Nedelja je savršenija uz kiflice



Nedelja, 26. 02. 2017.

Legenda kaže da je nekad davno postojala veština zvana pranje prozora, koju sam i ja upražnjavala.
Jednom je moja zaova lepo zaključila opis svog poduhvata generalnog sređivanja poveće kuće i okućnice. Kaže: čisto je da nemaš gde da pljuneš osim na mene.
Danas sam posle dužeg perioda čistila nešto malo po svojoj kući, tj. stanu. Doduše, onako preskačući, tebe hoću, tebe neću, tebe.. ni tebe neću sad.. itd. Malo čistim, malo pogvirujem u internet svet, malo pečem kiflice sa sirom. Kolko god se ja otimam, imam izgleda negde duboko u sebi ugraviranu ludu crtu koja voli kad joj zablista prozor. No to uglavnom u zadnje vreme ostaje da se razvlači po mojim spiskovima planiranih aktivnosti i odlaže za neki naredni put. 
Kad smo kod prozora, danas sam samo jedan oprala i to sa spoljne strane, gde se zimus jedna ptica zaletela promašivši pistu za sletanje i ostavila nekakav poveći masnjikav trag. Brzo sam posustala jer jelte nemam čistokućnu kondiciju. Zatim moram i da sve češće pogvirujem prema internetu jer se tamo stvari brzo odigravaju, treba to propratiti, lajkovati, treba odgovoriti na sve komentare.. a kifle mirišu iz rerne, udaraju pravo u mozak kroz nozdrve. Kad, vidim tamo Ciganovićeva napisala jasno i glasno: Ništa ja ne moram.
Da znaš sestro slatka, ništa vala ne moramo.
Odložim krpe i četke i setim se da sam već više puta u životu rešila da fleke na nameštaju više ne brojim. Brojim poljupce, zagrljaje, lepe reči, osmehe, poglede i trenutke za pamćenje. Brojim i pamtim njihove telefonske pozive i esemesove iz čista mira i kad ih najmanje očekujem, u kojima mi šalju najnoviji selfi ili sliku tanjira sa uspešno spremljenom poparom, špagetama ili palačinkama.




Ove kifle na slici nisu moje, tj. nisam ih pekla sebi nego gostima. Bile su odlične. Znam, jer sam pojela jednu. 
Baš dosadno zvuči ovo "pojela sam jednu". Ali sve jedno mi je kako vam zvuči. Trener mi je nedavno rekao da sam se prepakovala. Šta god da to znači u sportsko rekreativnom svetu, ja znam da mi se ne sviđa da se samo prepakujem. Želim da smršam. Još malo barem.


Mateijal koji je potreban za ove kiflice 

za testo:

pola kocke kvasca
kašičica soli
dve prepune kašike svinjske masti
dve kašike kisele pavlake (nije obavezno)
dva jajeta
125ml mleka
125ml kisele ili obične vode
450-500g mekog brašna

za filovanje:

100g feta sira izmešanog sa dve kašike kisele pavlake


za premazivanje formiranih kifli:

kašika ulja 
kašika mleka
žumance
susam

Postupak

U posudu za mešenje redosledom koji sam navela dodajem namirnice. Kvasac usitnim pa mu dodajem sve ostalo. Pre dodavanja brašna sjedinim lepo sve tečne(mokre) sastojke. Brašno dodajem iz dva ili tri puta. Nekad mi zafali pa moram da dodam još malo brašna, a ponekad ostane viška. Testo zatim dobro umesim. To traje oko pet minuta i ono na kraju treba da je meko i da se ne lepi previše za ruke.
Posudu u kojoj sam umešala testo namažem uljem i u njoj ostavim testo da naraste pokriveno krpom ili providnom folijom.

Naraslo testo podelim na dva dela. Svaki deo razvijem oklagijom na pobrašnjenoj dasci u kružnicu, pa sečem komade u formu trouglova. Na spoljašnje delove trouglova stavljam po kašičicu nadeva i uvijam (zatvaram) kifle rolajući ih prema centru kružnice.

Na pleh obložen pek papirom poređane kifle sam premazala i posula susamom. Ostavila sam ih tako pripremljene još 10ak minuta dok se rerna lepo ugrejala.
Peku se oko 40 minuta na 200 stepeni, tj. dok lepo ne porumene sa svih strana.





Comments

  1. Joj znam tu situaciju sa prozorima pogotovo sada kada je sunce stiglo :(

    ReplyDelete
  2. Ja ih još neću prati, to radim dva puta godišnje, ali se to jako brzo uradi. Zaposlim ja i muža, pa dok ih ja perem, on čisti mreze.Inače za kiflice sam uvek. Juče smo bili kod prijatelja i ona je napravila odlične kiflice / rugelach, jer zna da volimo peciva, moraću i ja što pre da ih napravim a ove tvoje bih mogla uvek.

    ReplyDelete
  3. Draga moja pa ti kao da citas moje misli , vozim se danas u kolima na posao i mislim si jao prizori su polako na redu ....... ali lako cu sa njima... ništa ja više ne moram ja sam se namorala hihih

    ReplyDelete
  4. Draga Sandra, ti si moj uzor, što se tiče čiščenja kuće i prozora. :-) Čistim i ja u poslednje vreme na način tebe hoću, a tebe ću neki drugi put. :-)) Ima u životu mnogo drugih stvari, koje više znače. :-)

    ReplyDelete
  5. Hahahahah.. Ovo kaoxda sam ja pisala.. I gledam tu fleku na prozoru sto je ostavio golub koji se zakucao poodavno i ne da mi se da je krenem u ribanje.. Hahahahah

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts