31.01.2016.

Štrudlice s jabukama i gudbaj januaru





Za ove jednostavne štrudlice potrebno je baš malo. Materijala i vremena.

Za testo je potrebno

150gr pšeničnog brašna
150gr ražanog brašna
2-3 kašike mlevenog lana
2 kašike šećera
kesica vanilina
4 kašike ulja
oko 120ml vode
kvasac

Zamesiti testo, pa dok ono narasta pripremiti nadev.

Za nadev je potrebno

4 narendane jabuke
malo cimeta
kašika i po griza
kesica vanilina
kašika soka od limuna


Testo se podeli na nekoliko jednakih delova. 
Ja sam formirala 6 jufki.
Jednu po jednu razviti i filovati nadevom. 
Premazati ih odozgore uljem.

Peku se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.





* * *

Nadam se da ste fino ovih dana. 
Kraj januara zna da bude turoban u gradu blatnjavih ulica. Pa ako niste našli razlog u sebi, ništa od svega. Što kaže onaj... ne vrede priče.. 

Predložiću ipak nešto.. Znam šta sigurno pomaže. 
Uposlite ruke. Napravite nešto. Sredite špajz.
Zakrpite dugme. Ono koje vas čeka mesecima.
I, da, kosa! Osvežite kosu šišanjem. To je superaktivnost u ovom periodu godine.


Reći ću vam još u poverenju i to da je moj muž počeo da mi broji zalogaje. Jeste. Da ne poverujete.
To naravno, nije istina, ako njega pitate. 
Ali na šta vama liče sledeća pitanja koja malo-malo pa čujem, a upućena su meni..

- Opet jedeš?
- Opet jedeš orahe..
- Zašto jedeš ovako kasno? Nije ti to zdravo. 
- Je l i slanina spada u tu tvoju ishranu?

E pa, opet jedem.
I opet jedem orahe, jer imam punu kesu. Poslala nam MOJA tetka.
I nije kasno pola devet za večeru. Večera mora da se jede barem tri sata pre spavanja, a neću da legnem pre ponoći. 
I ne radim to svako veče.
A slanina spada u moju ishranu, za doručak, sa sve jajima i sirom. Volim slaninu. I uzela sam malo parčence.

Ma šta se ja tebi pravdam..

I nemoj da me teraš da krišom jedem. Znaš kad ću opet da ti pržim tri palačinke i da te hranim burekom dok voziš!!!



* * *

Evo i jednog ranojutarnjeg prizora Pomoravlja dok se magla lagano povlačila i ustupala mesto lepom sunčanom danu. 
Sve sam to "snimila" iz vozila u pokretu. 
Treba nekad iskoristiti čari suvozačkog mesta :)






25.01.2016.

Cheesecake








Ovo je ona verzija koja se ne peče.
Jednostavan kolač. Ne zahteva posebne veštine, samo malo vremena, volje i materijala. I najvažnije je da ga opušteno pravite. Nema sikiracije, stresiranja, sve pod konac.. može malo više fila, manje voća.. i obrnuto. Podloga od keksa, deblja ili tanja.. samo vi o tome odlučujete. Na kraju će to biti lutkica od kolača... a o ukusu da ne pričam.
Dakle, zaljubite se u svoj čizkejk, i pustite da se i on zaljubi u vas.

A sad malo o načinu pripreme.
Podloga mi je bila od domaćeg keksa, o kome sam već ranije pisala, sveže ispečenog ovim povodom.



Pravila sam tri mala čizkejka u kalupima prečnika 10cm.

Keks sam usitnila oklagijom u kesi.
To je super metod za sitnjenje, takoreći mlevenje keksa, ako vas mrzi da palite mlin ili seckalice razne, koje posle morate da perete.



Za mlade i domaćice-početnice da objasnim:
Stavi se keks u kesu (ja dupliram uvek) pa se oklagijom prelazi preko kese s keksom sve dok se ne usitni skroz.




Keks se zatim izmeša sa omekšalim maslacom. Ne dodajem šećer jer je keks dovoljno sladak. Ako je smeša trošna tj. mrvičasta dodati kašiku mleka (ili više po potrebi)
Rukama utisnuti keks po dnu kalupa koji smo obložili pek papirom. Pek papir prethodno skrojiti da lepo legne na dno.
Podlogu sam namerno pravila jako tanku.



Preko podloge od keksa dolazi beli fil od krem sira i slatke pavlake.
Slatku pavlaku umutiti pa joj dodati krem sir i dve kašike šećera u prahu.
Na kraju dodati želatin.
Želatin pripremate prema uputstvu sa kesice. Sadržaj se prelije sa četiri kašike vode i stavi na neku slabiju temperaturu ringle da se otopi(a da ne provri). Izmešati i ostaviti na stranu neki minut da se prohladi.
Pola od tako pripremljenog želatina ide u fil od sira, a druga polovina je kasnije potrebna za želiranje voćnog preliva.

Pripremljen beli fil rasporediti preko podloge od keksa i lepo poravnati. Umazane obode kalupa obrisati papirnom salvetom.



Za preliv od voća koristila sam smrznute višnje, koje sam prethodnog dana odmrzla. Otapanjem su opustile lepu količinu soka koji sam upotrebila zajedno sa višnjama.

Način pripreme voćnog preliva:

Višnje i sok sa kašikom šećera, staviti u šerpicu pa ih pustiti da na ringli srednje temperature počnu pomalo da krčkaju. Odmah skloniti s ringle i ubaciti preostali želatin (koji je možda počeo da se steže, ali nema veze.. Sav želatin lepo kašikom ogrebete, pa u šerpu s višnjama)

Kad se voćni preliv ohladi (posle pola sata otprilike), preliti ga preko belog fila.





Voćni preliv će još neko vreme biti tečan. A kad se stegne - to je to. Želatin je napravio svoje.
Kolač treba da u kalupu, na hladnom mestu odstoji nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Stranice kalupa oprezno skidati.



A, da!! Zaboravila sam da napišem jednu važnu napomenu. 
Pre nego što sam sipala beli fil u kalup, namazala sam unutrasnjost stranica kalupa uljem. Vrlo tanak sloj, za svaki slučaj, da mi se kolac ne zalepi.
Ipak mi se više sviđa varijanta sa pek papirom koji se obloži po obodima kalupa, ali me ovog puta mrzelo da ga krojim za ove male kalupe.

Potrebni sastojci:

Za podlogu:

120gr keksa
100ml maslaca


Za fil od sira:

120ml slatke pavlake
150gr krem sira
dve kašike šećera u prahu
pola kesice želatina

Za voćni preliv:

150-200gr višanja
oko 100ml vode (samo ako radite sa svežim višnjama!!)
kašika šećera u prahu

50gr čokolade za dekorativno prelivanje - nije obavezno..






Ako vam se čini da vam nešto sa slike namiguje, jeste.. to su ti čizkejkovi - šarmeri i zavodnici. 
Mislite da je meni lako...





20.01.2016.

Posno, ukusno i brzo.. na slovo P



Picete s ajvarom (ili pinđurom) i šampinjonima.

Podloga je najobičnije hlebno testo s maslinovim uljem. Kad testo naraste, razvijete ga tanko pa isečete na kvadrate željenih dimenzija. Ovi na slici su otprilike 10x10.
Prenesete testo na pleh obložen pek papirom (da ne biste morali kasnije da ga ribate do iznemoglosti) i filujete.
Ja sam jednu polovinu namazala ajvarom, a drugu pinđurom. Odozgo se naređaju šampinjni, pospe origano i to je to.
Peku se 10ak minuta u dobro ugrejanoj rerni.






Ovo na sledećoj slici je takođe posno, ukusno i brzo. Samo što je uz to i slatko.

Pitice s višnjama
(spremljene za 10 minuta, pojedene još brže)



Otopiti višnje ako su smrznute (najbolje prethodnog dana, ako ovo planirate da spremate). 
Ako niste planirali, opet dobro. Višnje tada stavite u običnu cediljku i prelijte mlazom vode tople i ostaviti da se ocede. Nema veze ako ostanu još pomalo smrznute.

Pripremiti 4-5 kora iz pakovanja. Za jednu piticu potrebna je jedna kora. 
Svaku koru malo pošećeriti, pa preko rasporediti višnje i posuti vanilinom. Nije loše u višnje dodati i pomalo griza koji upija višak soka.. ali nije obavezno. 
Preklapati kore uvek na pola, i tako četiri puta.
Pržti u vrućem ulju s obe strane po 2-3 minuta. Pržene pitice vaditi na papirne ubruse ili salvete.
Ja sam svaki pečeni komad isekla na pola i tako služila, jer su prilično veliki.

Ovo mi je trenutno favorit za brzo a ukusno, mada ne baš i zdravo. Ali ako ne preterujemo.. ;)





10.01.2016.

Njujr svuda oko nas





Pošto sam vam lepo, na raznim jezicima, čestitala Novu godinu, nastavljam sa svojim uhodanim tempom kuvanja i samo kuvanja, da mi ne bude jednog dana žao što nisam iskoristila ovu svoju današnju volju. 
Prelazimo odmah bez mnogo odlaganja na nove, zanimljive recepte.


