Kaneloni, Plazma i Tarantino






Donela mi deca iz inostranstva između ostalog i kanelone što mi ih je rodbina poslala. 
Gledam sliku na kutiji. Oni slikani kao neki buket s mašnom.. Nikad ih do sad nisam spremala. Kutija, onako poveća.. Baš me iznenadilo da je Marija žrtvovala tu zapreminu svog kofera da mi donese testeninu.
Ja to, onako usput, spomenem, kad imam šta i da čujem: Ma oni hteli da ti pošalju konac za heklanje, ali nije bilo mesta u koferu. 
Šta?? Nije bilo mesta? Za konac?? Inostrani? Evo, još ne mogu da verujem.
Dobro, kaneloni su spremljeni najbolje što sam umela. Videla sam na slici da treba da ih napunim pa skuvam, ispečem.. Odabrala sam nadev od mlevenog mesa i graška. Spremila sam ga kao i inače kad pravim sos za pastu, samo sam dodala i šaku graška na kraju.
Napunjene valjkove sam poređala u posudu za pečenje, prelila bešamel sosom i narendanim kačkavaljom. Sve skoro potpuno isto kao kad pravim lazanje. Pekli su se oko 45 minuta.
Ne izgledaju baš kao ovi sa slike. Ali su bili više nego jestivi ;)




Videh juče, pa ima toga i kod nas u prodavnicama.. ali ja uobičajeno samo gledam i tražim police sa špagetama, grkljančićima i fidom.


* * *

Ne znam kako je kod vas, ali u našoj kući Plazma keks oduvek je bio na ceni. Plazma udrobljena u mleku. Neponovljiv ukus.
Zamenjivao je ponekad i ručak, a za doručak ili večeru ništa nije bolje dočekivano. 
Cena mu je bila pristojno bezobrazna uvek, tako da smo se i mi roditelji, radovali kad bismo se ogrebali za čanče.
Slali smo ga rodbini u inostranstvo, gostili te iste "strance" Plazmom. Pored svih onih mirisnih, puterastih krckavih keksića na inostranim rafovima, oni su se radovali Plazmi. I ajvaru, naravno. Ništa čudno. 
Čini mi se da su retki oni koji ne vole Plazma keks.

Domaći keks ukusa sličnog Plazmi već odavno želim da isprobam. Nisam imala velika očekivanja od rezultata dok sam tragala za receptom. Ali je tekst na blogu Vitki gurman ulivao poverenje. Ispoštovala sam svaki navedeni korak recepta do detalja, bila strpljiva i na kraju je sve rezultiralo keksom koji poprilično liči na Plazmu. Morala sam da dodam i malo više mleka nego što je navedeno. 
Ne izgleda baš glatko i sjajno ali ja nisam ni računala na njegov izgled. 
Jedino još preostaje da ga isprobamo onako kako se on kod nas najčešće jede - u mleku :)



* * *

Svaki put kad sednem da gledam Tarantinov film, kažem prvo u ekran: Hajde, Kventine, imaš deset minuta, dobro petnaest, da mi se svidiš ili odoh i više me neš videt. Uvek tako.
I retko kad ostanem do kraja filma u publici na kauču.
Ne računa se "Kill Bill"...


A u kući imam ljubitelje Tarantina i njegovog stvaralaštva.
Juče je, recimo, već u desetom minutu pred mojim očima bilo toliko krvi, srče i organa prosutih po podu, da mi se smučilo sve, da me prošla i glad, a bila sam baš izgladnela. 
Eto meni neke koristi i od Tarantina.



U domaćem filmu "Kenjac" nema krvi i oružja. Ima prelepih osunčanih pejzaža i kamenjara koji je takav samo u Primorju. Ima maslina i oleandera i svog onog divljeg rastinja koje jurimo pogledom i foto objektivom kad se nađemo u tom okruženju. 
Ima nažalost i nasilja u onom obliku koji je, čini mi se najzastupljeniji na ovim našim prostorima. Onog prećutkivanog, zataškavanog i na taj način vrlo uspešno gajenog - emocionalnog nasilja. 
Drago mi je što su snimili ovaj film. Žrtve u njemu opstaju u svojim tragičnim ulogama, iznova i iznova nastavljajući "normalan život".
Ili je trebalo ovo možda da preporučim 8. marta...

Ako imate volje, pogledajte.
Ja sam ga gledala na YouTube-u








Comments

  1. E, bas sam se opustila uz ovaj post. Nasmejala sam se na ono opazanje o zrtvovanju mesta u koferu zbog testenine ;) Sve mi izgdela vrlo lepo a keksice sam i ja snimila al nikako da dodju na red.

    ReplyDelete
  2. Koliko fantastičan tekst. Baš onako za ''dobro jutro'', otkucan. Svakom novom posetom volim ovaj blog sve više i više. I kad ne ''bacim'' komentar - znaj čiitam redovno! :)

    Verna Kapege life moments čitateljka :)

    ReplyDelete
  3. Njam, njam izgleda baš ukusno, volela bih da probam. Možda ću napraviti.
    Ako želiš, poseti moj blog i komentariši:

    mylife11212001.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Izgleda preukusno. Keks moram da probam, valjda ce uspeti. :)

    ReplyDelete
  5. Tvoji postovi su za mene uvjek poslastica, čak bolji od kanelona i plazma keksa. :-)) Nasmijala sam se biranju između konca za heklanje i testenina za mjesto u koferu. :-)) Sa Tarantion ja zaključujem več posle 5 minuta... Nadam se, da ču nači vremena pogledati Kenjac.

    ReplyDelete
  6. draga moja tvoji kaneloni su ljepsi i bolji nego oni na slici:))) oni niso istiniti:)))
    a konac za heklanje jaooooo decoooo.......:(((((((
    nema sta uvjek se nesto dogadja da vam nije dosadno:))))) ha ha

    ReplyDelete
  7. Uh kaneloni su super, ja ih obozavam. Super je post, uzivala sam citajuci :)

    http://www.adelaacanski.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts