Kolač sa šljivama






Da ste me pre četrdeset godina pitali šta ne volim da jedem, bez razmišljanja rekla bih - kolače sa šljivama.
Da li se taj kolač, koji lepo i sad mogu da vidim pred svojim očima na plavoj šarenoj tacni, u tadašnjem mom vremenu i prostoru poklopio sa nekim gripom ili stomačnim virusom, ne znam. 
Znam da je postao sinonim za nešto najužasnije, a jestivo. 
I dugo godina tako.

No, davno beše, a stigle šljive na pijacu.

Recept za kolač sa slike

Sastojci za podlogu:
-2 jaja
-čaša jogurta
-čaša ulja(može pola čaše ulja i dve kašike masti)
-pola čaše šećera
-2 čaše brašna
-kašičica praška za pecivo
-2 vanilina

-15-ak šljiva (mada broj zavisi od njihove veličine). Ja sam imala prilično krupne

-1 puding od vanile, mleko (oko 300ml)

Sve umutiti žicom da se lepo sjedini (ne treba mikser). U podmazani pleh izručiti smesu pa poređati šljive na način koji vam odgovara.
Ja sam upotrebila suviše malu posudu za pečenje pa sam dobila prilično visoko testo.. 
Preporučujem pleh dimenzija 25x30. 
Peći na 180 stepeni oko 30 minuta




Posle prve faze pečenja, preko kolača rasporediti puding koji smo u međuvremenu pripremili. Vratiti u rernu i dopeći još 10 minuta. Ostaviti kolač još 20ak minuta u isključenoj rerni.



Kolač je odličan. Dovoljno sočan i dovoljno suv. 
Baš vam ga preporučujem ;)





Comments

  1. Mmmmmmmmmmm... meni izgleda zanosno! Obožavam sve sa šljivama (knedle, baklavu, ratluk...) Sad ne mogu da ga probam, na nekom sam režimu za čišćenje organizma, ali ću svakako probati čim budem smela! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, Vesna, što ne kažeš ženo da je režim u pitanju..;) Ajde to malo isteraj pa da nam se vratiš u formi i navališ na šljive u testu:**

      Delete
  2. Ja od malog obožavam kolač od šljiva. :-) Ovaj recept je super. Dobra ideja sa pudingom.

    ReplyDelete
  3. oj draga moja pa ovo je zakon:)))
    dopade mi se:)))
    ja volim i pecene sljive sa malo secera pa onda kad to stavis na ljepi domaci kruh:))))
    da samo vidis mog muza kako prste lize hihih

    ReplyDelete
  4. Odlična poslastica, volim šljive!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja sam ih najmanje od svog voća koristila u kolačima.. do sad;)

      Delete
  5. Sutra ću kao slučajno da otvorim tvoj recept pred mojom mamom, hihihi, ulenjila sam se ovih dana a i ubi ova sparina :-) A mama je zakon!!!! Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma sve dok je mama raspoložena da udovoljava, iskoristi, mamama to i ne pada tako teško kako nekad glasno izgovaraju ;))

      Delete

Post a Comment

Popular Posts