Ovo je nešto što ni sama ranije nisam spremala, a ideja je nastala kao po običaju, neplanirano. Ustvari, nastala je tako što sam htela zapečeno povrće, ali nisam mogla da se odlučim između boranije i brokolija. 
Upotrebila sam oba i nisam pogrešila. Lepa i ukusna kombinacija.
Vi zamenite povrće ako želite.
Ja za naredne dane imam u planu karfiol i grašak.





Štrudla na sledećoj slici je od jabuka i oraha. 
Napravila ju je moja tetka, i dok ne uzmem precizan recept od nje, samo sliku imam za uspomenu. Inače, ona u jednu štrudlu stavi dovoljno oraha za omanju tortu. 
Pa kako onda da se ne udavimo jedući?




Tikvenjak, poznat i kao bundevara, pravim uglavnom na posan način. Recept je manje više poznata i jednostavna stvar, a ja sam ovaj recept dobila od tetka Mileve, tetke mog muža. Ona nažalost više nije među nama, no ima puno stvari i događaja po kojima je se rado sećam.
Meni je posebno drago i značajno kad nekoga mogu da pamtim kroz recepte i savete o kuvanju, koji se zatim prenose s generacije na generaciju.
Pa onda ta draga lica budu opet prisutna i živa, kad god treba i kad poželimo..

Tetka Milevin tikvenjak
(posna verzija)

Potrebno je pakovanje tankih kora, 
tikva, tj. bundeva (nema precizne mere, recimo oko 600-700gr narendane)
2 vanilina
4-5 kašika šećera
cimet
oko 100ml ulja

Na dno nauljenog pleha stavi se jedna kora koja se pospe s malo šećera. 
Nakon toga svaku koru posipati (mestimično ali ravnomerno) nadevom od izmešane tikve, vanilina, šećera i cimeta. Voditi računa da nadeva bude dovoljno za sve kore.
Sa po kašikom ulja posipati tek svaku drugu ili treću koru u nizu.
Poslednju koru poprskati s malo ulja (može i sa malo kisele vode)

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Prohlađen tikvenjak seći i služiti.

Ja sam ovog puta uvijala kore u rolate i tako ih pekla (iako više volim gore opisano klasično ređanje kore na koru).




A je l ste pravili vi sitne palačinke (a la sitni kolači)?
Pa nisam ni ja, do juče.


Da skratim, ovo je bilo neplanirano a mnogo dobro, i što je najvažnije, od pet palačinki dobije se deset sitnih :)
Znate kako su simpatične, onako male na tacni za služenje.










Osim kuvanja i ždranja skuvanog, ima tu još interesantnih scena iz proteklih novogodišnjih dana.

Recimo, nikad nisam uživo videla kako izgledaju pijačne tezge 1.januara bilo koje godine, u 7 sati ujutro. Nenaspavana ali navijena na neki svoj lični časovnik, krenem u jutarnju akciju, zaboravivši sve pucnje, petarde i vatromete iz protekle noći (kao i činjenicu da je većina sveta u "njujr moodu"). 
Ja se tako malo prošetala, škljocnula za uspomenu i vratila nazad prazne torbe u koju sam planirala da ubacim kupljen sir i kajmak.




A da sam opuštena možda i više nego što treba, povremeno se podsetim kad slučajno u kući prođem pored ogledala, pa se prenerazim.

Evo.. zaokruži uljeza na slici:
a) udoban pamučni donji deo pidžame iz doba Kasandre
b) tople čarapice
c) tufnaste papuče
d) celokupna kombinacija

Što bi neki rekli, nisam fešn in, pa to ti je.



Ali kad se smrzneš čisteći sneg skoro po celi dan, kad god i gde god rešiš da se mrdneš, tako je. Zaboraviš lako na ogledalo.

No, opet zahvaljujući ovom snegu do kolena, dođosmo do onog starog dobrog zaključka: Šta mi je žensko ako ne može da izlopata stazu oko kuće.. I prilaz za garažu. Pih.






A, da... ni ovo ne bih propustila da podelim s vama. 
Kako prase i ja čekamo taksi. Morala sam da ga spustim u sneg, jer bi mi inače ruke otpale. 




And so my love... tomorrow may rain, so I'll follow the sun




Vidimo se! :)



Ps. Ažuriranje 
(dodato u ovaj post pola sata nakon prve objave)

Da ne bude zabune, i da ne mislite da sam uvek "raspad sistema look", upravo sam začinila pasulj, naseckala kupus najsitnije moguće, sredila se, namazala... 
Sedim i glumim kraljicu.
Čao ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...