27.03.2017.

Šarmantni voćni kolač



Voćni kolači su uvek u modi. Ali ja se njima ne oduševljavam previše. 
Ovog puta sam u glavi zamislila kako bi trebalo da mi izgleda taj kolač. Skoro da sam uspela u zamisli. Na kraju je jedino neslaganje bilo u njegovom obliku, koji je umesto zamišljenog okruglog bio ovako četvrtasto duguljast.


Svejedno, svidelo mi se to što je ispalo, pa je odatle i ovaj naziv kojim sam ga častila.
Testo je ono moje, više puta već spominjano i filovano sa malo neuobičajenom kombinacijom voća. Upotrebila sam jabuku i smrznute borovnice i aronije.


Za testo sam umutila žicom jaja, šećer, vanilin šećer, ulje, jogurt i brašno. Kašičicu praška za pecivo sam umešala u brašno pre njegovog dodavanja. Dakle, ne koristim mikser za mućenje, a vi ako rešite možete i mikserom. Nema greške.
Duguljasti četvrtasti pleh za hleb dimenzije 30 x10 sam obložila papirom za pečenje. Ulila sam dve trećine testa po dnu. Ne treba da se podmazuje.
Preko testa sam ravnomerno posula dve kašike griza. Onda sam naseckala direktno preko griza jednu veću kiselu jabuku. 
Opet sam i preko jabuke posula dve ravne kašike griza. 
Preko njega sam obilno rasporedila smrznuto crveno bobičasto voće. Upotrebila sam oko dve trećine onog kupovnog pakovanja. 
Na kraju sam ostatak smese za testo prelila preko voća. To je jedan vrlo tanak sloj i ne mora uopšte da potpuno prekrije voće. Još je šarmantnije tako.


Kolač sam pekla na 180 stepeni oko 60 minuta. Vodila sam računa da mi ne pregori, tj. potamni potpuno, jer sam htela da po površini imam vidljive prelaze testa i voća.
Ispečen kolač sam ostavila u isključenoj i otvorenoj rerni da se ohladi.
Preko sam neposredno pre služenja posula malo šećerne prašinice za potpunu čaroliju.

Sastojci potrebni za testo:
2 jaja
125g šećera
1 vanilin šećer
120ml ulja
120ml jogurta
250g brašna
kašičica praška za pecivo

Za posipanje: 4 kašike griza

Voćni nadev: 1 jabuka
2/3 pakovanja smrznutog crvenog voća (oko 150g)


Ne zaboravite da uvek kad možete i neke fine palačinke posipate ovim voćkama. Strašno efektno i ukusno..






16.03.2017.

Kremasti spanać i reč dve o kuhinjama





Spanać kod mene najčešće završi u piti ili proji. Međutim, u zadnje vreme ga više volim kao nezavisno jelo ili preliv za špagete. Ranije sam ga obavezno spremala uz pire.
Najdosadnija stvar kod njega je pranje i čišćenje listova od peteljki. Ali šteta je ne iskoristiti sveži spanać sa pijace, tako da sam kupila i očistila 1 kg spanaća. U toku čišćenja nekoliko puta sam pomislila kako sam ustvari kupila čitavo polje.. Mnogo sam se smorila.

Sastojci potrebni za ovo jelo su:

1kg spanaća
kašičica maslaca i kašičica ulja
pola glavice, tj. nekoliko čenova belog luka, sitno naseckanog ili propasiranog
so 
biber 
ravna kašičica mekinja ili nekog brašna koje upotrebljavate (nije obavezno)
2-3 kašike parmezana za posipanje

Na masnoći sam propržila kratko beli luk vodeći računa da temperatura ringle ne bude prejaka jer beli luk za čas pocrni. Posle oko pola minuta dodala sam kašiku vode i ostavila kratko da se prodinsta, tj da voda ispari. Odmah sam zatim dodala iseckani spanać i promešala da se spanać i luk lepo sjedine. Nalila sam oko 100ml vode i poklopila posudu. Spanać se krčkao oko 20 minuta, a ja sam ga za to vreme nekoliko puta promešala. Kad je skoro sva tečnost isparila, dodala sam kašičicu mekinja i promešala. Mekinje nekad i ne dodajem, ali sad jesam jer sam htela malo gušći i kremastiji spanać.
Sve sam zatim posolila i pobiberila, promešala i poklopila na još minut dva da odstoji na isključenoj ringli. 
Preko serviranog spanaća sam obilno posula parmezan.

Prijatan ručak ili večeru želim! :)







Još nešto hoću da vam kažem već neko vreme. O kuhinji.

Volim svoju kuhinju mnogo više nego što me nervira. Nije nova i nije moderna. Godinama unazad ona i ja zajedno opstajemo i dajemo sve od sebe kako bi nam baš tu bilo udobno i praktično. Svake godine je peglam, popravljam, razmeštam, kitim i doterujem koliko je to moguće. Možda se i rastanem od nje ovakve kakva je, jednog dana.. I to samo zbog funkcionalnosti koja trenutno nije zadovoljavajuća. Ali znam sigurno da neke stvarčice nikad neću da bacim i da sadašnji duh mora da opstane. 
Složićete se da naše kuhinje predstavljaju u našim životima mnogo više od obične prostorije. Tu je toplo i odatle svakog dana počinje da se širi miris kafe pa onda i svega ostalog. Tu se pripremamo da ih dočekamo i okupimo. Tu se najlepše s nogu zasladimo i krišom nešto prezalogajimo. Tu možemo da pevamo glasno u milion različitih mikrofona, da budemo tužni i plačemo zbog luka, salate ili nekog još neizmišljenog razloga. Tu nastaju sendviči za srećan put i tu se stvaraju najbolje gužve i kad je ostatak stana prazan. 

Napišite mi, ako želite, u komentaru zašto vi volite svoju kuhinju. Baš me interesuje. Na Fb i Instagramu traje Kototamo poklanjanje Uskršnjih keksića. Pridružite se, možda ovaj keks koji upravo pečem stigne na vašu adresu. 
Imate vremena do nedelje, 19.03. ;)









15.03.2017.

Brza pita s jabukama





Ovo je bila baš na brzinu pita. 

Od sastojaka za sedam komada upotrebila sam:

sedam kora za pitu 
jednu baš krupnu jabuku
šaku seckanih oraha 
tri kesice vanilin šećera 
oko 50g putera

Svaku koru sam presavila na pola i filovala tako što sam je malo posula vanilin šećerom, komadom jabuke i orasima.
Sa svake (duže) strane sam prvo savila koru (kao za sarmu), a onda urolala do kraja. Bez ikakve masnoće.
Preko poređanih pitica naslagala sam po komadić putera i pekla oko 25 minuta na 200 stepeni.
Pita je fina i lagana (u pravom smislu te reči).
Ako sledeći put budem koristila smrznute pa odmrznute višnje (što mi je u planu), umešaću u višnje i kašiku dve griza.
Eto. Pa vi izvolte filujte sa čime hoćete i u količinama koje su vam potrebne. Prijatno!












14.03.2017.

Kolkanon









Da sam Irkinja, verovatno bi mi ovo bilo omiljeno tradicionalno jelo. Da, sad samo da sam još i Irkinja.. 
Naime, pretražujući recepte za jela bez mesa od određenih sastojaka, naišla sam na recept za ovo, kako rekoše, tradicionalno irsko jelo. Verujem da ih ima više, ali ja sam baš nešto ovako htela. Da bude od nekih nama dostupnih i uobičajenih namirnica koje i inače koristimo.
Sad.. mogla sam ja to i iz glave.. al rekoh, baš neka bude po tom irskom receptu. 
I uopšte ne slavim Svetog Patrika, da se razumemo. Slučajno se pogodilo da se to održava ovih dana. Mislim, imam ja dosta naših svetkovina, praznika i povoda.. Ali baš je lepo što se potrefilo. Simpatični su Irci, onako raspevani, bučni i naizgled grubi. Samo ne volim kad ono razbijaju flaše o glavu..

Kolkanon (Colcannon) 


Od sastojaka je potrebno:

pola glavice kupusa (ili kelja) srednje veličine
struk praziluka
vezica mladog luka
kilogram krompira
ulje
so
začini

ja sam na svoju ruku dodala i vezu blitve (i nisam pogrešila)

Recept:

Oprano povrće očistiti, oljuštiti i naseckati na srednje sitne komade.
Krompir odmah staviti u posoljenu vodu da se kuva.
U dubljem tiganju ili sličnoj široj posudi na ulju propržiti praziluk sa mladim lukom. Pržiti oko pet minuta dok se lepo ne zacakli i dobije blagu bojicu. Ja volim da mi luk lepo porumeni, tj. da se baš lepo zarumeni. 
Onda treba dodati kupus i naliti ga sa malom šoljicom vode. Izmešati lepo sve i poklopljeno ostaviti da se krčka oko deset minuta. Temperaturu ringle držati na srednjoj vrednosti. 
Posle deset minuta proveriti da li je sva tečnost isparila pa doliti još vrlo malo vode, ubaciti blitvu i dinstati još jedno deset minuta. 
Kad sva tečnost ispari i kupus omekša, skloniti sa ringle, posoliti, pobiberiti i začiniti peršunom i začinima koje volite. Ostaviti poklopljeno.


Za to vreme i krompir bi trebalo da je skuvan. Odmah ga ocediti od vode i propasirati. Ja ne koristim mikser nego viljušku, jer ne mora da bude perfektno gladak pire. 


Pireu zatim dodati dinstano povrće i sve lepo izmešati. 


Ne čekati sa serviranjem. Ovo jelo se servira dok je potpuno vruće, tako što se u njegovoj sredini kašikom napravi udubljenje u koje se stavi kocka maslaca sobne temperature. Sobne temperature da bi se što bolje i brže otopio. 
Postoji i verzija gde se u udubljenje sipa otopljeni maslac, pa vi odlučite kako ćete. Ja sam stavila kockicu i sve pokrila jednom toplom posudom da ubrzam otapanje. 


Meni se jelo dopada. Preporučujem vam ga iskreno, Može da bude prilog uz meso (ko tako kombinuje), a kao nezavisan obrok meni je više nego dovoljan. Sad.. možda bih mogla i bez ovog maslaca u udubljenju. Ali za prvi put neka ga kao kod njih..


I srećno ko slavi! :)






05.03.2017.

Kad me sunce ič ne dotiče




Spustim roletne. Ogledalo izbegavam. Kuću ne sređujem. Cveće ne zalivam. Ručak ne kuvam. Povučem se u neke svoje mračne odaje i sačekam da prođe. I razumem, o kako razumem ljude koji s pijace, umesto povrća kući nose cveće. 
A svuda okolo pretprolećna groznica. Svi žele samo sunce na nebu i osmehe na licima. I proleće. Što više proleća i što više smeha. Evo glava me zabole i od napisanog.
Ma volim ja proleće. Pa koliko puta sam ga ovde veličala i dozivala.. Nije u njemu problem. Ni u vama. U meni je.
Znam da nisam sama. I vama se desi. Neću majke mi da vas čačkam tih dana. To radi samo onaj drugi, nevaspitani svet.
Pa dok ne prođe sve, i nastupi opet neki vedar i euforično srećan period.. dočarala sam ovo psihičko smrkavanje i svitanje pomoću nekih mojih svakodnevnih prizora pretočenih u nekakve postere. 
Ako se i vi pronađete u nekom od njih, super.
Ako imate neku svoju ličnu parolu, javite mi je slobodno. Možemo da je stavimo na ovakav jedan plakat i da čekamo da prođe. A proći će garant. Evo mene već popušta, čini mi se..











03.03.2017.

Pita iz tiganja



Ovo je brzinska pita kad nemamo vremena da je čekamo da se ispeče u rerni. A ništa manje ukusna od uobičajene, čak možda i.. 
Ma hrskava i preukusna.



Evo kako ide:

Za dve pite je potrebno

dve heljdine kore ili četiri kore od belog brašna

za fil

2 do 3 kašike kisele pavlake
dve šake rukole/spanaća/blitve..
nekoliko tankih šnitova kačkavalja
nekoliko šnitova pečenice/slanine/šunke..
vrlo malo soli

dve kašičice masti ili dve kašike ulja za pečenje



Kad nadev rasporedite kao na slici, savijete prvo koru sa obe strane, pa je presavijete u fazonu sarme, s tim što ovo na kraju ipak poprima oblik pisma.. ili pismo tašnice.



U većem tiganju ugrejete kašičicu masti, pa kratko, sa obe strane ispečete pitu. Za svaku pitu vreme pečenja je oko 4 do 5 minuta. Vodite računa da temperatura ringle ne bude prejaka, jer ovo brzo zagoreva, a ne želite da pita spolja pregori a unutra ostane nepečena. Bitno je ipak da pitu spustite u ugrejanu masnoću.
Pečenu pitu vaditi na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.




Na slikama je pita koju sam pravila sa heljdinim korama. One su deblje i fino su se ponašale ovako obimno nafilovane pa pečene.
Ako rešite da pravite ovo sa korama od belog brašna, koje su tanje, za svaku pitu upotrebite po dve kore.

Ovo možda više liči na prženje, ali ja ga zovem pečenje jer je količina masnoće dovoljno mala da pita ne pliva u njoj. I s obzirom da se prilikom samog uvijanja ne stavlja masnoća u fil, niti se kora prska.. ova pita je pečena u tiganju. 
Uostalom isprobajte, pa se setite mene i javite kako vam se svidelo. Bye :)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...