Hamburger Zdravko





Ovo je neka vegetarijanska verzija hamburgera. Napravila sam ih od tikvica, paprike i paradajza i nazvala Zdravko. Vi možete da ih nazovete, a i ne morate. 
Ali probajte Zdravka, neće vas razočarati.

Ja sam lično previše oduševljena kad dođe ovo godišnje doba prepuno svežeg povrća i voća, kada je skroz lako smisliti obroke.
Iskreno, meni je i šopska salata već obrok i po. Ali sam ove tikvice u paprici već neko vreme imala u glavi kao ideju. Paradajz se tu neplanirano stvorio, ali mi je zaokružio priču. Dakle, hamburgeri na drugi način..



Tikvice i paprika glumile su mi pljeskavicu. Paradajz je u ulozi pogačice.
Priprema je jednostavna.

Od namirnica je potrebno (za dve osobe):

1 veća tikvica (500g)
1 jaje
1 kašika brašna
1 veća paprika babura
2 paradajza 
peršun, so, ulje

Narendati tikvicu na krupnije rende, posoliti je malo i promešati, pa ostaviti da odstoji 10ak minuta dok ne opusti višak tečnosti.
Za to vreme papriku iseći na četiri koluta.
Pripremiti veći tiganj i u njega sipati kašiku ulja, tako da je celo dno tiganja nauljeno.
Tikvice ocediti dobro od tečnosti koju su opustile. Dodati im jaje, brašno, peršun i so. Dobro izmešati.
U ugrejanom tiganju ispržiti kratko (s obe strane po minut) kolutove paprike. U njihovu sredinu zatim kašikom sipati smešu od tikvica i poravnati je. Tek tada dodati još kašiku, dve ulja u tiganj. Ovo naknadno dodavanje ulja radim zato da bi se dno ove "pljeskavice" u tiganju lepo formirala u okviru paprike. 
Pržiti s obe strane po nekoliko minuta, a onda izvaditi na papirnu salvetu da se eventualni višak masnoće ocedi.



Paradajz preseći na dva ili tri koluta (u zavisnosti od toga da li je krupan ili ne). 
Formirati paradajz i pečene tikvice u Zdravka.
I prijatno!







Comments

  1. Ja ću ga svakako zvat Zdravko, kad mi porastu tikvice, paprike i paradajz. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts