31.01.2015.

Pogled na januar kroz naočari za blizinu



Prelaz iz januara u februar traje čini mi se nekoliko meseci. Takav je moj subjektivni osećaj, što bi rekli meteorolozi.



Nedavno sam počela da nosim naočari za čitanje, tj. za blizinu. Naravno da sam se odmah i zaljubila u te svoje naočari, pa sam i obeležila novu romansu jednim "duitjorself" projektićem. 
Etui sam napravila po mom ukusu. Crno beli.



Pa onda još jedan.


Od zanimljivosti mogla bih još da spomenem kako sam posle dužeg perioda gledala filmove, popularne i manje popularne.
Moram da izdvojim "Deveruše" (Bridesmaids). Naziv mi, priznajem, nije mnogo obećavao, ali sam poverovala nekim listama najgledanijih filmova... 
Ljudski sam se ismejala. I planiram barem još jednom da ga gledam.




Ova žena je svesna svojih kvaliteta :) 





Nedavno sam imala situaciju da je sin došao kući iz provoda u pola pet ujutru i nakon celonoćnog odsustva i nejavljanja na telefon morala sam da ga častim ćuškom po glavi. Ne brinite, nije bolelo.. Na to je sutradan moja tetka izjavila da ne bih smela da primenjujem nasilje u porodici jer je to danas kažnjivo. 
Tetka mi je inače vrlo vickasta i šteta što nema neki blog. Tu biste nalazili sve što vam treba iz oblasti "Real life humor". 

A tih noći je tokom čekanja, od uobičajenih pretećih SMS poruka koje šaljem svojoj neposlušnoj deci između dva filma, nastala i jedna pesmica namenjena sinu lično. Da se ne razmećem svojim pesničkim darom, ali evo nekoliko stihova, čisto da vam bude jasnije sve.. 

Kreći kući odmah sada, da te kaznim nisam rada.
Kako vidim, insistiraš da me jako iznerviraš..
Neću ti ništa, spava mi se sada,
al' sutra se čuvaj ti, kazniću te majke mi...

I da znate kako se prepao? Strašno. ;)

Rasejanost na svim nivoima bila je prisutna. Ali najslikovitija na području kuhinje...
Nedavno sam tek skuvanu kafu iz lončeta ulila u limenu kutijicu punu mlevene kafe, koja je tu pored stajala otvorena.



Divnu čokoladnu Cheesecake torticu sam prilikom prebacivanja sa pekpapira uspela da upropastim. 
Lepo je pisalo u receptu: ohladiti u kalupu, pa prebaciti na tacnu za služenje. Ali meni se činilo da je i mlaka pogodna za manevrisanje... Nestrpljivost. I lekcija više.




Eto, to je ukratko bio moj januar. 
Čak i kad nije zanimljiv, miris pečenog hleba popravlja stvar. 
Često nema volje za kuvanjem. Tad na scenu stupaju viršle. Na sreću, to je kod mene retkost. Kuvanje mi uglavnom popravlja raspoloženje. Kao i pletenice koje pletem trenutno. Pa malo kafe i malo sunca. 
I jabuke, obavezno...










Hajde sad zajedno da pretumbamo i februar :*



29.01.2015.

Mini cheesecakes





Već sam ranije podelila moj omiljeni recept za Cheesecake, ali to je bila ona verzija koja se ne peče.
Sad sam konačno uspela da se rešim da napravim i kolač i sličice i post o ovom, drugom načinu.
I nisam pravila standardni kolač u okruglom kalupu čije se stranice "skidaju", već male kolače u papirnim modlama.
Papirne modle se naređaju u pekač za mafine (projice)

Sastojci

Za podlogu:
izmrvljeni keks (bilo koji) 200gr
50gr maslaca ili margarina - otopljenog

Za krem:
250gr. krem sira
200ml kisele pavlake
1 puding od vanile (skuvan i prohlađen)
2 jaja
100gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer, kašika soka od limuna

Keks i masnoću izmešati. Biće prilično suva i rastresita mešavina. Rasporediti po dnu kalupa. Trebalo bi da bude dovoljno da se napravi dvanaest komada kolača.
U dobro zagrejanoj rerni peći oko pet minuta.

