27.04.2016.

Jer ja sam samo nežna žena



A skoro svaka žena danas čekić nosi.

Da zakuca. Da okači. Da pričvrsti. Da ispravi. Da poravna. Da ulepša. Da razmesti. Da namesti. I još puno toga.





Verovatno se više i ne sećate da sam vam prilično davno rekla da subotom perem alat. Naravno, ne svake subote. 
Međutim, počelo je da mi se dešava da mi se alat polako rasipa na sve strane (sveta). Jao, što je zgodan ovaj šrafciger! I to krstasti, a mali. Vidi sečice.. e trebaju  mi baš sad, samo na kratko. 
Moje su sečice najoštrije na svetu! (ako niste znali)
Najviše vole čekić. Što vole čekić da uzmu... Pa više vole moj čekić nego moje kolače.
Dobro što uzmu. Ali ne vraćaju. Zaborave da vrate na pravo mesto. A mesto mu je u mojoj kutiji. Jer iskrena da budem, meni moj lični alat treba. Znam šta imam. Znam šta nemam.
Jedno vreme sam krila. Ali ne mogu više... Ne znam ni sama posle nekoliko dana gde sam sakrila. A i nije alat sitan pa da krijem pod tepih.
Tako se ja jednog jutra dok sam pila kafu dosetim. 
Pokupim na gomilu većinu mog alata i odaberem mu dezen. Cvetni naravno.





Opran i osušen alat sam premazala sa dva tanka sloja akrilne bele boje. Osušila lepo. Zatim sam zalepila delove salvete. Ošmirglala malo i prelakirala.

Uzgred je i jedan pribor za mini baštovanstvo dobio novi izgled. 



A naročito volim ovaj gumeni čekić. To je čekić nad čekićima. On što zakucava.. da vam pamet stane. Mada to ustvari možda i nije do čekića..

* * *

U nastavku pokazujem vam neke sveže slike od prethodnih dana. 
Klasično obojena jaja.
Sunce i oblaci na smenu.
Malo livadskog cveća - najlepši dekor za praznik.
A palačinke sa ustaljenim voćnim filovanjem :)







Tu je i jedna pink kosilica za travu.
Come on Barbie, let's go party!! 




Hi Barbie!
Hi Ken! 
( You can touch, you can play, if you say "I'm always yours")



22.04.2016.

Pedeset i neka nijansa zelene



Glavna zvezda na mom stolu je zadnjih dana mladi crni luk. U najrazličitijim kombinacijama i uz moje nastojanje da ga što više konzumiramo svežeg. 
Kako neko reče.. idealno za socijaljnu neprihvatljivost. Slažem se, nije prijatno u određenim situacijama. 
Ipak, verujem da ćete se snaći i promuvati ga svežeg u ishrani što je moguće češće.. jer njegova sezona brzo prođe.









Napisaću samo nekoliko kratkih, meni omiljenih, recepata:

1. Veza mladog luka, jedan krastavac i sok od pola limuna. Sve iseckati pa umešati sa čašom kisele pavlake.
2. Veza mladog luka, jedna zelena salata, šaka rukole, 100gr šunke, 100gr feta sira.
Naseckati sve i izmešati. Preliti maslinovim uljem i sokom od limuna.
3. Namaz od naseckane veze mladog luka, 50gr. šunke, 50gr. rukole i čaše kisele pavlake. 
4. Zelena salata i veza seckanog mladog luka. Sve preliveno jogurtom ili kiselim mlekom i kašikom limunovog soka.
5. Namaz ili prilog jelu: veza mladog luka umešana u kiselu pavlaku.
6. Vezu naseckanog mladog luka kratko propržiti na ulju, dodati 2-3 veze mladog zelja i 400gr šampinjona. Dinstati 10ak minuta pa naliti šoljm vode i kuvati još 20 minuta. Posoliti i začiniti po svom ukusu.



* * *


I sledeći kolač sam svrstala u ovu zelenu tematiku, zato jer sam ga izvela u prirodu, gde je slikan i pojeden..


Voćni kolač

Podloga

2 jaja(mutiti prvo beanca, pa šećer, pa žumanca)
110gr šećera
100ml mleka
100ml ulja
120gr brašna
kašičica praška za pecivo
vanila po želji

Izliti u pleh dimenzije otprilike 25x35 (znači tanko, jer će se testo pečenjem podići i udvostručiti).
Peći oko 25 min na 180-200.

Preko ispečne i malo prohlađene kore rasporediti voće po želji. Ja sam kombinovala banane i maline.
Preko voća preliti dva umućena pudinga od vanile. Domaći ili kupovni, po želji..
Preko svega ide umućena slatka pavlaka (250ml) ili šlag (dve kesice).

* * *

A ako ne volite luk i  mrzi vas da pečete kolče... hmm... pa imam rešenje!






08.04.2016.

Dokle više pita?






Ali ovo nije obična pita. Ova je obogaćena. 
U zadnje vreme smanjujem količinu jaja gde god mogu. Isto je tako i s uljem.
Ovde je bilo lako smanjiti količinu jaja, jer sam imala u frižideru ostatke materijala za pizzu. I sve strpala u ovu piticu. A ona.. ko lutka, ma ko bombona..

Za fil sam upotrebila:

300gr sira (mladi, stari, koji god imate)
100gr kačkavalja
100gr šunke
1 jaje
200ml jogurta
100ml ulja
so
zelje ili spanać (oko 100 do 150gr)

Prvu koru ne filovati. Poprskati je malo uljem. Svaku sledeću filovati. Na petu nafilovanu koru rasporediti zeleniš. Uviti u rolat.
Tako napraviti tri rolata. Premazati uljem ili ostatkom fila.
Peći u dobro ugrejanoj rerni 30 do 40 minuta.





Evo i doručka, mog omiljenog obroka, gde sam ponekad toliko oduševljena da serviram i dve viljuške.



Ovako nekad u plehu preokrenem tek pečenu pitu, pa mi liči na burek. A nije..


I još ove divne lagane bušne pogačice da vam pokažem. Premazala sam ih mešavinom mleka i maslinovog ulja. Prelepu boju su dobile.



Cveće mi je donela tetka. Zna da obožavam ove raskošne boje lala. Potpuno mi ispune i obogate prostor.





Da ne ostane samo na pitama, evo kako i palačinke najobičnije da učinite zanimljivijim. Super mi je ovo kad imam goste, a nemam baš neki izbor u frižideru.
Ispecite palačinke. Ja sam h pravila od integralnog pšeničnog brašna. 
Filujte ih čime god želite. Ja sam otopila malo crne čokolade.
Ali glavna fora je u belom prelivu.




Za beli preliv upotrebila sam:

tri kašike krem sira
kašičicu meda
sok od pola limuna

Sve smućkajte viljuškom ili mutilicom i rasporedite preko palačinki.


Obavezno isprobajte!
Preliv daje ovim palačinkama lagan letnji ukus.




A sad adio, tj. do kuvanja! ;)




02.04.2016.

Subota u kuhinji



Za ovu lepu i sunčanu subotu preporučujem minimalno zadržavanje u kuhinji. Zato danas pišem dva lagana i brza recepta.


Ova pita s jogurtom i mesom me osvojila.
Namerno kažem s jogurtom i mesom, a ne mesom i jogurtom, jer je količina mesa skoro zanemarljiva. Ja baš ne volim pite s mesom. Posebno ne one sa pola kile mesa i nekoliko jaja. Mnogo su mi silne.
Ovo sam pravila potpuno svedenu pitu od šačice mesa i jednog jajeta. Doduše, od pola pakovanja kora. A vi duplirajte sastojke ako poželite pitu od celog pakovanja kora.
Dobila sam 10 lepih povećih komada pite.


Potrebni sastojci:
pola pakovanja kora

do 100gr mlevenog mesa
mala glavica crnog luka
300ml jogurta (može i kiselo mleko)
1 jaje
50ml ulja
so, biber


Meso propržiti kratko na malo ulja, začiniti i skloniti da se prohladi petnaestak minuta. 
U smesu zatim dodati jaje, ulje, jogurt i začine. Izmešati sve lepo.
Za jednu jufku koristila sam po četiri kore. 
Filovati svaku koru sa dve tri kašike nadeva pa uviti u rolat. Premazati odozgore sa dve tri kašike fila koji ste ostavili za tu namenu.
Pita se peče 30 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.






Dodaću i jednu preporuku za brze bombice (kuglice) od plazma keksa i bele čokolade. Mnogo su dobre. A spremaju se za nepunih pola sata.



Potrebni sastojci:

300gr mlevenog keksa
100gr otopljene bele čokolade
150gr omekšalog putera
100ml mleka

za preliv:

50gr bele čokolade
kašika mleka






I tako..
U kokošinjcu traje trač partija. 
Za doručak je poslužen skoro savršen hrono, da ispod salate nema kajmaka i čajne.. i tako već nekoliko dana... 
Narcisi svemu daju posebnu čar.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...