Njujr svuda oko nas





Pošto sam vam lepo, na raznim jezicima, čestitala Novu godinu, nastavljam sa svojim uhodanim tempom kuvanja i samo kuvanja, da mi ne bude jednog dana žao što nisam iskoristila ovu svoju današnju volju. 
Prelazimo odmah bez mnogo odlaganja na nove, zanimljive recepte.


Ovo je nešto što ni sama ranije nisam spremala, a ideja je nastala kao po običaju, neplanirano. Ustvari, nastala je tako što sam htela zapečeno povrće, ali nisam mogla da se odlučim između boranije i brokolija. 
Upotrebila sam oba i nisam pogrešila. Lepa i ukusna kombinacija.
Vi zamenite povrće ako želite.
Ja za naredne dane imam u planu karfiol i grašak.





Štrudla na sledećoj slici je od jabuka i oraha. 
Napravila ju je moja tetka, i dok ne uzmem precizan recept od nje, samo sliku imam za uspomenu. Inače, ona u jednu štrudlu stavi dovoljno oraha za omanju tortu. 
Pa kako onda da se ne udavimo jedući?




Tikvenjak, poznat i kao bundevara, pravim uglavnom na posan način. Recept je manje više poznata i jednostavna stvar, a ja sam ovaj recept dobila od tetka Mileve, tetke mog muža. Ona nažalost više nije među nama, no ima puno stvari i događaja po kojima je se rado sećam.
Meni je posebno drago i značajno kad nekoga mogu da pamtim kroz recepte i savete o kuvanju, koji se zatim prenose s generacije na generaciju.
Pa onda ta draga lica budu opet prisutna i živa, kad god treba i kad poželimo..

Tetka Milevin tikvenjak
(posna verzija)

Potrebno je pakovanje tankih kora, 
tikva, tj. bundeva (nema precizne mere, recimo oko 600-700gr narendane)
2 vanilina
4-5 kašika šećera
cimet
oko 100ml ulja

Na dno nauljenog pleha stavi se jedna kora koja se pospe s malo šećera. 
Nakon toga svaku koru posipati (mestimično ali ravnomerno) nadevom od izmešane tikve, vanilina, šećera i cimeta. Voditi računa da nadeva bude dovoljno za sve kore.
Sa po kašikom ulja posipati tek svaku drugu ili treću koru u nizu.
Poslednju koru poprskati s malo ulja (može i sa malo kisele vode)

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Prohlađen tikvenjak seći i služiti.

Ja sam ovog puta uvijala kore u rolate i tako ih pekla (iako više volim gore opisano klasično ređanje kore na koru).




A je l ste pravili vi sitne palačinke (a la sitni kolači)?
Pa nisam ni ja, do juče.


Da skratim, ovo je bilo neplanirano a mnogo dobro, i što je najvažnije, od pet palačinki dobije se deset sitnih :)
Znate kako su simpatične, onako male na tacni za služenje.










Osim kuvanja i ždranja skuvanog, ima tu još interesantnih scena iz proteklih novogodišnjih dana.

Recimo, nikad nisam uživo videla kako izgledaju pijačne tezge 1.januara bilo koje godine, u 7 sati ujutro. Nenaspavana ali navijena na neki svoj lični časovnik, krenem u jutarnju akciju, zaboravivši sve pucnje, petarde i vatromete iz protekle noći (kao i činjenicu da je većina sveta u "njujr moodu"). 
Ja se tako malo prošetala, škljocnula za uspomenu i vratila nazad prazne torbe u koju sam planirala da ubacim kupljen sir i kajmak.




A da sam opuštena možda i više nego što treba, povremeno se podsetim kad slučajno u kući prođem pored ogledala, pa se prenerazim.

Evo.. zaokruži uljeza na slici:
a) udoban pamučni donji deo pidžame iz doba Kasandre
b) tople čarapice
c) tufnaste papuče
d) celokupna kombinacija

Što bi neki rekli, nisam fešn in, pa to ti je.



Ali kad se smrzneš čisteći sneg skoro po celi dan, kad god i gde god rešiš da se mrdneš, tako je. Zaboraviš lako na ogledalo.