Za to vreme izmešati krem sir, pavlaku, puding, jaja, šećer, vanilu i limunov sok. 
Ja sam jaja prvo malo žicom izmutila, tek toliko da se sjedine belanca i žumanca, pa im dodala ostale sastojke.
Ravnomerno rasporediti preko polupečene podloge.
Vratiti u rernu i peći oko 50 minuta na srednoj temperaturi rerne (Pod uslovom da rerna jako dobro peče. Za slabije rerne malo pojačati temperaturu).

Nisam htela da ih ukrašavam i "prepravljam" još jednim slojem koji bi uravnao površinu pečenih kolačića, već sam napravila nekoliko varijanti onako opušteno... sa voćem, kakaom, čokoladom i seckanim kuvanim kestenom.. Možete i umućen šlag za dekoraciju..
Meni su lično najbolji bez ičega preko.

Ako volite da sve bude lepo i besprekorno ravno po površini kolačića, prelijte tanji sloj od umućene kisele pavlake(200ml) i dve kašike šećera u prahu. To uraditi dok su kolači još topli. Pa vratiti u još vruću, ali isključenu rernu na oko pet minuta.








27.01.2015.

Musaka od kupusa




Potrebni sastojci:

glavica crnog luka
manja glavica svežeg (slatkog) kupusa
200gr. mlevenog mesa
dve kašike pirinča
jaje
kašičica brašna
ulje, so, začini..

Na malo ulja propržiti seckani luk pet minuta, dodati mleveno meso i posle još pet minuta prženja dodati seckani kupus. Naliti šoljom vode i prodinstati sve dvadesetak minuta. Na kraju ubaciti oprani pirinač, začin C, biber, peršun. Preručiti u posudu za pečenje i preliti mešavinom umućenog jajeta, brašna i šoljice vode. Po potrebi dodati još malo vode. 
Peći u dobro ugrejanoj rerni oko pola sata.





Danas je praznik Sveti Sava. Školska slava. Svečano se obeležava u školama i mnogim domovima u Srbiji.

Moj svekar je jednu ikonu Svetog Save na svom zidu uramio, evo ovako...



A tu pored su još neki interesantni detalji u interijeru...







24.01.2015.

I vi imate stare dosadne crne naočare?





Ja sam jedne od nekoliko komada koje se vuku po fijokama malo preuredila.Ove su jedne koje sam dobila od Marije poodavno, i pošto sam ih vrlo retko (čita se: dva puta) nosila, posumnjala je ona da mi se ne sviđaju... Rekoh, ma ne..kakvi.. samo su mi nekako... onako "a la Svetlana"... Ili još bolji opis: izgledam k'o muva kad ih stavim. 

Međutim, uz ideju koja mi je pala na pamet, letos možda i budu nošene. Računam, tufnice prizivaju lepo vreme...

Akrilna boja i tanka četkica i tufnajte do mile volje. 
Na kraju se malo poprskaju akril lakom, a i ne mora ako ga nemate.




A evo i Marijinih vizit kartica. Jedva sam čekala da ih se dočepam. Međutim, iznenađenje je nastupilo kad sam pogvirila na njihovu poleđinu. 
Rekoh, da vidim kalendar...


Kad ono...





23.01.2015.

Makaroni spanaćoni






Još jedno brzo, jeftino i lagano jelo. Posno. Za ručak ili večeru. Kao prilog ili glavno jelo..

Potrebno:
-pakovanje smrznutog spanaća (ili svež, ako ga imate)
-glavica crnog luka
-nekoliko češnjeva belog luka
-malo ula, začin, peršun, biber po želji..

-pakovanje makarona

Na ulju propržiti kratko seckani crni i beli luk i odmah mu dodati seckani spanać. Nakon pet minuta prženja, naliti oko 100ml vode i poklopljeno ostaviti desetak minuta da se dinsta na srednjoj temperaturi. 
Za to vreme spremiti kašičicu brašna umućenu u 200ml vode. Preliti preko spanaća i još pet minuta kuvati. Začiniti i skloniti sa ringle.

Skuvane makrone umešati u spremljen spanać pa sve zajedno izručiti u posudu za pečenje. Zapeći u rerni kratko(15-ak minuta) na najjačoj temperaturi.




I prijatno!



21.01.2015.

Mome mužu za rođendan - Mafini od šargarepe




To vam je jedan klasični roker. Okoreli, ustvari. Taj moj muž.
I nedavno ja tako njemu nešto nadrndana, tokom nekog razgovora kažem: Znaš šta, ja mislim da će tvoja sledeća žena da bude neki narodnjak. Okoreli. Al' zavijen. Onako, ne na prvu loptu, nego postepeno će svoje muzičke afinitete da otkriva... Prvo malo preko nekih latino baladica, pa malo disko, malo pop... pa dok jednom ne skoči s rukama i kažiprstom u vis na nekoj svadbici.. pa na stolicu. Onda otme mikrofon pevačici. A ti ćeš verovatno pod sto. 
Ili nećeš? A?

Dobro, i ja znam da dam sebi oduška kad sam baš, baš.. ma nema dok se ne dignu ručice... da se ne lažemo ovde ;)
Ali onda ćeš i iz kuhinje uz kuvanje ručka da slušaš, ne ovog Demisa Rusosa, nego njen prateći vokal nekom možda slavuju iz Mrčajevaca ili odakle već.. nema veze. I ako. I treba.
Tako ja razvezla priču. Lepo gledam film što mi se razvija pred očima.

On me gleda.
Šta bre lupaš tu, života ti? Kakav slavuj, kakva žena. Kakva svadba?

Ja crkla od smeha.

Posle nešto mislim, zezaj se ti, Sandra samo. Nemoj da ti đavo bude kriv kad možda sedeći na nekom oblaku (ovo je romantična verzija mog boravka na onom svetu), budeš plakala gledajući dole. Kao uz one silne srceparajuće, prvo tužne, pa na kraju srećne ljubavne filmove što odgledah više puta.
Ma baš me briga, na kraju krajeva, šta ima da plačem, neće ni njoj da bude lako. Navikli smo se, je l te, na tretmane, titranja...Celodnevna. 
Gde mi je? Tu ti je. A gde mi je.. ? Tu i tu ti je.
Nedeljom... zna se šta i kako...
Ručak. Kašikom, normalno. Pa dremka uz TV. Tišina, deco! 
(Tu već počne pomalo da mi je bude i žao...)
A muzikica za dremku tiha.
Aha! E, tu nastaje zajeb. Rekoh vam već ... Muzika. Ne slavuj.
Mada, nešto mislim... sluškice kad se stave na uši dobija se nemi film, što u nekim slučajevima i nije loše.

Ja kao preko muzičkog ukusa htela da doskočim, da udarim tamo gde najviše boli... kao da je to ono najgore što može da ga strefi...za kaznu. Pa smešna sam i sebi samoj. 
Ma ko te pita za muzički ukus i slične bakrače.
I ko zna da l ću ja baš na oblaku da sedim...

E tad sam već sama sebi podviknula: Alo, ženo, buđenje!! 
I probudim se iz sopstvenih misli. 

Ma boli me uvo, tj. boleće me uvo, nadam se...tada.. Nek rade šta hoće. Što kažu, svi su muškarci u zgodnoj prilici isti. 
Samo su neki istiji.

* * *

A ove mafine ni slučajno ne propustite da isprobate. Ne da su dobri, nego otkidaju. 


Mafini od šargarepe (brzo, jednostavno,posno)

350gr. šargarepe izrendati sitno, dodati joj 250gr. šećera u prahu i ostaviti izmešano da odstoji oko 30 minuta.
U posebnom sudu pomešati 300gr. brašna, prašak za pecivo, 1 vanilu i 2dl ulja.
Sjediniti to sa šargarepom.
Tako smo dobili osnovnu masu koju posle po želji i ukusu možemo obogatiti orasima, lešnicima, džemom, višnjama ili nekim drugim voćem. 
Ja sam umešala nekoliko kašika mlevenih lešnika. Pekla sam u papirnim korpicama oko 40 minuta. Glazura je od čokolade i ulja.



Hvala mojoj divnoj drugarici Dušici što mi ih je preporučila i izdiktirala recept dok sam je telefonom zasmejavala toliko da je stajala sama na sred ulice i smejala se. 
Zato i sa ovim tekstom nastavljamo u istom maniru ;)




19.01.2015.

Kupus u tiganju




Možda sam već negde na blogu spominjala kako ja najradije spremam sladak kupus. Ali mi je juče ovaj kupus posebno dobro uspeo (i prijao), zato preporučujem, a slike su sveže ;)

Ustvari sam svo povrće počela zadnjih godina ovako da pripremam. Volim dinstano.. dakle, ni prženo ni kuvano, previše čorbasto. 

Pripremite prvo povrće koje želite da upotrebite.
Ja sam spremila pola glavice kupusa, koren celera, nekoliko šargarepa, dve glavice luka i šolju paradajza iz flaše (može i smrznuti).



Sve namirnice operem, oljuštim, naseckam na krupne komade (i luk).
U velikom dubokom tiganju ugrejem 2-3 kašike ulja pa sve pripremljene namirnice ubacim na vruće ulje. Smanjim vrlo malo temperaturu ringle i uz povremeno mešanje, propržim sve 5-6 minuta. Zatim ulijem šolju paradajza i na srednjoj temperaturi, poklopljeno dinstam oko pola sata. Povremeno treba promešati i po potrebi uliti još pola ili celu čašu vode.. da ne bude baš potpuno "suvo". 



Na kraju sve dobro začinim biberom, začinom i peršunom... So nije potrebna pored začina koji je dovoljno slan.
Brzo jelo, baš kako volimo.

Prijatno, društvo! :)


I još malo slika... jučerašnja šetnja u podnožju planine Goč.






14.01.2015.

Papirne ružice




Kad god mi zafali neka sitnica, bilo na čestitkama, kutijama ili raznim visuljcima da upotpunim neku šarenu priču, ja posegnem za jednom kutijom od cipela gde držim već napravljene papirne ružice.
I time uglavnom rešim stvar.


Jednostavne su za izradu. 
Naravno. Ovde ne pravimo komplikovane stvari ;)
Pa ipak sam odugovlačila sa postom u kome bih objasnila kako ih tačno ja pravim. 
Videla sam na internetu da ima dosta raznolikih cvetova i načina pravljenja papirnih ruža, ali se osim kod nekoliko varijanti, nisam mnogo zadržavala. Meni je ovaj "moj" način dovoljno jednostavan da me ne mrzi da ih uvijam. I volim što su mi uglavnom onako... svaka za sebe, svaka se razlikuje od prethodne. Svaka je priča za sebe. A zajedno su uvek neponovljive.

Rado izbegavam merenje, lenjire, precizne prave linije u bilo kom kreativnom poduhvatu... Mislim, može i to ponekad, kad sam posebno, posebno raspoložena. 
Moram s tim u vezi da spomenem još da me oduševljavaju dame koje se bave quilling tehnikom, a to su prvenstveno maštovite Klaudija i Nena, kao i perfektna i besprekorna quilling majstorica Ivana. Uvek im u komentaru iskreno napišem "svaka čast!" Na strpljenju, pedantnosti i umešnosti.

Nekoliko devojaka, verujem, s nestrpljenjem čeka par sličica koje sam poodavno obećala.
Evo ih:



Papirne trake su duge otprilike 15-20cm i široke oko 2.5cm. Presavijem ih uz duž i ravnomerno nanesem lepak. Ovde na slikama se vidi OHO lepak, ali veoma je dobar i lepak za papir.
Papir možete upotrebiti koji god imate i volite, od onog tankog belog za krojeve, preko tanjeg pak-papira, pa sve do običnog novinskog papira. 
Ja sam nalazila već gužvani papir u knjižarama, ali kad nije bilo njega izgužvala bih bilo koji, pa ga tek onda sekla u trake. Nekako mi je izgled cveta lepši s gužvanim papirom.



Ne uvijati mnogo čvrsto. Kao što prave latice među sobom imaju prostora, tako i papir treba uvijati ovlaš i stalno pomalo uvrtati prema spolja. Iako ružice pojedinačno izgledaju prilično "drndavo" (volim ovu reč), kad se skupe, tj. prilepe u buket, taj utisak se malo promeni.


Ovaj put sam rešila da napravim buketić uvijen u braon papir. Formirane cvetove sam prilepila na "grudvu" izužvanog (bilo kakvog) papira. Sve zajedno obmotala braon papirom i vezala mašnu od ratana..




Pa rekoh već da je jednostavno!
Uživajte u pravljenju sopstvenih buketa, cvetnih lopti, korpica, čestitki, ramova... :*








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...