Slatki hleb s bananama i jabukama





Ne znam zašto rekoh hleb u naslovu kad je ovo kolač... Valjda zbog toga jer ovaj recept u raznim verzijama najčešće zovu Banana bread. Ja sam ga tako i pretraživala. Nisam pravila po nekom određenom receptu, već sam nekoliko njih malo preradila na količine sastojaka i namirnice kojima sam raspolagala.




Potrebni sastojci:
-3 veoma zrele banane iseckane(slobodno neka su potamnele spolja, unutra su idealne za ovaj kolač)
-100gr. margarina ili maslaca
-100gr. smeđeg šećera
-1 veće jaje (ili dva mala)
-150gr. brašna i kašičica sode bikarbone
-1 narendana jabuka i 1 jabuka narezana na neobavezne komade (za preko)
-2 vanile
-šaka ovsenih pahuljica (može a ne mora)
-griz (kašika u testo i kašičica za posipanje)

Postupak:

Banane, šećer i masnoću prokuvati na laganoj temperaturi u šerpici 10-ak minuta. Ohladiti da bude mlako. Ubaciti jaje i promešati. Zatim dodati sve suve sastojke i opet sve lepo laganim mešanjem sjediniti žicom. Narendanu jabuku umešati na kraju. 
Preručiti u kalup za pečenje. Ja sam kalup obložila pek papirom bez podmazivanja.
Posuti preko kašičicu griza pa poređati komade jabuke. 
U prethodno ugrejanoj rerni peći na srednjoj temperaturi oko 45-60min. Možda i malo duže kod slabijih rerni..
Prijatno!







Comments

  1. I meni izgleda kao kolač. Ja sam pravila jedan hleb po Neninom receptu i isto ga jedem kao slatkiš. Nisam stigla jutros da prokomentarišem kecelje i šivenje, koji su me oduševili. Što kažeš, pravi izbor boja, a ni detalja koji pokazuju tvoju kreativnost ne manjka. Vidimo se u Banji od 27. do 29. marta.

    ReplyDelete
  2. Ovo mi je idealno za doručak!

    ReplyDelete
  3. Volim banana bread ali nisam nikada stavljala jabuku, već pikan orahe,reci mi, da li je sa jabukom puno mokar ? Hvala ti puno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa jabuke treba da su one "suvlje", ja baš nisam vodila računa o tome, stavila sam koje sam imala, ali sam iz predostrožnosti u testo stavila dobru kašiku griza kojim obično rešavam stvar sa opuštanjem suvišne tečnosti prilikom pečenja... Ni dve kašike ne bi bile preterane. Inače, ovaj recept sam imala bez jabuka u sastavu, ali sam htela da isprobam.. aromatičan je. Ne mogu da kažem da je mokar, pre sočan...

      Delete
    2. Hvala Sandra... kod nas prolazi sve što je sa jabukama, biće isprobano kad mi ostanu jabuke,koje su malo suvlje.Topli pozdrav.

      Delete
  4. ej draga moja da mi je biti za stolom i pojesti jedno parče ovoga hleba:)))

    ReplyDelete
  5. Taj tvoj hleb izgleda predivno. Moglo bi se to napraviti i u mojoj kuhinji... :-)))

    ReplyDelete
  6. Deluje odlicno. Idealan recept uz solju caja. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može.. uz čaj, kafu, mleko.. odlično ;)

      Delete
  7. Ovo je zaista dobro, pravim i ja jedan slični, ali bez šečera zbog slatkih banana. A baš su ti njami fotke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imaš pravo, možda i ja sl. put izbacim šećer i dodam dva jaja umesto jednog.. :))

      Delete

Post a Comment

Popular Posts