No, opet zahvaljujući ovom snegu do kolena, dođosmo do onog starog dobrog zaključka: Šta mi je žensko ako ne može da izlopata stazu oko kuće.. I prilaz za garažu. Pih.






A, da... ni ovo ne bih propustila da podelim s vama. 
Kako prase i ja čekamo taksi. Morala sam da ga spustim u sneg, jer bi mi inače ruke otpale. 




And so my love... tomorrow may rain, so I'll follow the sun




Vidimo se! :)



Ps. Ažuriranje 
(dodato u ovaj post pola sata nakon prve objave)

Da ne bude zabune, i da ne mislite da sam uvek "raspad sistema look", upravo sam začinila pasulj, naseckala kupus najsitnije moguće, sredila se, namazala... 
Sedim i glumim kraljicu.
Čao ;)



Comments

  1. Nasmej nas uvek ovako i podeli lepe fotke.Favorit mi je prase i palačinke na pola!Ha.haaa Odsada ih stalno delim da na pola da ne moram puno da pečem..Da ima za sve :)))Sad se setih...pre par godina bila je hit kod nas onaj teflonski ogroooomni tiganj gril sa providnim poklopcem.Mislim da je bio jedno 40 cm u prečniku.I za jedan prvi maj njih trista u kući.Ja se setim i ispržim tri te palačinke.I podelim svima naravno.Kako bih se setila našeg Drugara Pece (koji je nažalost preminuo) koji je slatko izjavio :" Ubi nas Cale sa tri palačinke!"

    ReplyDelete
  2. E, od sada palačinke pravim na pola:)))
    Pidžama iz doba Kasandre, smejem se kao luda:))) Znači da ti je pidžama punoletna, ja sam bila trudna sa najstarijim detetom kada je Kasandra bila aktuelna.

    ReplyDelete
  3. Bome, ova vrećica sa nogicom ti je najjača! A nisu ni tvoje za bacit haha! Lipi post, vedar, treba se prepisati kao lijek u ove tmurne dane!

    ReplyDelete
  4. Pidžama i prase su prva liga. :-) Vjeruj mi, ne mogu gledati hranu posle praznika. Prepuna sam svega. :-))) Hvala ti za ovaj post. Nasmijala sam se do suza. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sonja, imaš pravo za hranu i praznike, preterujemo.. Hvala:*

      Delete
  5. Kad svratim do tebe, uvjek mi ustima nešto fali- :)))
    Divan post
    pozdrav Tamara

    ReplyDelete
  6. Ja volim da čitam tvoje postove jer ih pišeš srcem....male palačinke super ideja ali onda ih pojedoše sve odjednom jer bi mi rekli šta je ovo...resesija?

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Pa mi u svakom slučaju pojedemo sve odjednom :)) Hvala,Zoko na lepim rečima:*

      Delete
  7. draga moja kolegica kod tebe je uvjek zabavno i smješno...... mogu ti priznat takve pidzame su za mame kao sto smo mi:)))) takve ima i kod mene ono nema mode i ukusa ali je komotno i toplo:))))
    a prase prva liga:)) nadam se da si ga dobro ispekla pod sacem:)))
    ja bi onu skoru sa vrha:)())
    a i sve ostalo ispalo ti savrseno:)))
    evo sretna ti nova:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesna,ti znaš koji je deo praseta najbolji.. i ja sam uvek za koricu;)

      Delete
  8. Ja sam jednom kupila udobnu pidžamu, sivu sa krupnim narandžastim ružama, sa ciljem da ju nosim po dvorištu. Ali ovi moji mi nisu dozvolili... :)
    Baš volim tvoje postove! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ??!? Pa taj dezen je odličan za po dvorištu... :)

      Delete
  9. Prase čeka taksi, izbacilo nogu umjesto palca, heheh, ludilo, nek vam je svima sretna nova godina, obilje hrane i ljudi koji će sve to popapati :)

    ReplyDelete
  10. Prase čeka taksi, izbacilo nogu umjesto palca, heheh, ludilo, nek vam je svima sretna nova godina, obilje hrane i ljudi koji će sve to popapati :)

    ReplyDelete
  11. Thank you:) You have a great blog!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts