28.02.2016.

Između dva kuvanja





Kad nekad tako zastanemo ili sednemo da popijemo kafu, pa damo mislima slobodu da odlutaju gde hoće..
Pa se setimo koliko je sve do čega nam je stalo, krhko i osetljivo. 
Pa se setimo koliko to lica možemo još samo na slikama da vidimo. Pa shvatimo koliko nismo ni svesni nekih trenutaka dok se dešavaju. Koliko je neizvesnost svega ogromna i stalno prisutna.

I koliko je toga što nam daje razlog da budemo srećni.

Malo toga ostaje važno.

Koliko god da smo jaki, čvrsti i zadovoljni sobom, važno je što tu ili tamo negde postoje ili su postojali oni koji vraćaju osmeh. 
Važno ostaje to da smo im davali čitave svoje univerzume spakovane u svakodnevice. Da smo ih grlili kad god smo stigli. Da smo im govorili da ih volimo i rečima i ćutke i brigom i ljutnjom i na sve moguće načine. 
Važno je da smo ih učinili bitnim i nezamenljivim. 
Da su shvatili da nije uopšte uzalud što smo tu, i što smo baš sada i što smo mi... koliko god da traje.

Evo, ja malo raspustila emocije. Tako je to kad se nađe slobodno vreme za blog. 
Nadam se da ste se i vi podsetili svojih razloga.



* * *
Za ručak danas jedan mnogo dobar hleb koji se ne mesi.
Zatim potpuno zgomilano povrće u tiganju. Tikvica, pečene paprike i šampinjoni dinstani na crnom luku.
I na kraju nešto kao "pola zdravo, pola slatkiš"- grejpfrut preliven otopljenom čokoladom.

I još malo slika za gudbaj..



Do čitanja! ;)



23.02.2016.

Slana štrudla sa sirom i blitvom





Ova štrudla je bila često u zadnje vreme na stolu u našoj kući. Znam ja da preteram sa ponavljanjem jednog istog jela u određenom periodu. 
Ali vezice mlade blitve na pijaci bile su tako primamljive.


Za fil je potrebno

400gr izmrvljenog sira 
2 jajeta
dve vezice blitve
kašika-dve kajmaka ili pavlake
250ml jogurta
100ml kisele vode
150ml ulja
so

U ključalu vodu ubaciti na nekoliko minuta opranu i očišćenu blitvu. Ocediti je zatim od vode i naseckati. Prohladiti je neki minut pa dodati smesi od ostalih sastojaka za fil.
Sve lepo sjediniti.

Pakovanje kora podeliti na tri dela. Isto tako i fil (da biste ga imali podjednako za sve tri štrudle).
Prva kora se ne filuje, već se samo poprska uljem.
Svaku sledeću filovati.
Uviti u rolat. 




Poređati rolate u podmazan pleh. 
Premazati odozgore sa ostacima fila(ako ga ima) ili samo uljem.
Peći oko 45 minuta na srednjoj temperaturi rerne, koju ste prethodno zagrejali.

Ova štrudla je odlična i kad je hladna.
Obavezno isprobajte pa javite utiske. 








16.02.2016.

Slani krekeri






Ranije sam za krekere imala neki recept s pivom ili vinom. Htela sam i jedno i drugo da izbegnem ovog puta, a da ubacim u njih što više semenki.



Sastojci 

100 gr integralnog pšeničnog brašna
50 gr kukuruznog brašna
50gr semenki bundeve
50gr suncokreta
50 gr susama
1 jaje
5 kašika maslinovog ulja
ravna kašičica kurkume
ravna kašičica soli
pola kašičice mlevenog bibera
nekoliko kašika kiselog mleka (tj. onoliko koliko je potrebno da se testo lepo umesi)





Testo uvijeno u kesu ostaviti da odmara oko sat vremena.
Nakon toga možete da ga razvijate oklagijom ili samo rukama, kao što sam ja radila. 
Otkinete komad testa veličine oraha, pa ga na dlanu rastanjite. 



Ovi krekeri se peku u zagrejanoj rerni na najjačoj temperaturi 20ak minuta.






10.02.2016.

Neka bude srce!



Hajde, rekoh sebi ovih dana, da srušimo internet sa najezdom srca.
Hajde, pristanem bez mnogo razmišljanja i zasučem rukave.




Za 9 kolača potrebni su sledeći sastojci

za testo:

2 jaja
pola čaše kiselog mleka
pola čaše ulja
2 kašike meda
kesica vanilin šećera
kašičica praška za pecivo
čaša i po brašna
prehrambena boja

za dekorativni preliv:

3-4 kašike šećera u prahu
sok od pola limuna
prehrambena boja

ili

šlag / slatka pavlaka za mućenje

Još su potrebni i kalupi u obliku srca


Postupak:

Pripremljene sastojke za testo umutiti u glatku masu običnom žicom za mućenje. 
Napuniti kalupe do pola, da bi ostalo dovoljno mesta da kolači narastu tokom pečenja. 
Peku se na srednjoj temperaturi 40ak minuta.



Imala sam više testa nego kalupa, pa sam ispekla i nekoliko običnih okruglih mafina i ukrasila ih šlagom.




Limun preliv

Za limun preliv potrebno je u pliću posudu sipati pripremljen šećer u prahu. Dodati mu limunov sok. Mešati lagano kašikom dok se ne napravi glatka glazura. 
Na kraju dodati neku kap prehrambene boje, i to je to. 
Preliti kolače i sačekati pola sata da se glazura lepo stegne.









09.02.2016.

Hrono kuvar



S nestrpljenjem sam ga čekala ovog meseca. 
Da ne budem lažno skromna, reći ću da je to zbog toga jer sam gostovala u rubrici Hronoblogerice, sa još dve izuzetno zanimljive i u kuhinji vešte dame s blogova Kuhinja zaposlene žene i Ultimativni sastojak.
Lana sa bloga La cuisine creative me je pozvala da se pridružim ovom super društvu, i ja naravno pristala. Jer gde je Lana, tu vam je svako jelo lepo, ukusno, za oko primamljivo.. ma perfektno.

Dakle, danas nešto lagano.. možda neka čorbica. 



Izuzetno jednostavni i laki za pripremu recepti vas ovde čekaju. Pa izvolte, nabavite svoj primerak na najbližem kiosku ;)



A pre toga obavezno doručkujte ;)





07.02.2016.

Sunce



Početak februara je uglavnom tmurno, dosadno i mrzovoljno doba godine. U poslednjih nekoliko dana je sunce razbilo tu uhodanu bezličnost.

Lepo zubato sunce. Vedro nebo.
Raznobojni kaputi. Vesli šalovi i poneka kapa.
Malo čistije ulice.
Malo lepši gradovi.
Malo primamljivije kafe.
Malo nasmejaniji ljudi.

Šta bismo bez njega?






* * *

A evo kako lepe i praktične stvarčice sam dobila od Canon Srbija, kao nagradu na foto konkursu "Moja kuhinja"


... za ovu fotografiju


Idem sad do prodavnice da napunim ovaj novi ceger. Nedostala su mi neka integralna brašna i voće.. ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...