Štrudla od dunja i keksa







Potrebni sastojci

500g kora za pitu

Za fil

3 jaja
1 vanilin šećer
4 kašike šećera
200ml jogurta
100ml ulja
100g griza
kašičica praška za pecivo

Za nadev

oko 1kg dunja
150g mlevenog plazma ili nekog drugog keksa
1 vanilin šećer




Postupak

Fil pripremite tako što ćete umutiti žicom jaja sa šećerom i vanilinom. Dodajte im jogurt i ulje, a zatim griz i prašak za pecivo.
Kore podelite u nekoliko grupa. Ako su vrlo tanke kore obično ih ima i po 15 komada. U tom slučaju imaćete tri grupe po 5 kora. Ako su vam kore deblje i nema ih više od 12, grupišite ih onda u 3 grupe po 4 kore.
Oljuštite i narendajte dunje. Dodajte im mleveni keks i vanilin.

Ređajte kore jednu preko druge, tako što premazujete svaku sa dve kašike fila. Kad namažete i poslednju iz grupe nju pospite ravnomerno nadevom od dunja.
Urolajte u čvrst rolat i prebacite u podmazani pekač. 
Ponovite postupak sa preostalim grupama kora, filom i nadevom.
Formirane štrudle premažite sa nekoliko kašika fila. Ako ga nije ostalo dovoljno dodajte mu dve kašike ulja, promešajte sve i premažite.

U rerni ugrejanoj na 220 stepeni, ovu štrudlu pecite oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.
Prohladite je pre služenja ako želite lep presek štrudle i prijatno!

Ovaj recept nastao je kao varijacija na Pomoravkinu vanil krem štrudlu koju obožavam. I sama sam prvo napravila originalnu štrudlu sa pudingom, zatim sam dodala i dunje, a ova verzija sa keksom spontano se nadovezala na osnovni recept. 













Comments

Popular Posts