28.09.2016.

Predivno jednostavan hleb umućen viljuškom





Najčešće pravim beli hleb na ovaj način u poslednje vreme. Zato jer je lak i brz za pravljenje, i zato jer mi lepo izgleda. 
Pa ga onda slikam i hvalim se njime ;)
A vi me tad pitate za recept.

Evo, spremite se na lako odrađen posao.

Od namirnica potrebno je sledeće:

brašno (tip 400 ili 500 svejedno) - oko 400-450gr
kvasac - pola kocke
so - pola manje kašičice
voda - 200ml
malo ulja za podmazivanje pleha

Od pribora

plastična posuda za mućenje
viljuška
pleh za pečenje

U posudu za mućenje UVEK prvo stavljam kvasac i vodu. 
To onda lepo sjedinim viljuškom. 
Posolim. 
Zatim lagano dodajem polovinu pripremljenog brašna. 
Onda malo mutim ukrug viljuškom tako da se grudvice brašna što bolje razbiju. Opet zatim lagano dodajem brašno i usput mutim (vrtim testo onom viljuškom) dok to testo ne počne da se formira u nekakvu loptu koja se više ne lepi toliko za zidove posude. 
Uskoro ćete primetiti da testava lopta počinje da se prilepljuje za viljušku a ne više za posudu. 
E to je momenat kad treba vrlo oskudno dodati još malo brašna. Umutiti još malo do formiranja jedne meke, još uvek prilično lepljive ali vrlo nezavisne testave lopte.
Obilno je posuti brašnom, pa je sa svih strana i uvaljati u to brašno. 
Pobrašnjenim rukama preneti testo u pleh u kome ćete da pečete hleb i ostaviti ga na toplom, pokrivenog krpom, da naraste. To otprilike traje pola sata ili malo više.
Ovo sve do sad što sam navela traje ukupno 10 minuta, majke mi. A nisam mnogo sudova isprljala.. Pa je l' nije?

Hleb peći u već ugrejanoj rerni oko 45 minuta na najjačoj temperaturi (vi možete i da je smanjite, a ja moram tako jer mi rerna nije prejaka)

Evo i nekoliko slika toka pripreme:









Ja sam odve navela viljušku za mućenje jer je ona meni zgodna, tj. navikla sam tako. Možete da upotrebite i varjaču, kašiku.. ko kako voli. 
Meni je super što ovde ne glibim ruke u testo.
Za veći hleb možda je i zgodnija varjača..

Ovaj hleb pravim i od mešavine integralnog pšeničnog, ražanog i heljdinog brašna, samo što tada za ovu količinu vode pripremim malo više brašna.. oko 550 i više grama.

I još da spomenem.. meni nije ovo skroz uspelo iz prvog puta. Zato iz drugog jeste. 
A to ne znači da se nije pojeo onaj prvi koji je bio zamešen pretvrdo pa nije imao potrbnu vazdušastost kakvu sam kasnije usavršila.

Hajd' pa isprobajte i javite kako ste zadovoljni!






03.09.2016.

Jesenji voćni kolači





Nije meni još jesen, da ne bude zabune. Nego u poslednje vreme rado koristim šljive i kruške u kuhinji. Uz njih i groždje, kao i uvek prisutne jabuke. Pravim jednostavne i brze voćne poslastice.





Evo jednog jednostavnog recepta

za podlogu je porebno

2 jaja
100gr šećera
100ml mleka
100ml ulja
120gr brašna
kašičica praška za pecivo
vanilin šećer
(opciono: laneno seme, mleveni lan, susam, suncokret.. i sl. Dodati kašiku-dve u umućenu smesu i lagano pomešati)

dve tri kašike griza

Umutiti sve sastojke i smesu uliti u okrugli pekač prečnika oko 35-40cm.
Obilno posuti grizom. Griz ovde služi da upije prekomernu tečnost koju voće opušta prilikom pečenja i tako sprečava da se podloga lepo ispeče.
Preko svega rasporediti pripremljeno voće. Voće nisam ljuštila već sekla na prilično punačke kolutove. Po želji pospite i cimetom.
Peče se na 180 stepeni oko 40 minuta.



Prvi put sam pravila sa kruškama i nisam bila potpuno zadovoljna rezultatom jer je trebalo da upotrebim duplo veću količinu kruški da bi kolač bio još artomatičniji.



E, zato je sledeći put sve bilo kako treba i voća dovoljno za svačiji ukus. Šljive, breskve i grožđe. A u podlogu sam ubacila kašiku mlevenog lana i kašiku pečenog susama. 
Isprobajte, nećete se pokajati.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...