Sreća na tanjiru u kišno popodne





Jedna neobična kombinacija koju do sada nisam imala priliku da isprobam. Mak i višnje. Odlično!



Palo mi je na pamet da će po tom sumornom vremenu baš višnje da odigraju ključnu ulogu u našoj kući. Mak sam dodala spontno pripremajući namirnice.
To su oni trenuci kad nekim savršenim zalogajem izbrišete sve drugo, treće i četvrto oko sebe. I sve na trenutak nestane, ništa ne vidite i ne čujete i ništa vas se ne tiče. 
Tako sam ja posle ručka posegnula za jednim tek pečenim komadom ove štrudle. Pa malo kasnije za jednim idealno prohlađenim.. 
Zatim za još jednim.. potpuno ohlađenim. Ili su bila dva.. sad ne znam.
A neke poslastice su najlepše kad su skroz hladne.
Onda stvarno više ništa nije bilo važno.



Jeste da se malo lepi i razmazuje ovaj crveni preliv čarobnog sjaja.. i po tanjiru a i po prstima. Ali verujem da ćete se već izboriti s tim problemima :)


Štrudla sa višnjama i makom
(recept)

potrebni sastojci:

pakovanje kora za pitu
300gr višanja(koristila sam smrznute)
50gr griza
2 kesice vanile
100gr mlevenog maka
3-4 kašike vode(za nadev od maka)
6 kašika šećera za posipanje kora
3 kašike šećera za preliv
150ml ulja




Odmrznuti višnje. 
Ako nemate strpljenja da čekate da se odmrznu ili ste iznenada rešili da pravite ovo(kao i ja), stavite smrznute višnje u šerpicu, prelijte ih sa dve kašike vode i otopite na srednjoj temperaturi ringle. Brzo to ide. Procediti ih od soka koji se otapanjem stvorio, a sok sačuvajte, trebaće..

Pakovanje kora podeliti na tri dela za tri rolata(štrudle). U svakom delu biće po četiri do šest kora (otprilike).
Ređajte jednu koru preko druge, tako što prvu pospete s malo ulja, drugu sa šećerom, pa treću uljem i tako redom sve do zadnje kore koju pospete sa mešavinom višanja, griza i vanile. Preko višanja mestimično rasporediti i nadev od maka.
Nadev od maka pripremiti po uputstvu s pakovanja. 
Ja ga spremam tako što u proključalu vodu sipam mleveni mak i pustim da krčka vrlo kratko. Ovo može i s mlekom da se uradi, ali ja sam ovog puta pravila posnu varijantu.

Uviti sve u formu rolata i ređati u pleh.
Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.

Crveni preliv pravi se tako što u plićoj posudi prokuvate 3 kašike šećera i nekoliko kašika soka koji su višnje opustile otapanjem. Skuvati da ima gustinu domaćeg soka. 
To traje svega nekoliko minuta.
Preliti preko servirane štrudle.



* * *

I još malo prizora iz moje kuhinje i okoline..











Comments

  1. kad si opisivala kako si krala komadic po komadic u stvari parče po parče....... vidjela sam te hihi tako mi se dopalo:))))
    vhejurujem da nije lako odoljeti takov kolaču......
    prijatno bejbi:))))
    volim tvoje slike tako su retro:)))

    ReplyDelete
  2. Jako lepo miriše iz tvoje kuhinje. :-) Volim višnje i volim mak. Mislim, da bi i ja pojela više komadiča ove čarobne štrudle. Bolje da je ne pravim. :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nekad je bolje nemati takve stvari u blizini... znam iz iskustva ;)

      Delete
  3. Ja sam trenutno odlepila jer je ovo moja omiljena kombinacija! Pravim pod hitno! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nećeš se kajati, naročito ako voliš tu kombinaciju :*

      Delete
  4. Odlicna kombinacija. Skoro sam je probala u nekom kolacu i bas su se lepo druzili visnje i mak. Ja sam nekoc jela i neke mafine sa makom i limunom. I to je dobro. Kao klasicna strudla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je mak u bilo kojoj kombinaciji hit! :)

      Delete
  5. Kod tebe je sve uvijek tako lijepo i zamamno!A mak se slaže s mnogo drugih namirnica (npr. meki mladi sir), treba samo probati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, Fikreta, dobro si mi rekla.. to cu tek da isprobam ;)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts