Risi






Ja kao i svaka žena svojih sklonosti, volim da s putovanja kući donosim suvenire. Zadnji put kad sam bila u Italiji, ono kad sam se naljutila na carinika, donela sam neke kuhinjske potrepštine i između ostalog i ovu Risi pastu. Iskreno, ja je ranije nisam koristila, ali poznato mi je da je mojim bratanicama ona omiljena, pa sam baš imala želju da je upotrebim tokom nekih Pasta dana.
Dugo sam ja to i odlagala, odnosno čuvala sam je za nešto, nekad i nekako.. na svoj uobičajeni bolestan način, u najudaljenijem ćošku špajza, gde i sad nagurane čuče italijanske piškote. Kad sam ono jednom bila odsutna nekoliko dana rekla sam mojima: Nemoj niko da je pipnuo one italijanske piškote, trebaju mi za Tiramisu. Svi ukućani su naravno rekli da su piškote piškote, ali da neće ni da ih taknu jer ih ionako ne vole, osim u kolačima. E pa, rekoh, ovo nisu piškote, nego su italijanske piškote.

Ja baš razvezla, ali ne mogu recept bez uvoda.


Kao što rekoh, nisam ja to džabe čuvala. Kad mi je pre neki dan Terra Creta maslinovo ulje dospelo u ruke nekako sam znala da treba da zavučem ruku u špajz. Da se razumemo, imam ja još onog domaćeg iz Dalmacije, ali mi je ovo bilo skroz nekako kompatibilno s mojom čuvanom Risi pastom. 
Volim da pomirišem ulje čim otvorim novu flašu. Pa još jednom. Pa još jednom. Jednom rečju, ovaj miris je bio prijatan. Sa nekom biljnom notom u pozadini. A kad se zagrejalo u tiganju još me je više obradovalo. Nije dominiralo ni tokom pripreme a ni u već gotovom ručku. Vi već znate da se ja povremeno zaljubljujem u hranu. Ovo je bilo to.
Da znate samo, ovo ulje sad stoji u špajzu pored piškota jer ne bih smela da ga držim na nekom pristupačnijem mestu, zaleteće se neko, prosuće ga, oboriće flašu i nedajbože prosuti..pu, pu, pu..


Recept za ovaj ručak je jednostavan.

Potrebno je
(za dve osobe)

nekoliko čenova belog luka
dve, tri krupnije paprike
jedan poveći paradajz
dosta peršuna, bosiljka
so

100g Risi paste ili neke druge koju imate



Postupak

Na nekoliko kašika blago ugrejanog maslinovog ulja, spustite usitnjen beli luk, pa čim zamiriše a to je u roku od pola minuta i manje, dodajte krupno nasečene paprike, paradajz i začinsko bilje.
Pržite sve zajedno na umerenoj temperaturi 10ak minuta, zatim posolite, dodajte još svežih začina i sklonite sa ringle.
Umešajte skuvanu pastu i sve zalijte sa još nekoliko kašika maslinovog ulja.









Comments

Post a Comment

Popular Posts