22.10.2016.

Mak kocke





Kolači s makom su za mene nešto kao No1. Bili i ostali.
To su uglavnom klasične štrudle, rolati od kiselog testa. Posne ili mrsne, svejedno.. meni mak u njima deluje uvek carski.
I ovog puta sam za testo upotrebila klasične satojke, samo što sam ga drugačije rasporedila u plehu zajedno s nadevom od maka.
Dakle, naraslo testo sam podelila na dva dela. Jedan deo sam rasporedila (utapkla rukama) po dnu pleha. Preko njega sam rasporedila fil od maka, pa preko ređala preostalo testo tako što sam testo dlanovima formirala u "gliste" od testa ( ja se izvinjavam na ovom glupom izrazu, ali razmišljala sam deset minuta kako bih nazvala oblik testa od kojeg formiramo i pletenice i slične stvari..). Onda sam ih unakrsno poređala preko fila i ostavila sve da lepo nadođe.


Pošto nisam dovoljan razmak napravila između testavih glista, one su se prilikom pečenja na nekim mestima spojile i malo mi pokvarile raspoloženje. No, to razočarenje nije dugo potrajalo, jer je ukus celog kolača bio sasvim savršen i fila je ovog puta bilo baš baš dosta. 
A najbolje od svega je bilo to što mi je tog popodneva došla Marija pa kolač nije imao šanse da me zeza i nervira. Jer, tek je sledio pravi provod s fotkanjem, kafenisanjem i mešenjem novog testa za još jednu odličnu poslasticu. I sve to jednog predivnog kišnog dana..


Fotografije koje slede napravila je Marija 
(Instagram: @ascoolaskimdeal)










Recept za testo
(ovim redosledom dodajem sastojke u posudu za mešenje, s tim što uvek prvo umešam kvasac i tečnost, pa dodajem i sve ostalo. I mešam kašikom sve dok je lepljivo)

pola kockice kvasca
100 ml toplog mleka
100 ml vode
1 manje jaje
2 kesice vanilina
4 kašike šećera
120 ml ulja
400-450 gr brašna 
Brašno postepeno dodavati u prethodno sjedinjene nabrojane sastojke i umesiti glatko testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna.
Ostaviti testo da naraste na toplom, pa rasporediti kolač onako kako sam već gore navela. 
Premazati odozgore žumancetom... mada može i bez žumanceta. Lepa boja pečenog testa se dobije i uz pomoć mešavine kašike mleka i kašike ulja. ;)
Peći u ugrejanoj rerni na 180-200 oko 35-40 minuta.

Fil od maka pripremam po uputstvu sa kutije/kesice. 
Kad mak kupim na meru tada u 150ml proključalog mleka sipam toliko maka koliko je potrebno da dobijem fil koji se lepo raspoređuje, znači ni pregust ni previše redak. Za to je potrebno otprilike 200 do 250 gr maka. Malo promešam sve zajedno na isključenoj ringli, pa sklonim da se prohladi.
Šećer ne stavljam u fil jer je kupovni  mak već zaslađen. 

Eto, ako se odiučite da složite ovaj kolač od maka, nek vam bude jednako zanimljivo <3





5 коментара:

  1. Moj Zoran ce ti biti zahvalan za recept.Kako si lepa.Kad cera uslika majku moze na naslivnicu .Poz.za obe kreativne duse.:)

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepe su ti slike i blago tebi kad imaš nekog ko ima dobro oko za sliku, mm to nebi znao ni kako da uslika. Pita ti je izuzetno dobra. Pozdrav za tim mame i kćerke.

    ОдговориИзбриши
  3. Kolač je super, a fotografije fantastične. Tvoja Marija je majstor fotografije, a ti dobar fotomodel. :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Kolač je super, a fotografije fantastične. Tvoja Marija je majstor fotografije, a ti dobar fotomodel. :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Još jedan divan recept i još lepše fotke :) Kad neko fotografiše srcem...

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...