03.11.2016.

Karamel rolnice i jedan divan doručak






Ova poslastica me je dugo mamila da je napravim. Prvobitan plan je bio da pravim cimet rolnice, ali mi je onda nešto drugo palo na pamet. Naime, videla sam recept za karamel krem na blogu Kuhinja zaposlene žene. Svidelo mi se lepo i detaljno objašnjenje pa sam rešila da se oprobam.
Ako prvi put pravite, slobodno se ne ustručavajte da ispoštujete recept sa spomenutog bloga. Pouzdan je, proverila sam dva puta.

Same rolnice prave se  jednostavno. Potrebno vam je testo, karamel krem i seckani orasi ili lešnici.


Testo sam umesila od 

400 gr brašna 
pola kockice kvasca
100ml mleka 
50 ml vode
100ml ulja
3 kašike šećera
1 kesice vanilina
malo naribane kore od limuna ( ne mora ako je nerado koristite)

Umešeno testo ostaviti da narastre oko 30 min.
Dok testo narasta skuvajte karamel krem.
Naraslo testo oklagijom razviti u tanku koru.
Namazati je ravnomerno karamel kremom i posuti seckanim orasima (ostaviti jedno dve kašike karamela da se preliju pečene rolnice)
Uviti u rolat, pa seći komade širine oko 2 cm. 
Poređati u posudu za pečenje obloženu pek papirom i namazati žumancetom i uljem.. 
Peći u ugrejanoj rerni oko 40 minuta na 180 stepeni, pa pečene rolnice preliti onim ostatkom karamele, u koju sam dodala još kašiku slatke pavlake da bi se lepo razlivala.



Ja ne bih bila ja da nisam od naraslog testa odvojila jedan deo, pa napravila i one cimet rolnice, za koje sam razvučeno testo posula mešavinom od dve kašike cimeta i dve kašike šećera i šakom suvih brusnica.. Luda žena ;)





* * *

A da mi hrono ne trpi govore naredne sličice. 
Ja sam tako lepo usavršila pojednostavljeno kuvanje da je to milina. Ne prljam više toliko sudova kao ranije.

Navikla sam da doručak bude kraljevski obrok. I prilično se odvikla od hleba.. Kako? Imajte strpljenja za hrono i nagradiće vas višestruko. Jednog dana probudićete bez onih ustaljenih loših navika u ishrani. Pravićete greškice jer ste ljudsko biće, ali ćete s lakoćom da se vraćate zdravom načinu ishrane i života.


Dakle, izruči sve to iz tanjira na ugrejanu masnoću, proprži kratko, posoli malo i na kraju dodaj svemu jaja i kašiku mlevenog lana.
Na tanjiru se nalazi: oko100gr spanaća, 100gr naseckanih pilećih prsa i pola narezanog paradajza.

I #pojeditobezleba ;)





Od muzike neki Majkl Džekson možda uz ovo.. ;)




5 коментара:

  1. Hvala na poverenju, a rolnice su ti mnogo lepe! Odlična je ideja da se preliju karamelom, još uz dodatak oraha (ili čak kikirikija?) - prosto genijalno!

    ОдговориИзбриши
  2. Eto zato, dragi gledaoci, ja ne citam kulinarske blogove :DDD Prvo kitnikez kod Tanje pa ovo cudo kod tebe..ej zivote, lutalico!! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Dobro ide Majkl Džekson uz ovo jelo. :-)) A mogla bi i čaša belog vina. :-))

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...