Cheesecake








Ovo je ona verzija koja se ne peče.
Jednostavan kolač. Ne zahteva posebne veštine, samo malo vremena, volje i materijala. I najvažnije je da ga opušteno pravite. Nema sikiracije, stresiranja, sve pod konac.. može malo više fila, manje voća.. i obrnuto. Podloga od keksa, deblja ili tanja.. samo vi o tome odlučujete. Na kraju će to biti lutkica od kolača... a o ukusu da ne pričam.
Dakle, zaljubite se u svoj čizkejk, i pustite da se i on zaljubi u vas.

A sad malo o načinu pripreme.
Podloga mi je bila od domaćeg keksa, o kome sam već ranije pisala, sveže ispečenog ovim povodom.



Pravila sam tri mala čizkejka u kalupima prečnika 10cm.

Keks sam usitnila oklagijom u kesi.
To je super metod za sitnjenje, takoreći mlevenje keksa, ako vas mrzi da palite mlin ili seckalice razne, koje posle morate da perete.



Za mlade i domaćice-početnice da objasnim:
Stavi se keks u kesu (ja dupliram uvek) pa se oklagijom prelazi preko kese s keksom sve dok se ne usitni skroz.




Keks se zatim izmeša sa omekšalim maslacom. Ne dodajem šećer jer je keks dovoljno sladak. Ako je smeša trošna tj. mrvičasta dodati kašiku mleka ili vode (ili više po potrebi)
Rukama utisnuti keks po dnu kalupa koji smo obložili pek papirom. Pek papir prethodno skrojiti da lepo legne na dno.
Podlogu sam namerno pravila jako tanku.



Preko podloge od keksa dolazi beli fil od krem sira i slatke pavlake.
Slatku pavlaku umutiti pa joj dodati krem sir i dve kašike šećera u prahu.
Na kraju dodati želatin.
Želatin pripremate prema uputstvu sa kesice. Sadržaj se prelije sa četiri kašike vode i stavi po strani 10ak minuta da se učvrsti. Zatim se stavi na neku slabiju temperaturu ringle da se otopi (ne i da provri). 
Pola od tako pripremljenog želatina ide u umućeni krem od sira i pavlake, a druga polovina je kasnije potrebna za želiranje voćnog preliva.

Pripremljen beli fil rasporedite preko podloge od keksa i lepo poravnajte. Umazane obode kalupa obrišite papirnom salvetom.



Za preliv od voća koristila sam smrznute višnje, koje sam prethodnog dana odmrzla. Može i istog dana na slabijoj jačini ringle. Otapanjem su višnje opustile lepu količinu soka koji sam upotrebila zajedno sa višnjama.

Način pripreme voćnog preliva:

Višnje i sok sa kašikom, dve šećera, staviti u šerpicu, pa ih pustiti da se na ringli srednje temperature otope. Skloniti s ringle, ubaciti preostali želatin i dobro izmešati.

Kad se voćni preliv malo ohladi (posle pola sata otprilike), preliti ga preko belog fila.





Voćni preliv će još neko vreme biti tečan. A kad se stegne - to je to. Želatin je napravio svoje.
Kolač treba da u kalupu, na hladnom mestu odstoji nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Stranice kalupa oprezno skidati.



A, da! Zaboravila sam da napišem jednu važnu napomenu. 
Pre nego što sam sipala beli fil u kalup, namazala sam unutrasnjost stranica kalupa uljem. Vrlo tanak sloj, za svaki slučaj, da mi se kolac ne zalepi.
Ipak mi se više sviđa varijanta sa pek papirom koji se obloži po obodima kalupa, ali me ovog puta mrzelo da ga krojim za ove male kalupe.

Potrebni sastojci:

Za podlogu:

200g keksa
70ml maslaca
voda po potrebi
Za fil od sira:

250ml ulupane slatke pavlake
250gr krem sira
dve kašike šećera u prahu
pola kesice želatina

Za voćni preliv:

oko 300 gr višanja
voda po potrebi
kašika, dve šećera
pola kesice želatina

50gr čokolade za dekorativno prelivanje - nije obavezno..






Ako vam se čini da vam nešto sa slike namiguje, jeste.. to su ti čizkejkovi - šarmeri i zavodnici. 













Comments

  1. ovo tako dobro izgleda da bi ju pojela iako ne volim čizkejk nikako! :)

    ReplyDelete
  2. O njami
    obožavam sladko
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
  3. Sve mi namiguju i smeškaju se i prstom pokazuju i zovu... ma strahota jedna, ne smem više da ih gledam, bojim se zaljubiću se, pa šta posle... :)

    ReplyDelete
  4. Uf, ovo je iznimno dobro! Super izgleda, voće po mom ukusu, boje...

    ReplyDelete
  5. Obožavam i da je jedem i da je pravim. Moj recept je malko drugačiji, ali što je najbitnije ne peče se i relativno je brzo gotova torta :-)

    ReplyDelete
  6. Nije ni meni lako gledati tu divotu od kolača... :-))

    ReplyDelete
  7. Jao, kakav dobar recept! Ovi kolački su čarobno ljepi na tvojim fotografijama.

    ReplyDelete
  8. draga moja promjeni naslov posta NE GLEDAJ GLADAN:)))))
    kad se nisam danas utopila od apetita onda nikad necu tako mi to izgleda super:))))

    ReplyDelete
  9. Molim Vas koji je precnik kalupa za tortu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo su tri mala kalupa precnika 10cm, moze jedan veci precnika 25-30cm, ali onda povecajte mere sastojaka

      Delete
  10. Divno izgledaju ovakvi mali! :) Meni osobno je ovo jedna od najdražih kombinacija za čiz i često ga pravim, samo bez želatine i sa ganache slojem između podloge i kreme! naravno, ne budu mi nikad ovako lijepi kao tvoji! :)

    ReplyDelete
  11. Draga Sandra
    Gde se mogu kupiti ovi manji kalupi za cheesecake? ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts