Jesenji mix iz moje kuhinje






Na prvo mesto stavljam ove pljeskavice od karfiola i mlevene junetine. S obzirom na to da mnogo ne volim kad meso dominira u jelu, ovo mi je bilo idealno da popravim stvar s pljeskavicama. Mnogo su ukusne. 



Sastojci

manja glavica (oko 500g) prokuvanog i od vode ocedjenog karfiola
250g mlevene junetine
1 sitno seckana glavica crnog luka
nekoliko čenova belog luka
1 jaje
izdrobljena kriška starog hleba (ili nekoliko kašika prezli)
pola vezice peršuna
kašičica soli
biber
(vi upotrebite ako želite i neki začin po vašem izboru)


Umešala sam sve sastojke dobro i rukama formirala male pljeskavice. Slagala sam ih na pleh obložen pek papirom.
U prethodno ugrejanoj rerni ove pljeskavice se peku s obe strane po 15-20 minuta na 250 stepeni. Ja sam ih nakon okretanja ostavila i malo duže pa su mi baš dobile boju.
Vrlo su sočne i neko od vas mi je baš prokomentarisao da nije bio siguran da li nisu slučajno nepečene unutra, ali to nije nedopečenost već sočnost zbog karfiola. Videćete da su odlične. Naravno, ako volite karfiol.


Na sledećoj fotografiji je Čarobni kolač od jabuka sa Darkove web kuharice. Čini mi se da sam prošle jeseni propustila da ga pravim, a to nikako nije dobro. Da podsetim samo, neki od razloga su da za ovaj kolač nisu potrebna jaja, ulje kao ni mleko.. 
Dovoljno sam vam rekla. Sad se vratite i kliknite na zatamnjena slova iz prethodnog pasusa.





Plazma bombice su slatkiš od ukupno tri sastojka pa je to dovoljan razlog da ih uklopim u ovu lepu jesenju priču u kojoj sunce napolju greje i nema se mnogo vremena za spremanje slatkiša.

Umešajte
300g mlevenog plazma keksa
150g maslaca i
oko 120ml nezašećerene limunade

Formirajte kuglice i uvaljajte ih u mleveni keks (koji ste prethodno odvojili od onih 300g. potrebno je samo dve-tri kašike)
Rashladite ih malo u frižideru pre služenja. Ako možete da čekate.




Za hlepčiće na sledećoj slici pozirala mi je tetka. Kako ona to veoma dobro radi, neću ni da je menjam a to je još jedan dobar razlog da se ima tetka.



Šolja je od 200ml, a može i plastična čaša od jogurta.
Sve ove sastojke izmešajte i masu ostavite da u posudi odstoji (najbolje preko noći) pokrivena folijom ili tanjirom. Kad formirate hlepčiće i poređate na pek papir, odmah ih pospite semenkama ako želite, ali su oni lepi i bez ikakvih semenki preko.
Pecite u ugrejanoj rerni oko 30 minuta na 250 stepeni.

Vrlo brzo se čujemo opet. Imam nešto da vam pričam ;)







Comments

Popular Posts