Torta Greta






Divna jedna torta. Ne pravim je mnogo često, ali se zna da je sastavni deo nekih rođendanskih proslava u našoj kući.
Bila je jedna situacija kad sam zabušavala pa sam htela da je podmetnem bez šećerne glazure.. Marija je samo pogledala u isečeno parče na svojoj tacni a odmah zatim i mene, i pitala: Gde je ovde šećer??
Verujte, ne bi mi više palo na pamet da se tako zezam sa Gretom.





Potrebni sastojci

Za korice:
12 kom belanaca
15 kašika šećera
150g mlevenih lešnika
150g mlevenih oraha
3 kašike brašna

Za fil:
12 kom žumanaca
12 kašika šećera
10 kašika mleka
250g putera
2 vanillin šećera ili kašika ekstrakta vanile

Za čokoladnu glazuru:
120g čokolade za kuvanje
50g putera

Za šećernu glazuru:
250g šećera

Sve namirnice neka budu sobne temperature.


Postupak izrade:

Priprema korica

Uključite rernu da se greje na srednju jačinu. Odvojiti belanca od žumanaca. 
Umutite belanca kratko. Dodajte im šećer i umutite sve u čvrst šam. Na kraju lagano špatulom umešajte mešavinu mlevenih oraha, lešnika i brašna.
Celu smesu izlijte u veći pleh (recimo onaj od rerne) obložen papirom za pečenje i pecite koru oko 25 do 35 minuta na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pečena pa je izvadite iz rerne i ostavite da se zajedno sa pek papirom ohladi. 
Možete takođe od ove smese da pečete tri korice u odvojenim plehčićima, ali pošto je taj proces dugotrajniji, ja u zadnje vreme pribegavam pečenju kore u većem plehu. Zatim tu veliku koru podelim na tri dela za tri korice.

Priprema fila

Mutite svih 12 žumanaca sa šećerom nekoliko minuta. Dodajte zatim mleko pa još malo mutite. Na pari uz neprekidno mešanje žicom za mućenje kuvajte tu smesu dok ne postane gust krem. To traje otprilike 15 do 20 minuta. Ako ocenite da treba, produžite vreme kuvanja ili ga smanjite. Na kraju umešajte dva vanilin šećera ili kašiku ekstrakta vanile.
Kuvanje na pari pomoću dve šerpe radi se tako što se u donju, veću, sipa voda, a u gornju umućena jaja sa šećerom i mlekom. Šerpa u kojoj se nalaze jaja ne treba da dodiruje površinu vode koja ključa/struji u donjoj šerpi. 
Izmaknite šerpu sa skuvanim kremom i još neko vreme ga mešajte žicom.

Kad se skuvani krem ohladi sjedinite ga sa dobro umućenim puterom. Tada je fil za tortu spreman.

Šećerna glazura

Na laganoj temperaturi ringle u pogodnom sudu (tiganju) otopite šećer da bude ujednačeno proziran. Tako otopljen šećer rasporedite preko sve tri korice. Radite to brzo jer se šećer brzo hladi i steže, pa je teško razmazati ga. Šećer ne mora naročito idealno i pedantno da bude preliven preko korica.

Čokoladna glazura

Otopite čokoladu sa puterom (najbolje na pari) pa je tako spremljenu izlijte preko šećerne glazure na sve tri korice. Ostavite je da se lepo ohladi.

Nafilujte sve tri korice žutim filom, a onda njime premažite  tortu i po obodu.
Preko ovako složene torte možete namazati šlag i dekorisati je kako volite.







Коментари

  1. Danas več od ranog jutra "jedem" kod tebe. Malo slano, malo slatko... a sve savršeno. :-)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови