28.09.2016.

Predivno jednostavan hleb umućen viljuškom





Najčešće pravim beli hleb na ovaj način u poslednje vreme. Zato jer je lak i brz za pravljenje, i zato jer mi lepo izgleda. 
Pa ga onda slikam i hvalim se njime ;)
A vi me tad pitate za recept.

Evo, spremite se na lako odrađen posao.

Od namirnica potrebno je sledeće:

brašno (tip 400 ili 500 svejedno) - oko 400-450gr
kvasac - pola kocke
so - pola manje kašičice
voda - 200ml
malo ulja za podmazivanje pleha

Od pribora

plastična posuda za mućenje
viljuška
pleh za pečenje

U posudu za mućenje UVEK prvo stavljam kvasac i vodu. 
To onda lepo sjedinim viljuškom. 
Posolim. 
Zatim lagano dodajem polovinu pripremljenog brašna. 
Onda malo mutim ukrug viljuškom tako da se grudvice brašna što bolje razbiju. Opet zatim lagano dodajem brašno i usput mutim (vrtim testo onom viljuškom) dok to testo ne počne da se formira u nekakvu loptu koja se više ne lepi toliko za zidove posude. 
Uskoro ćete primetiti da testava lopta počinje da se prilepljuje za viljušku a ne više za posudu. 
E to je momenat kad treba vrlo oskudno dodati još malo brašna. Umutiti još malo do formiranja jedne meke, još uvek prilično lepljive ali vrlo nezavisne testave lopte.
Obilno je posuti brašnom, pa je sa svih strana i uvaljati u to brašno. 
Pobrašnjenim rukama preneti testo u pleh u kome ćete da pečete hleb i ostaviti ga na toplom, pokrivenog krpom, da naraste. To otprilike traje pola sata ili malo više.
Ovo sve do sad što sam navela traje ukupno 10 minuta, majke mi. A nisam mnogo sudova isprljala.. Pa je l' nije?

Hleb peći u već ugrejanoj rerni oko 45 minuta na najjačoj temperaturi (vi možete i da je smanjite, a ja moram tako jer mi rerna nije prejaka)

Evo i nekoliko slika toka pripreme:









Ja sam odve navela viljušku za mućenje jer je ona meni zgodna, tj. navikla sam tako. Možete da upotrebite i varjaču, kašiku.. ko kako voli. 
Meni je super što ovde ne glibim ruke u testo.
Za veći hleb možda je i zgodnija varjača..

Ovaj hleb pravim i od mešavine integralnog pšeničnog, ražanog i heljdinog brašna, samo što tada za ovu količinu vode pripremim malo više brašna.. oko 550 i više grama.

I još da spomenem.. meni nije ovo skroz uspelo iz prvog puta. Zato iz drugog jeste. 
A to ne znači da se nije pojeo onaj prvi koji je bio zamešen pretvrdo pa nije imao potrbnu vazdušastost kakvu sam kasnije usavršila.

Hajd' pa isprobajte i javite kako ste zadovoljni!






4 коментара:

  1. Što mekše testo ,vazdušastiji hleb.Ljubim te...Pozz

    ОдговориИзбриши
  2. Tebi je sve jednostavno. :-) Probat ču ako je stvarno tako lahko. :-) Izgleda predivno.

    ОдговориИзбриши
  3. ovako lako może samo sandra hihi
    izgelda da samo ceka da uzmem jedno parce:))) mnjami

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...