. Probaću obavezno, hvala! :)

      Delete
    2. Probajte dodati lan umesto jaja da poveze sve to,rekla bih da je to ok.

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. ne bi trebalo da se raspadaju, moze malo brasna u smesu da se doda,
    svojevremeno sam naisla na recept Dragomira Antonica, nisam odmah prepisala u svesku, pa sad ne znam tacne mere

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts