Reform torta forever






Izgleda mi da neću uspeti da nadmašim svekrvino umeće pravljenja reforme. Sasvim je drugačija moja reforma od njene. 
Ali mučimo se nekako da je jedemo.. ;))
Nije da nisam gledala i vrebala kad je ona pravi. Recept imam, ali nije to baš to. Možda to tako i treba da bude... 
Onda sam rešila da malo isprobavam, istražijem i eksperimentišem. I zadovoljna sam uglavnom krajnjim ishodom, tj. ukusom prvenstveno.
Dobra, kvalitetna čokolada je bitna. I sveža jaja, naravno. Pola mere putera, pola margarina - to mi je nekako najbolja mera kad je masnoća u pitanju.
Recept delim s vama nakon više pravljenja baš na ovaj način.


Evo sastojaka za tortu od deset jaja

10jaja (belanca za koru, žumanca za fil))
250gr mlevenih ili seckanih oraha 
230gr šećera za korice
180gr šećera za fil
125gr margarina
125gr maslaca
100gr crne čokolade

Postupak: 

Umutiti belanca sa šećerom 3-4 minuta pa dodati orahe i lagano ih varjačom (ne mikserom) umešati u šam.
Tu količinu rasporediti u veliki pleh od rerne na koji je postavljen pek papir.
U već dobro zagrejanoj rerni peći koru 20-ak minuta.

Staviti na ringlu posudu s vodom u kojoj će se na pari kuvati fil. Uključiti da se voda greje dok ne proključa, a za to vreme u drugoj, manjoj posudi mutiti 10 žumanaca sa šećerom oko pola minuta. Ubaciti posudu s umućenim žumancima i šećerom u posudu s ključalom vodom, tako da dno gornje posude samo dodiruje površinu vode u donjoj posudi. Mešati varjačom ili žicom fil do njegovog zgušnjavanja. To traje oko 10 minuta. 
Skloniti sa ringle, pa vrućim jajima dodati maslac i margarin sobne temperature. Izmešati lepo pa odmah ubaciti i čokoladu. Sve sjediniti.
Ohladiti fil i koru.
Koru iseći na tri(za duguljastu tortu) ili četiri(za malu četvrtastu tortu) jednaka dela i filovati. Ukrasiti glazurom, rendanom čokoladom ili šlagom.



Od ovih sastojaka dobićete 12-14 pristojnih komada torte.


Kao što rekoh, dobra crna čokolada čuda čini u kolačima 






Comments

  1. Ko kec na jedanaist! Mladjem mi je u cetvrtak rodjos pa je pravim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, baš mi je drago. Uživajte u torti i veselju!;)

      Delete
  2. Mnogo je lepo ispala i bas izgleda socno :) Paznju mi je posebno privukla poslednja fotografija jer nisam bas najbolje razumela koji je to kolac, volim jednostavne kolace. a on mi bas tako izgleda? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imaš pravo što voliš jednostavne kolače. Uglavnom su i najbolji. Ovo na zadnjoj slici je slavno čokoladno čudo. Često spominjem taj recept i najčešće pravim jer ga svi obožavaju. Evo, odavde je http://www.coolinarika.com/recept/cudo-od-cokolade/

      Delete
  3. jao meni :)))) mirise:))) i izgleda super:)))

    ReplyDelete
  4. To, da je ukusna, vjerujem na riječ. Ali, da je lepa, mogi videti i sama. :-)) Da sam znala, šta me čeka na blogeru, otvorila bi ga ranije. :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema problema, ja sam tu, kad god ti svratila..;)

      Delete
  5. For ever i što se mene tiče.

    Letos sam u Holandiji pravila sličnu tortu, improvizovala recept. Uglavnom bila je sa korama od belanaca i filom na pari, pa me je komšinica pitala da li je to hleb. Objasnila sam joj da mi pravimo takve torte, a da su to kore. Bila je oduševljena!

    ReplyDelete
  6. Nešto tu ja nisam u toku.Kuvaš hrono a stalno mesiš i praviš tote.kako uspevaš da ne jedeš ?!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts