Kačamak





Kačamak sam svela na dve verzije. Sa prosenim i sa ječmenim brašnom. Naravno, tu ne računam kačamak od kukuruznog brašna koji je tradicionalan u našoj kući i koji se od davnina jede, klot sa sirom.
Ove dve verzije koje sam navela, od pre godinu i po dana sebi kuvam i mnogo mi se sviđaju razne kombinacije dodatnih semenki u njima.



Osnovni recept za kačamak od prosenog/ječmenog brašna
(za jednu porciju)

Sastojci:

200ml vode
kašičica (10g) maslaca
so
2 kašike prosenog/ječmenog brašna
1 kašika mlevenog lana

dodaci: kašika suncokreta/prepečenog susama/bundevinog semena/seckanih badema/seckanih lešnika/seckanih oraha/seckanog kikirikija..


Postupak:

U posudu za kuvanje sipajte vodu i sve ostale nabrojane sastojke kao i semenke ili orašaste plodove po izboru. Žicom za mućenje izmešajte sve pa posudu stavite na uključenu ringlu. Mešajte lagano. Kad vidite da će kačamak da provri, smanjite temperaturu skoro na najniže i nastavite da kuvate uz mešanje oko pet, šest minuta. 
Kuvani kačamak sipajte u činiju i ostavite neki minut da se prohladi. Onda preko dodajte sir, kiselo mleko, jogurt ili pavlaku.. a možete dodatno posuti sa nekim semenkama. Meni je prepečeni susam uvek dobar izbor.
Uživajte u kombinovanju, novembru, suncu, kiši i tako dalje i tako bliže.. ;)












Comments

Popular Posts