28.04.2015.

Zapečeni spanać s piletinom i crnim lukom





Mnogo jednostavan recept i mnogo ukusno jelo.

Spremiti: 
-polovinu belog mesa od jednog pileta, 
-naseckane dve manje glavice crnog luka, 
-dva-tri čena belog luka
-usitnjen spanać (oko 500gr)
-nekoliko sitnijih glavica crnog luka presečenih na polovine
-ulje, so, začin

Na ulju kratko propržiti luk (moj je malo zagoreo dok sam se zamajavala fotoaparatom)
Dodati meso i posle pet minuta ubaciti spanać sa šoljicom vode da se sve zajedno krčka oko petnaest minuta.
Začiniti po želji.



Prebaciti u činiju za pečenje u rerni. Dodati malo vode ako ocenite da treba
Polovine glavica luka rasporediti preko svega i peći oko pola sata na jačoj temperaturi (180-200)


Umesto luka odozgore ređajte šampinjone ako više volite. 
Meni je ovo super dekorativno jelo i za neke svečanije ručkove... a i Hrono je ;)
Pa izvolte! 







24.04.2015.

Slatka peciva interesantnih oblika







Volim da radim s testom, naročito slatkim.
Dugo sam samo pravila kiflice, jedno 10-ak godina. Onda sam htela da se oprobam sa štrudlama. Prvih nekoliko puta bilo je neuspešno. Vratila sam se kiflicama. Ali štrudla s makom me je mamila. Shvatila sam na kraju da što sam opuštenija i manje uplašena od neuspeha, rezultati su bolji. 
Sad mi je ustvari izazov svaki novi oblik i forma testa. Jedino izbegavam ona što dugo narastaju, razvijaju se više puta i premazuju.. pa opet. Dakle, shvatate, lisnato mi nije baš na spisku omiljenih.. samo zbog dužine izrade. A Frikom lisnato testo mislim i da ne bih mogla da nadmašim.

Evo navešću nekoliko mojih omiljenih recepata za testo. 

1. Testo s jajima i mlekom

1kg brašna
2 cela jaja i dva žumanca
6 kašika šećera
2 šoljice ulja
1 kašika masti
2 vanilina ili narendana korica limuna

Sve to dodati u 500ml mlakog mleka u koje smo umešali kockicu kvasca. 

Varjačom, pa rukama umesiti i dodati brašno po potrebi dok ne dobijete lepo mekano testo koje se ne lepi za ruke. 
Ostaviti da nadođe oko sat vremena. Ako imate vremena, premesite pa pustite da nadođe i drugi put. Ako nemate, odmah ga formirajte u željeni oblik.

2. Posno testo (bez jaja i mleka)

1kg brašna
500ml kisele vode
kockica kvasca
4 kašike šećera
pola kašičice soli
10 kašika ulja

Umesiti, pa kad naraste oblikovati po želji. 
Odlično je. Bilo mi je omiljeno jedno vreme.. sve dok nisam otkrila sledeće:

3. Testo bez jaja

5 šolja brašna
1 šolja mleka
1 šolja vode
3 kašike šećera i kesica vanilina
pola šolje ulja
kockica kvasca


Količinu brašna korigujem po potrebi i uvek se trudim da odvojim vreme da mogu dva puta da premesim testo pre nego što ga razvijem. Mnogo je lepše.
Često nemam u kući mleko. Zamenim ga onda kašikom kisele pavlake razmućenom u vodi... ili jogurtom. 
Ulje kad moram zamenim mašću ili obrnuto. 
Jaja nekad prištedim pa zakinem za komad, dva..

Mnogo možete da zabušavate kod testa, stvarno. Al' to tek kad se zavolite međusobno ;)

Sva ova testa mogu da se prave i u slanoj varijanti, naravno izbacanjem šećera i vanile, a ubacanjem soli u sastav.

Tako da sam se sad i sama preslišala koja su to testa koja najradije koristim.. Ustvari, ova tri recepta su mi sasvim dovoljna za različite potrebe i situacije.
Još da dodam i sledeće. Kad naiđem na neki primamljiv recept i oblik kifli, štrudli, pogača i sl., uglavnom ostajem pri ovim već proverenim receptima za testo. Pozajmljujem samo ideju oblika.


* * *

Evo šta sam ja pravila ove nedelje:


Ruže od jabuka u testu (testo br.3)
Trake od testa su dimenzija 25x4,5cm(otprilike) Isečene kriške jabuke prokuvati minut, dva u soku jednog naceđenog limuna i odmah ocediti. Poređati i urolati, ne suviše čvrsto. Pre pečenja na 180-200 stepeni posuti ih cimetom i vanilom ako volite. 
Malo su se lomili ovi moji tanki listići jabuka.. ali ništa strašno. Ispečene ruže nisu trpele.








Odvojila sam malo od tog testa i napravila male prasiće. Videla sam ih negde na internetu i "sanjala" ih nekoliko dana.
Rupice u nosu se prave tako što zabodete dve čačkalice kroz njušku (koju posebno vadite nekim poklopcem od flaše ili od starog karmina ;) Tako se njuškica lepo prilepi i ne otpadne, a vama posle pečenja ostaje samo da izvadite čačkalice.





Ovaj jež je punjen kremom, a leđa su mu iseckana kuhinjskim makazama. I da znate da bode. 
Za oči i njušku upotrebila sam, kao i obično, suvo grožđe.





I naravno, mede.. iako ste ih videli.. neka ih danas u ovom testavom društvu..



Pa zamesite.. I prijatno!





21.04.2015.

Moj oldtajmer




Imam ovu knjigu recepata sa nekim prelepim čokoladnim kolačima i keksevima, ali nikako da isprobam sve što bih volela. Jedno desetak recepata sam snimila... nisu komplikovani a deluju preukusno.



Naravno, ja bih sve da probam i naravno da moram jedno po jedno..

Nego, nisam baš o tome htela sad da pričamo. Pravljenje kolača sledi u nekom narednom postu. Jedva čekam.

* * *

Viđam u zadnje vreme po internetu neke lepe nove kuhinjske uređaje retro izgleda. Blendere, tostere, miksere... Izgledaju kao iz 60-tih, obli i sjajni, pastelni ili crveni... Lepi su i uklopivi u neke slične prostore, prate neke kuhinjske teme, baš su blistavi i privlačni. 
Uvek duboko uzdahnem i krenem dalje da blejim u sve i svašta. 

Ali ne daju mi mira ti novi oldtajmeri, stalno iskaču ispred mojih očiju. 
Ja se nedavno setim: pa i ja sam vlasnica jednog miksera - oldtajmera. Nije mala stvar. 



Ovo sam ga očistila pre slikanja, da ne bude nesporazuma..

Prati me od samih početaka u kuhinji taj mikser. Već dvadeset i nešto godina.
Mislim da sam prvi put umutila pire s njim... pa onda i koru za ledene kocke. Muž je uglavnom mutio šlag i slatku pavlaku. Dva puta. Pozirao mi je za slikanje, da ima da se pohvali kako je vešt i u kuhinji... Sećam se k'o juče da je bilo. A imam i sliku.
U zadnje vreme počeo je da "štuca" pomalo (mislim na mikser). Ispušta neke krike u radu, jedna mutilica malo napukla.. vidim ja da se bliži kraj. 

E, ja onda reših da mu udahnem malo novog života pre nego ga snaga potpuno izda. Kako drugačije - nego da mi procveta.. u mojoj, i inače često prešarenoj i haotičnoj kuhinji..



Dekupažirala sam ga najcvetnijom salvetom koju sam imala. Malo natufnala akrilnom bojom pa isprskala akrilnim lakom(dva puta). Blago išmirglala najfinijim šmirgl papirom i to je bilo to.

Je l znate ono kad hoćete nešto da uradite pošto-poto i na kraju to uradite jer drugačije nije moglo biti zato što ste vi tako rešili?
Znate? 
Pa znam da znate.

Ja sad tek ne znam šta ću pre.. ove puslica zalogajčiće ili klasičniju laganu torticu s višnjama...



A na suncu... ne zna se da li je sjajnije s neba ili od ovog mog miksera. 
Majke mi.








19.04.2015.

Medvedići na izletu







Neko je juče zaboravio svog medu. Kod kuće, u parku, na autobuskoj stanici.
Zavrljačio ga je s kauča u ugao sobe. Onda ga je u prolazu šutnuo. Zatim ga smestio na prozorsku dasku jer tu najmanje smeta. A može i da gleda u druge prozore.
Neko ga je nekada vodio sa sobom na putovanja.
Danas će ga opet zaboraviti. 
U prevozu, u prodavnici, u kafeu, u parku, na autobuskoj i železničkoj stanici. Na prozorskoj dasci.


* * *

Zato sam napravila ove medvediće od slatkog testa i povela ih na izlet. 
Pozivamo na buđenje sve mede koji još uvek spavaju neki svoj zimski san. Verujem da su snovi slatki. 
Ali, april je i proleće je, bele rade i maslačci. Narcisi već precvetali..




Slatko testo:

500gr belog brašna
100ml ulja
100ml vode
100ml mleka
kašika kisele pavlake
3 kašike šećera
1 vanilin
kockica kvasca

Zamesiti, pa kad naraste oblikovati figure. Pre pečenja premazati žumancetom.
Pekla sam ih oko 25 minuta













18.04.2015.

Pred kišu



Pred kišu se nekad toliko uzvrtimo da za kratko vreme postignemo i uradimo prilično toga što nekad razvlačimo unedogled. Kod mene je često tako. Kao ono kad vam se najve gosti iznenada, pa imate vremena da samo na brzinu pospremite kući, i tom ptilikom otkrijete kako je potrebno vrlo malo vremena da se kuća sredi prilično dobro... ali ako ste uključeni na maksimalnu brzinu. Plus stanje volje u fulu... da.

Tako ja jutros levo, desno, tamo i ovamo.. svašta nešto stigoh do podne. Pa čak i da zabeležim stanje s nekim voćkama i retkim cvetićima koji opstaju sami, kako znaju i umeju. Od mene vajde nema za sad.









Sad slušam kišu kroz prozor i šmirglam pomalo.. Uskoro ćete videti i šta radim. Sviđa mi se ovo, a pomalo mi je i žao.. i ne znam tačno koje osećanje preovladava.

Prethodna nedelja bila je prošarana uobičajenim kuhinjskim šarenilom, mirisima topljenog šećera i omekšivača.

- Doboš torta koju nisam dugo pravila, pa sam je se i uželela. Stvarno mi je zabavna i izazovna za pravljenje. Za jelo sve manje. Naginjem sve više nekim kremastijim poslasticama..

- Ovaj tamni kolač se zove Crnac bez jaja. Jeste bez jaja i jeste neko hteo da napravi foru. Ako vam je smešno, uspeo je ;) 
Sve u svemu, posle Uskršnjih kuvanih jaja i celonedeljnog jedenja istih za doručak, ovaj crnac je bio pravo rešenje pri izboru kolača. 
Recept je sa sajta Domaćica




















Hrono recepata ima dosta u ponudi i svi su uglavnom odlični. Nisam ni sumnjala. 
Samo je stvar šta nam se i kad jede. Valja nekad malo i izmisliti sebi neku kombinaciju koja nam baš tad prija. Meni nije problem jer volim da jedem i ne mrzi me da budem maštovita za šporetom.

Evo, na sledećim slikama nalaze se:

- Čorba od spanaća i mlevenog mesa 
Nastala je tako što sam od mlevenog mesa pravila sos za špagete. Uobičajeno sa paradajzom iz flaše. Pred sam kraj kuvanja odvojila količinu sebi u poseban sud pa dodala naseckanu šargarepu, papriku i 5-6 briketa smrznutog spanaća. Smrznuti spanać uvek imam kao rezervu u hladnjaku kad tako neplanirano zatreba.
Nalila sam dve šolje vode. Skuvalo se sve za 15ak minuta ;)

- Salata od sardine, maslina i crnog luka sa dosta peršuna i naceđenog limuna. Najela sam se ljudski (ovo je moja univerzalna izjava posle dobrog jela)




























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...