Krofne

 


Nije lako zaustaviti se na jednoj ili dve.



Ovo su najobičnije, savršeno meke i prilično šupljikave, posne krofnice. Godinama sam se mučila sa receptima u koje idu jaja i mleko.. i na kraju shvatam da su moje krofne - posne krofne. 
Kad god sam ih pravila, uspevale su. I zašto onda bespotrebno da trošim jaja na njih.. 
Jedino što ih nikad nisam pravila po odredjenim merama.


Ovog puta, izuzetno, jutros rano pohvatah i mere, samo da bude malo lakše vama koji još uvek mislite da niste vični pravljenju krofni. 

Krofne inače pravim mnogo retko. Nekako nisu nikad bile nešto što moja deca traže, pa valjda zato.


Sastojci za testo:


400g mekog brašna (još bolje meko i oštro po pola mere)
kesica suvog kvasca ili pola kocke svežeg
2 kašike šećera
3 kašike ulja
prstohvat soli
kesica vanilin šećera
malo rendane limunove kore (po želji)
umesto vanilina i limunove korice može jedna kesica limun šećera (@dr.oetker_srbija )
oko 150-200ml kisele vode sobne temperature

Dodatno

šećer u prahu za posipanje


Postupak:


Od kvasca, prstohvata šećera, kašike brašna i nekoliko kašika vode umešajte predtesto i ostavite ga na tolom da malo zapeni/nabubri. 


Nakon toga dodajte sve ostale sastojke, s tim što vodu dodajete na samom kraju, postepeno, sve vreme mešajući testo. Ja to radim špatulom i stajem sa dodavanjem vode kad dobijem formiranu testavu loptu, još uvek pomalo lepljivu ali okruglastu. 

Zatim to testo ručno malo premesim i u nauljenoj posudi ostavim pokriveno da naraste. Dovoljno je 30 min ako je prostorija topla.

Na pobrašnjenu površinu izručite testo, pospite ga sa malo brašna i lagano oklagijom razvucite na oko 1,5cm. Okruglom modlom ili čašom secite testo. Ostatke testa, premesite i opet na isti način formirajte u krofne. 


Pokriveno krpom, ostavite testo da odmara 15-20 min. 

U šerpici ugrejte dovoljno ulja da krofne koje se prže mogu da plivaju u njemu. Stavljajte na zagrejano ulje po nekoliko krofni i to tako da pržite prvo onu stranu koja je bila gornja dok je testo ležalo pod krpom. 

Nepun minut potreban je da se krofne isprže s obe strane. A pržene krofne iz ulja stavljajte direktno na papirnu salvetu ili ubrus koji treba da upiju višak ulja.



Pržene krofne uvaljajte ili pospite šećerom u prahu, ili ih punite nekim lepim džemom.







Comments

  1. I ja pravim posne, najbolje su!

    ReplyDelete
  2. Fantastic! Such a very informative article... Thanks for sharing this information… Do you know about the ETA New Zealand application process? The process of applying for an NZETA visa is a simple process and takes no time at all. You need to fill the application form with passport and personal details, attach the required document, pay the fees and get your visa.

    ReplyDelete
  3. Congratulations on your article, it was very helpful and successful. e4d30b3a4d5360e3165d08a54796063c
    sms onay
    numara onay
    website kurma

    ReplyDelete
  4. Thank you for your explanation, very good content. af375e3d46908837af56f8b88d553ffe
    altın dedektörü

    ReplyDelete
  5. Thanks for your article. f3c08eb946d3a47cdeb93f7150c5e890
    evden iş imkanı

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts